Cassandra Berg schreef op donderdag 19 januari 2006, 14:25:
> Ik heb zelf geen ervaring met hoefschoenen maar wat ik van
> anderen heb gehoord is het grootste probleem de wrijving. Daar
> waar een hoefijzer de hoef een beetje laat door glijden is de
> schoen juist stroef en veroorzaakt een onnatuurlijke wrijving
> die vermoeiend is voor het paard.
Dat argument heb ik vaker gehoord maar is de omgekeerde wereld. Wat is natuurlijk, en wat is onnatuurlijk? Is een hoefijzer maatgevend voor wat natuurlijk is?
Ieder dier (inclusief de mens) loopt zonder door te glijden. Ook het paard is daar miljoenen jaren lang op aangepast. Paarden glijden op hoefijzers inderdaad een beetje door, en dat doen ze omdat hoefijzers zo glad zijn (op de cursus schrikken mensen vaak als ze ontdekken bij een beslagen kadaverhoef hoe weinig grip een glad gesleten hoefijzer op de grond heeft). Ze doen het dus noodgedwongen.
Doorglijden is onnatuurlijk en juist een verspilling van energie. Als je wilt afzetten voor een stap, dan wil je dat die energie wordt gebruikt om je voort te stuwen, niet om nutteloos je been weg te laten glijden!
Laat je niets wijsmaken! Er komen vast nog wel meer mensen die gaan bezweren dat je echt hoefijzers nodig hebt om zo'n tocht te maken. Die mensen
denken dat, maar praten eigenlijk alleen anderen na die dat ook denken. Zo blijft de mythe in stand.
Wat die verwisselbare zooltjes betreft: Een autoband gaat zo'n 50.000 tot 100.000 kilometer mee, en is gemaakt van hetzelfde materiaal als de hoefschoenen... Het kan dus nog wel meevallen met die slijtage onderweg.
Ik zou zeker er voor kiezen om dagelijks een stuk blootsvoets te lopen, dus zonder hoefschoenen. Het scheelt je werk (waarom zelf raspen als de grond het voor jou kan doen), en wellicht doe je de conclusie dat het met die slijtage van de hoeven reuze meevalt. De hoeven zullen er onderweg beslist op voorruit gaan.
Groeten & succes!
Frans