Locanda schreef op donderdag 13 september 2018, 8:00:
> Dank voor visie en uitleg.
>
> Ik zag een tekening bij FedUpFred: paard 1 behangen met slingers etc,
> mensen eromheen "wat is jouw paard toch bomproof" en paard 2 'zei' "go
> to your happy place". Dat is meer treffend, toch?
Ik snap wel wat er bedoeld wordt, maar vind het niet treffen omdat het de beleving is van degeen die het tekeningetje gemaakt heeft, die een geprojecteerde ToM plakt op paard 2.. verondersteld dat paard 2 zelf een "happy place" kent... heeft allemaal weinig met realiteit van doen nmm.
Daarbij, het "bomproof" zijn van een paard kan uitstekend geleerd zijn,
desensibilisatie d.m.v. r+ en is dus geen goed voorbeeld, eigenlijk helemaal geen voorbeeld.
> Eye opener, dus mijn initiatiefloze collega's zijn gewoon a.h? :')
Dat weet ik niet! Hoeft echt niet omdat jij ze initiatiefloos ervaart. Echter uiteindelijk is iedereen wel a.h. op een of andere manier.
Het is razend lastig om een mechanisme te beschrijven dat onderbewust werkt. Wat ik steeds beschreven zie zijn mogelijke gevolgen maar daarmee wordt net naast het doel geschoten.
Ik probeer het nog een keer: a.h. ontstaat wanneer je je niet bewust overgeeft aan een omgevingsomstandigheid. Dat fait accompli, "amen", het zij zo is daarmee volledig geaccepteerd en leren (dat als proces die volledige acceptatie uitsluit) erover geblokkeerd.
Dat hoeft nmm dus helemaal geen ziektebeeld te zijn, of als naar en akelig te worden ervaren. Het zijn de ellendige ontdekkingen, concentratiekampsyndroom e.d, die de aandacht gekregen hebben, maar wat dacht je van talloze cultuurmatige acceptaties? Laat je gedachten eens gaan over al de zaken die cultureel en maatschappelijk klakkeloos geaccepteerd worden - ik vind veel daarvan op zijn minst discutabel als al niet van de gekke. Toch, probeer het maar, wanneer je iemand erop attent maakt zal de reactie vrijwel altijd afwijzend zijn.
Dat klakkeloos, gedachteloos accepteren en ondergaan is cruciaal in a.h.
> In dat geval wil ik helemaal leren wat daaraan gedaan kan worden!
In geval van mensen: bewustwording, denk ik, zal de eerste stap moeten zijn. Zonder bewustwording valt er niets te leren. Maar hoe veroorzaak je dat? Valt niet mee, kijk alleen al naar hoe lastig het is om mensen te leren dat p+ niet leert. Het is het succesvol ontwijken van p+, het "leermoment", (is dus r- !!!) dat in voorkomende gevallen doet leren, de sigaar uit eigen doos.
Ook de maker van fedupfred snapt dit nog niet:
http://fedupfred.com/shits-unnatural-yo/ maar dan in http://fedupfred.com/reward-versus-relief/ weer wel een beetje maar het kwartje is volgens mij niet gevallen. De "sigaar uit eigen doos" werkt immers ook relatief belonend, daar is het hele hippisch gedoe op gebaseerd. Beloning en straf staan altijd op een relatieve schaal t.o.v. elkaar in beleving.
> Er is natuurlijk een reden dat je met zo'n vraag komt, indd. Ik probeer
> een paard te helpen, wat erin lijkt te gaan bij alles wat met rijden te
> maken heeft. Belangrijk, evt rugklachten worden nu eerst nagegaan. Dus in
> Maar inderdaad zeg, wat een robot. Ik heb 10 x liever een 'niet te
> hanteren' paard ín contact, dan een 'brave' uit contact. Met een beetje
> kunst en vliegwerk hadden we wel wat contact af en toe, maar dat
> onbereikbare voelt heel naar betreffende de 'controle' die je hebt.
Volgens mij is de enige manier naar paarden toe vriendjes worden, echte vriendjes maar dat is tegelijk een commitment. Waarbij je vooral in het begin de balans totaal laat overslaan in doen wat paard leuk vindt, samen dingen doen die paard leuk vindt, zoveel mogelijk waarneembaar veroorzaken wat paard aangenaam vindt. Ik kan dat, (zelfs met een muilezel waarvan ik ondertussen al best wel door heb waarom die goedkoop op de markt kwam - niet voor beginners
), omdat het mijn eigen dieren op mijn eigen domein zijn, dus controlfreak as much in control as possible. Hoe je dat doet op een manege, stal, andermans paard? Geen flauw idee, vooral omdat daar wrsch. zoveel mensen rondsukkelen die het saboteren.
> Naschrift (donderdag 13 september 2018, 8:01):
> Soort conversie stoornis, maar dan treft het een ander deel?
Conversiestoornis als houvast binnen het complex van somatoforme stoornissen (al dan niet feitelijk juist) vind ik alvast een aardige ingang om tot begrip van deze moeilijke materie te komen. Waarbij onmiddelijk aangetekend dat de psychiater die dsm5 uitvoert uitgaat van een ziektebeeld, een stoornis die behandeld moet worden en ik niet... dat zou denk ik niets voor mij zijn! Uit dsm4a herinner ik mij nog dat er pas werk aan de winkel is wanneer de patiënt of de omgeving teveel overlast van de te behandelen "stoornis", "(para)filie" en wat al niet meer ondervindt - ik weet niet hoe dat nu in versie 5 gepositioneerd is.
Leuke website, dat
www.fedupfred.comSoms héél raak getroffen, soms minder.
Uitmuntend vind ik
http://fedupfred.com/r-e-s-p-e-c-t/Om iets of iemand te kunnen respecteren is het idd noodzakelijk het waarom erachter te begrijpen. Dat staat los van het al dan niet er mee eens zijn.
Respect vraagt dus nog wat meer dan ToM - niet alleen inleving in wat een ander denkt maar ook nog waarom dat gedacht wordt!
"Respect" in de hippische subcultuur staat voor het respect van de maffia (want anders....). Dat schreef ik hier jaren geleden al en vind dat nog steeds.