InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 4716½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 13:2922-12-06 13:29 Nr:70730
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:70695
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kennismaking met de hond van de buren Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Monique Meijer schreef op vrijdag 22 december 2006, 10:36:

> Hallo,
> Indy heeft uitgebreid kennisgemaakt met de golden retriever van
> onze buren, een vreselijk onstuimige hond die gewoon alles

> buurman naar huis ging, kneep ze hem even stiekum in zijn nek.
> De hond draaide zich om en likte haar neus en raasde naar huis,
> de buurman er achter aan. Wat een vertoning.
> Monique

Mooi verhaal!! Je ziet maar weer eens dat paarden heel goed in staat zijn om zelf te bepalen wat een bedreiging is en wat niet! Wel leuk dat ze nu vriendschap gesloten hebben. Misschien mag je van buurman de hond 'lenen', kan ze mee op jouw buitenritten. Kan heel erg leuk zijn hoor!

Wil.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 13:3522-12-06 13:35 Nr:70731
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:70714
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SeMe en paardenmelk Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Moniek schreef op vrijdag 22 december 2006, 11:45:

>
> Dit vond ik op www.horsecompany.nl:
>

>
> Zouden we onze excemers dan maar paardenmelk moeten geven? :)*
>
>

Haha... leuke gedachte! Even heel nuchter: de mens is het enigste zoogdier wat op latere leeftijd nog melkproducten consumeert....
Waarom zou je het dan aan je paard geven?

Toevallig weet ik van iemand die dit uitgeprobeerd heeft op ekzemers... resultaat: nihil.

Groetjes,

Wil.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 13:4622-12-06 13:46 Nr:70732
Volg auteur > Van: Ilse Bartholomeeusen Opwaarderen Re:70131
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Reacties op BIT-artikel Structuur

Ilse Bartholomeeusen
Homepage
Benalmádena Costa (Málaga)
Spanje

Jarig op 28-6

842 berichten
sinds 1-11-2005
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 15 december 2006, 19:30:

> Liesbet schreef op vrijdag 15 december 2006, 19:18:
>
>> Nou, ik heb zojuist de nieuwste BIT ontvangen en bij de

>> Liesbet.
>
> Lies das lief van je maar ik kan geen hoef bekappen hoor :-),
> ga direkt eens bit halen ben curieus.

Hey Eddy kan je dit artikel inscannen en hier op het forum plaatsen of iemand anders?? Wil het ook graag lezen... Groetjes Ilse
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 13:5122-12-06 13:51 Nr:70733
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:70707
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Laminitis en Founder Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Esther:
>> Waar zit de proximale ringband?
>>
>> Behandeling van zwelling , koelen? Maar daar verminder je weer

>>
>> Deze word moeilijk Piet.
>>
>> Gr Esther

Ontstaan van een ontsteking: (bron: Wikipedia)
Ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, radioactieve straling, UV-straling etc.) maar ook het gevolg zijn van een auto-immuun reactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade.

Er bestaat wel eens de neiging om ontsteking en infectie door elkaar te halen, maar niet alle infecties gaan gepaard met ontsteking en lang niet alle ontstekingen worden veroorzaakt door infectie.

Al in de eerste eeuw voor Christus was er een aantal kenmerken bekend die hoorden bij een ontsteking. Deze kenmerken zijn door de Romein Celsus beschreven als

* dolor (pijn),
* calor (warmte),
* tumor (zwelling) en
* rubor (roodheid) genoemd.

In de negentiende eeuw werd door de Duitse patholoog Rudolf Virchow een vijfde ontstekingskenmerk toegevoegd, namelijk

* functio laesa (functieverlies).

De vijf kenmerken treden vooral op bij een acute ontsteking en minder of niet bij een chronische ontsteking. De eerste vorm treedt direct in aansluiting aan de beschadiging op en een acute ontsteking duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Wanneer de ontsteking langer duurt door een of andere oorzaak, dan spreekt men van een chronische vorm.

Bij een ontsteking kan men een aantal fasen onderscheiden, namelijk:

* hyperaemie: versterkte doorbloeding. Hyperaemie wordt veroorzaakt door vaatverwijdende stoffen (vasoactieve mediatoren), waarvan histamine en bradykinine de belangrijkste zijn. Aan de veneuze kant (de kant van de aderen) van de haarvaten ontstaat een verhoogde doorbloeding en door de vaatverwijding wordt de “flow” (stroomsnelheid) van het bloed verlaagd. Doordat er meer bloed in het ontstoken gebied komt, zal het weefsel roodgekleurd (rubor) en warm (calor) worden.

