Arno8 schreef op donderdag 14 december 2006, 23:32:
> Ilona Kooistra schreef op donderdag 14 december 2006, 23:06:
>
>> Arno8 schreef op donderdag 14 december 2006, 23:04:

>>>>> eigenlijk al lang geaccepteerd, maar zou hij daar ook iets aan
>>>>> kunnen doen?
>>>>
>>>> Waarschijnlijk hoeft hij niets aan het paard te doen, maar wel
>>>> aan de ruiter

>>>>
>>>> Nils en Olly
dan >>>
> ergens gelezen dat het normaal is dat de buitenkant van de hoef
> eerder de grond raakt en dat dan pas de rest met afrollen
> neerkomt, maar dat zie ik nooit bij paarden. Bij haar zie ik
> dat dus weer wel.
Interessant om te lezen.
Enkele van mijn redenen om naar de Bodt te gaan, was om door een expert te laten beoordelen of een paard scheef is of niet, of het paard kromme benen heeft of niet en of ik dat dan in de hoeven zou kunnen terugvinden.
Bij het relatief kleine aantal paarden wat ik gezien heb klopte dat en zag je duidelijk de slijtageplekken van het afwikkelen op een andere plaats dan waar het hoort
Mijn stelling is dat:
een naar links gebogen paard, waarbij het rechtervoorbeen dus voor de normale plaats neerkom, zal altijd kort aan de buitenkant afslijten en aan de binnenkant van de voet de neiging hebben te flaren omdat het paard die voet iets naar binnengedraaid neer zal zetten.
Het diagonale linker achterbeen zou in mijn theorie dan meer onder het lichaam geplaatst moeten worden en mogelijk zou hiervan de rechterhiel scheef moeten afslijten.
Zoals iedereen op deze wereld ? heb ik altijd aangenomen dat een paard met zulke scheve voeten kromme benen had, misschien is dat niet waar en gebeurd dit "landen op de buitenkant" door de kromming in de rug.
Ook de Bodt zei daar verder niet veel over omdat bij voeten zijn interesse niet ligt.Terwijl de slijtage aan de hoef ons toch een wereld zou moeten kunnen vertellen.
Hier is denk ik de grootste groep eigenaren van blootsvoetse paarden verzameld, dus zou het heel mooi zijn als we eens een wat ruimer opgesteld onderzoekje kunnen doen dan ik met die paar paarden kon.
Als iedereen nu eens goed naar zijn paard kijkt (of al weet dat zijn paard scheef is) en probeert te beoordelen of het logisch is dat tengevolge van de scheefheid de hoeven op bepaalde plaatsen extra slijten,dan kunnen we dit misschien gebruiken om al bij het bekijken van de voeten te zien of we een tweesporen beleid moeten uitvoeren of niet.
Hoe komt het dan dat allebei de buitenkanten van de voorhoeven afslijten?
Nmm omdat het paard dan op 1 of anderhalf spoor loopt. maar dat is weer een ander hoofdstuk denk ik. Hoewel ook goed om te weten.
Misschien wil Frans wel iets maken om deze vragen in te antwoorden?
Piet