Jeannette van den Eng schreef op donderdag 19 januari 2006, 0:22:
> Jee, wat een geweldige reacties allemaal. Ik moet zeggen dat ik
> er aardig warm van wordt van binnen, want soms valt het niet
> mee en zo'n reactie doet toch goed. Ik moet eerlijk zeggen dat
> hiermee zijn jullie officieel sponsor!!! Mag ik jullie bij deze
> alvast heel erg bedanken! Ook namens Margriet. Haar paard (kan
> niet mee naar Santiago want is 19 met atrose) komt
> waarschijnlijk ook van de ijzers af.
Meld je jullie aan voor de cursus in Terneuzen? Dan hebben we het adres waar het pakket naartoe kan.
Je hebt groot gelijk dat je twijfelt over of het lukt op blote voeten, ik denk echter dat je met behulp van hoefschoenen meer kans van slagen hebt dan met hoefijzers. Als je het pakket hebt gelezen zul je zelf waarschijnlijk ook niet zo'n goed gevoel hebben dat de paarden zo'n toch op ijzer moeten maken, het wordt goed uitgelegd waarom hoefijzers niet zo goed zijn voor een paard.
Ook op hoefijzers kan er van alles mis gaan: het hoefijzer kan los komen te zitten. Het paard heeft met hoefijzers nog steeds een onbeschermde zool dus alle scherpe steentjes kunnen er zo inprikken, met mogelijk pijnlijk lopen en evt hoefzweren tot gevolg.
Het beste kun je een paard twee jaar het grootste deel van de dag op een stenige ondergrond zetten zodat hij daar veel overheen loopt en de hoeven echt hárd worden. Dat wil zeggen dat de zool, straal en hoefwand alledrie rotsbestendig worden. De hoefgroei past zich aan aan de slijtage, en de hoeven zijn niet meer overgevoelig.
Die twee jaar heb je niet, daarom kun je deze toch mi ook nóóit helemaal zonder bescherming aan de hoeven voltooien. Vandaar de hulp van de hoefschoenen. De schoenen zijn juist handig omdat je ze niet altijd aan hoeft te doen, alleen als dat nodig is én ze beschermen de zool.
Nadeel van de schoenen: paarden kunnen er wondjes van krijgen, als ze die eenmaal hebben kun je de schoen eigenlijk beter een tijdje niet gebruiken. Het krijgen van wondjes moet je dus echt zien te voorkómen. Ik heb zelf erg weinig ervaring met hoefschoenen, onze paarden hebben ze niet nodig maar van anderen hoor ik dat het ontzettend goed helpt om bv de hoef met een vuil en waterafstotende tape in te wikkelen. Hier moet je echt mee gaan experimenteren en al snel ook want je moet weten of en wanneer er problemen ontstaan... Die problemen moeten uiteraard zijn opgelost voordat jullie vertrekken. Sommige paarden krijgen trouwens ook gewoon nergens last van, en daar hebben jullie paarden waarschijnlijk wel kans op (een Aarabierenvachtje zal sneller last krijgen). Verder kun je ook zonder tape als de hoefballen goed gewend zijn aan het dragen van de schoenen.
Het lijkt me belangrijk om goede hoefschoenen te krijgen. Schoenen die niet uit gaan, waarbij je de zooltjes evt kunt vervangen, die niet stuk gaan en die de paarden goed passen en waar ze niet snel irritaties van krijgen.
Ik denk dat mensen hier op het forum hun ervaring mbt de diverse schoenen kunnen schrijven, zodat jullie een schoen kunnen kiezen. Ik denk dat iedere fabrikant gratis exemplaren wil geven voor dit doel. En dan gaan testen zoals jullie je zadels ed ook testen, gewoon een week of langer gaan rijden over ruig terrein.. (eerst thuis korte afstanden uitproberen)
Kortom: er is veel werk aan de winkel! Maar het doel is prachtig, en ik denk haalbaar mits het nu allemaal op een goede manier aangepakt wordt.
Ilona
--
let's keep on moving naturally!