* exsudatie: uittreden van vocht uit de bloedbaan als gevolg van een verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de vaatwand van de haarvaten. Dit vindt plaats onder invloed van histamine en bradykinine, die dus niet alleen voor hyperaemie maar ook voor exsudatie zorgen. De openingen tussen de endotheelcellen worden groter door de vasoactieve mediatoren en ook de hydrostatische druk in de capillairen stijgt waardoor er meer vocht de bloedvaten verlaat dan normaal. Door de verhoogde permeabiliteit verlaten ook eiwitten de bloedbaan, waardoor de oncotische druk en daarmee de terugresorptie aan het eind van de capillairen daalt. Dit betekent dat er meer vocht achterblijft in het ontstoken weefsel, wat ontstekingsoedeem genoemd wordt. Meer weefselvocht betekent dat er een zwelling optreedt bij de ontsteking: tumor.

* infiltratie of diapedese van leukocyten (witte bloedcellen) uit de bloedbaan ter plaatse van de ontsteking. Als eerste treden granulocyten uit (na 24-48 uur) en daarna de monocyten of macrofagen en plasmacellen. Dit gebeurt onder invloed van bepaalde stoffen (cytokines), die worden afgegeven door endotheelcellen en cellen bij de ontstekingshaard (bacteriën of beschadigde eigen cellen). De leukocyten zorgen in het ontstoken weefsel voor fagocytose en afbraak van dode cellen en ziekteverwekkers. Er kan sprake zijn van een aspecifieke of specifieke reactie van de leukocyten. Granulocyten, bij een ontsteking vooral neutrofielen, en macrofagen zorgen voor de aspecifieke afweer en lymfocyten, waaronder plasmacellen, zijn betrokken bij specifieke reactie met behulp van antigeen-herkenning. Bij een ontsteking zijn dus verschillende typen leukocyten bezig in het weefsel waardoor er dus sprake is van een verhoogde cellulaire activiteit. Dit heeft als gevolg een verhoogd energieverbruik en warmteproductie in het ontstoken weefsel. Dit is te merken als één van de vijf ontstekingskenmerken, namelijk calor.

* proliferatie van o.a. fibroblasten met als doel regeneratie en herstel van het weefsel. Roodheid kan ook in deze fase optreden wanneer onder invloed van groeifactoren proliferatie van bloedvaatjes in het weefsel plaatsvindt. Hierdoor krijgt het herstellende weefsel, ook wel granulatieweefsel genoemd, een rood aspect.
Soms kan het aangetaste weefsel hersteld worden tot de oorspronkelijke staat, maar soms is dat echter niet mogelijk doordat het weefsel geen regeneratiecapaciteit heeft. In het laatste geval zal het beschadigde weefsel vervangen worden door bindweefsel wat te zien is als een litteken. Het ontstaan van littekenweefsel na genezing van een ontstekings-reactie is dus afhankelijk van de weefselregeneratie, wat bepaald wordt door het type cellen. Labiele cellen (o.a. de epitheelcellen) delen voortdurend en hebben daardoor een grote regeneratiecapaciteit. Stabiele cellen (o.a. de endotheelcellen, de gladde spiercellen en de levercellen) delen normaal gesproken niet, maar bij beschadiging van omliggend weefsel komen ze wel in de celcyclus terecht. Deze cellen hebben dus ook een goede regeneratiecapaciteit. Permanente cellen (o.a. de neuronen en de dwarsgestreepte spiercellen van het skelet en het hart) kunnen niet delen en hebben dus ook geen regeneratiecapaciteit. Bij deze cellen zal bij beschadiging dus vervanging van oorspronkelijk weefsel in bindweefsel plaatsvinden, wat kan leiden tot functieverlies (functio laesa).

De pijn (dolor) die optreedt bij een ontsteking wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling vanwege het ontstekingsoedeem. De zwelling zal betekenen dat er druk wordt uitgeoefend op het ontstoken en het omliggende weefsel, met als gevolg dat pijnreceptoren geprikkeld worden. Daarnaast zorgen ook de stoffen bradykinine en PGE2 voor pijn. Bradykinine, hierboven al genoemd als een stof die hyperaemie en exsudatie veroorzaakt, zorgt voor de stimulatie van sensorische receptoren. PGE2 of prostaglandine een metaboliet van arachidonzuur. Arachidonzuur zelf is een component van de fosfolipiden die zich in het celmembraan bevinden. Bij een ontsteking kan arachidonzuur door leukocyten worden omgezet in verschillende metabolieten die samen eicosanoïden worden genoemd, onder invloed van ontstekingsmediatoren. Eicosanoïden werken net als bradykinine in op sensorische receptoren, die daardoor pijn registreren. Het verlies van functie kan niet alleen veroorzaakt worden door vervanging van oorspronkelijk weefsel door bindweefsel. Tijdens de ontsteking zal het ontstoken gebied niet gebruikt worden, of om pijn te voorkomen of omdat het door de zwelling niet mogelijk is. Ook een combinatie van beide is natuurlijk mogelijk.

