Merel Stoffers schreef op vrijdag 27 juli 2018, 0:56:
> Paarden staan meestal enkel in de zomer op de wei - die overigens niet
> altijd wordt uitgemest 'gemiddeld genomen'. Een stal mest makkelijker. Een
> pp staan paarden 24/7 buiten en eten gemiddeld genomen meer - zeker in de
> herfst met regen. Meer moeite dus...
Dankjewel!
Tot zover wist ik natuurlijk ook wel dat er her en der zo gedacht wordt maar dit is voor de sake of argument en om de valsheid van die argumenten duidelijk naar voren te krijgen.
Wat je feitelijk zegt is: "wat je niet gebruikt hoef je ook niet uit te mesten" alsook: "we mesten gewoon de wei niet uit, doeiii"... daarmee heeft de verdediging van de verdachte handelingen ronduit bekend, I rest my case
Ik weet het nog mooier: wat ik nog aan stallen heb mesten het allergemakkelijkst uit stomweg omdat er haast nooit paarden verblijven! Die paar hokjes heb ik echter behouden als behandelplaats in geval van medische ellende en vergelijkbare uitzonderlijke noodtoestanden - dat is dus verdedigbaar op totaal andere gronden.
Een PP is een efficiënter gebruik van de ruimte, wordt als het goed is wél gebruikt en levert dus ook op als bedrijfsonderdeel waarvoor, ook als het anders (als wei) ingericht periodiek niet gebruikt zou worden, onkosten zouden worden gemaakt (waterschapslasten, belastingen, onderhoud, etc.). Dat je dat wat wel gebruikt wordt ook uitmest lijkt mij niet meer dan normaal.
Nu zie ik zojuist dat TS gepost heeft en werkzaamheden (zoals uitmesten) geen punt van discussie zijn - ik heb verder/eerder ook niet de indruk gekregen dat dat daar speelt.
Merel, vergelijk je wat het meer eten aangaat niet ook appeltjes met peren onder het motto "we geven ze gewoon geen vreten want da's goedkoper"? We weten allebei dat veel stalpaarden urenlang op een houtje moeten bijten omdat ze stomweg niks te vreten krijgen. Significante bron van 'stalondeugden'.
Lijkt mij dus niet verwonderlijk dat een paard dat ad lib een natuurlijk foerageerpatroon kan volgen wat meer eet. Echter, een paardenmaag is relatief klein, echt bebouwd op een gedurig hapje/stapje gedrag en dus is de hoeveelheid foerage die passeert ook beperkt. Een paard kan moeilijk teveel eten, wat wel kan en voor de hand ligt is te voedzaam eten (in het NL van de tevelen), of te weinig voedzaam.
Voedselbeheer voor paarden komt nmm niet zozeer neer op kwantiteit beheren (want die moet sowieso voldoende zijn) als wel kwaliteit beheren (de juiste voedingswaarden zodat je paarden niet te dik/mager/ziek worden).
Voedsel/foerageren staat in rechtstreeks verband met beweging(svrijheid) overigens.
Ondertussen, maar dit dwaalt af, heb ik een oude OVP-beheersvraag ook opgelost: bij secties bleek dat overleden koniks de pens toch wel vol hadden (en daarom werd aangenomen dat ze 'dus' niet verhongerd waren). Jawel, vol met riet. Dat winterriet heeft een VEMwaarde van rond de 200 - de 'kachel brandt' weliswaar, doodvriezen doen ze daarom niet maar je kunt als paard aldus toch verhongeren met volle maag,