kristel schreef op maandag, 8 augustus 2005, 21:48:
> HannahFroukje schreef op maandag, 8 augustus 2005, 10:28:
>
>>> Er zijn een heleboel verschillende cyanide en soortgelijke

>
> groetjes
>
> kristel
************************
Ik ken het verder zelf niet maar heb het in mijn boeken opgezocht.
Er staat o.a.:
dat prunus virginiana L hetzelfde is als prunus serotina.
* dat er prunasine, emulsine (enzym) en blauwzuur in zit, en dat het blauwzuurgehalte een functie is van het seizoen, van ca. 0,05 % in het voorjaar tot wel 0,15 % in het najaar. Zo te zien bedoelen ze hier wel het giftige blauwzuur, maar ... het staat dan weer niet vermeld onder de giftdrogerijeen, en er staat ook niet bij dat het toxisch is. Dat is raar, want in het boek van Cleene zou hij wel bij de giftige planten staan (vreemd, vreemd). Dit zal wel op basis van het blauwzuur zijn.
Vroeger werd het gebruikt als siroop voor de luchtwegen.
* Dat er blauwzuur in zit, klinkt heel eng. Maar in abrikozenpitten en bittere amandelen zit ook heel veel blauwzuur, er wordt gewaarschuwd voor vergiftiging door menselijke consumptie als je daar teveel van eet, maar toch is er bij mijn weten slechts een heel enkel vergiftigingsgeval van bekend en dan ging het om inname van heel, heel erg veel pitten (onderzoek: OKE in 1966 en OSUNTOKUN in 1968 en 1969). De giftigheid van cyanide lijkt althans bij de mens hoger te worden als er onvoldoende zwavel en vitamine B12 aanwezig is. En lever en nieren moeten goed werken.
Wat ik mezelf wel enigzins kan voorstellen na het lezen van info (o.a.
http://www.goedkosjer.org/Amygdalinde.htm), maar misschien had ik dat al eerder gezegd, dat de aanwezigheid van cyanide andere stoffen in het lichaam wegvangt (anti-oxidanten), waardoor de gevoeligheid voor zonnebrand daardoor groter wordt.
Ik krijg dit ook niet zo snel 100% duidelijk maar dit is even mijn voorzichtige mening erover.
Een directe relatie met zonnebrand (dus via aanraking) zie ik nog niet zo 1-2-3. Een indirecte kan m.i. wel, maar dan moeten ze er al wel een tijdje staan. En moeten ze het dus allemaal hebben (als ze allemaal van die bomen eten). Had je het ook niet over bereklauwresten? Dat lijkt me dan meer voor de hand liggen als ze daar in gaan liggen rollen.
Overigens wordt cyanide in grotere hoeveelheden in plantaardige vorm gegeven bij de behandeling van kanker, dus blijkbaar valt het met de giftigheid dan nog wel redelijk mee. Maar ja, het hangt er natuurlijk vooral vanaf hoeveel ze binnenkrijgen, als ze de hele dag aan die bast staan knagen, zou ik zelf dan niet blij mee zijn, en zeker niet in het najaar, als er grotere hoeveelheden bladeren vallen. Dus dan zou'k toch liever het zekere voor het onzekere nemen.
Ik hoop dat je hier toch wat aan had, ik ga slapen (letterlijk)