Christel Provaas schreef op zaterdag 22 december 2018, 22:52:
> oud land, altijd grasland geweest zo lang ik mij kan heugen -toen mijn
> oude vadertje een kwajongen was, was het al weiland- en de grassoorten
> zijn nooit gemoderniseerd, niet doorgezaaid noch bemest. Van vergelijkbaar
> land wordt hooi geoogst
Komt overeen met mijn en met wat ik gedurig op dit forum beweer c.q. zeurzak. Maar wel al ruim 30 jaar zonder problemen vnl. ijscoos.
Helaas is kwalitatief blijvend (oud) grasland zeldzaam geworden in NL. Ik heb daarnaast niet het idee dat het onder paardenhouders erg leeft dat dit een belangrijk ding is (niet alleen voor paarden trouwens), dat blijvende weidevegetatie een totaal andere biotoop is dan grasakkerland.
> Ik denk dus dat het ras, zoals de door jou veronderstelde PRE, niet zoveel
> uitmaakt in de
hb-gevoeligheid, maar dat de bodem en de genuttigde
> grassoorten misschien wel 90% van de belangrijkheid voor hun rekening
> nemen.
Ras, weet ik niet. Maar individueel zijn de verschillen in tolerantie er zeker. Dat blijkt alleen al uit jouw post, je ene paard wel het ander niet merkbaar gevoelig voor Hollands agragras.
Ik zou het waarderen als je komend jaar de vegetatie in je mooie grasland eens inventariseert. Soorten op naam brengen hoeft niet eens als dat problematisch is (ik neem even aan dat de gemiddelde leek er met zeggen e.d. niet uit komt, om maar wat te noemen), gewoon tellen hoeveel verschillende soorten is genoeg.
Je kunt ook van iedere soort die je vindt 1 plantje op datum en coord. verzamelen voor herbarium en die verzameling aan het eind van het seizoen meenemen naar bijv. een botanische tuin. Een wetenschappelijk medewerker daar kan je, verwacht ik, zonder moeite in 5 min. alles of bijna alles determineren.
Ik ben echt benieuwd wat je allemaal vindt.
Maar ik heb geen flauw idee wat het precies in de moderne agra is waar die paarden niet tegen kunnen of hoe dat te analyseren. Daarom is het, denk ik, prettig te weten wat wel goed voor ze is.
Mijn eerste insteek, al een aardig tijdje, was simpelweg species tellen. Hoe meer plantjessoorten in de wei hoe beter. Ook omdat dat voor iedereen te doen is.