Wil
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 13:5522-12-06 13:55 Nr:70734
Volg auteur > Van: Rox Opwaarderen Re:70673
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gymnastiseren met NH Structuur
Rox
Nederland


152 berichten
sinds 12-2-2005
Peter Donck schreef op vrijdag 22 december 2006, 8:30:

> Nils Vellinga schreef op donderdag 21 december 2006, 22:38:
>
>> Huertecilla schreef op donderdag 21 december 2006, 13:04:

>
> Schultheiss, Loisel/Letendre, Hergé, Bourgeon, Vatine, Torrés,
> Boucq,
> Liberatore, Serpieri, Manara, Pratt, Prado, Varenne............

Solinksi schreef heel simpel duits hoor! Voor iedereen die redelijk duits beheerst een eitje en voor iedereen die een beetje duits beheerst waarschijnlijk met iets meer moeite ook te doen. En vooral heel erg de moeite waard, naar mijn mening de allerbeste boeken die er over het opleiden van paarden geschreven zijn (en ik heb al behoorlijk wat gelezen).

Groeten, Rox
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:0422-12-06 14:04 Nr:70735
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:70721
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Muntje valt!!!!! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Michiel schreef op vrijdag 22 december 2006, 13:02:

> e m kraak schreef op vrijdag 22 december 2006, 11:10:
>
>> Spirithorses schreef op vrijdag 22 december 2006, 10:59:

> elkaar inspelen is, dan word de nee ook steeds lichter
> geaccepteerd. Dat is de weg van geleidelijkheid.
> Waarbij ik niet zeg dat dit beter of slechter is. Het is maar
> waar je voorkeur ligt.

Waarbij je niet mag vergeten dat mogelijkheden verschillen, én dat je niet alle mogelijkheden tijdig ziet of kent.

Jouw zachte voorbeelden gaan uit van de veronderstelling dat er interesse (=vorm van motivatie) om te luisteren is; naarmate de stumulusmagnitude verkleint zal er beter geluisterd worden, dat is helemaal juist! Precies hetzelfde zie je in de paardenwereld waar, hoe grondiger een paard beleerd is volgens een bepaald dressuursysteem de "hulpen" steeds kleiner worden als het goed is.

Dat heeft alles te maken met stimuleren van gewenst gedrag, maar niet met voorkomen van ongewenst gedrag dat voorkomen móet worden (omdat je anders bijv. in botsing komt met verkeer dat sterker is ;-) ). Je kunt ORS (is ook weer "gewenst gedrag") aanleren, wat nmm slechts een "target knie" is die buitengewoon goed bevestigd zou moeten zijn met onwerelds hoge drempelwaarde (waardoor dus de motivatie magnitude "target knie" te negeren in praktijk niet voor kan komen... lijkt me technisch niet haalbaar). Je kunt ook een concept NEE proberen aan te leren... Dat concept is verbonden met een relatief onwerelds hoge drempelwaarde aan p+. Dat is op zich technisch zonder meer haalbaar. Het probleem zit 'em daarbij meer in de buitengewone moeilijkheden van het hanteren van p (o.a. paradox v. Skinner)

Gewenst gedrag veroorzaken is altijd slimmer dan ongewenst gedrag voorkomen maar dat is al gezegd! Realiteit is toch dat ten allen tijd eventueel ongewenst gedrag voorkomen moet kunnen worden als enigzins mogelijk.
De vraag is dan: hoe voorkom je ongewenst gedrag dat ondersteund wordt door megaveel motivatie?

Blabla! , Egon
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:1622-12-06 14:16 Nr:70736
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:70731
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SeMe en paardenmelk Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Wil schreef op vrijdag 22 december 2006, 13:35:

> Moniek schreef op vrijdag 22 december 2006, 11:45:
>
>>

>
> Groetjes,
>
> Wil.

Dat moet dan toch heel duur geweest zijn, om dat uit te proberen?
De dagelijkse dosis voor een mens is een kwart liter. Voor een paard zal dat dan meer moeten zijn?

En ik dacht dat hier op de melkerij een potje van 1/4 liter al snel 2 euro kost. (kan me natuurlijk ook vergissen ;-) )

Dus als je zelf geen lacterende merrie hebt staan, kost zo'n experiment je al snel een rib uit je lijf.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:1622-12-06 14:16 Nr:70737
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:70696
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Muntje valt!!!!! Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op vrijdag 22 december 2006, 10:40:

> Spirithorses schreef op vrijdag 22 december 2006, 9:51:
>
>> sandratien schreef op vrijdag 22 december 2006, 9:38:

> Willen jullie, Sandra, Eddy, Pien, mij een plezier doen en mijn
> posts hier niet meer lezen en niet meer op reageren?
>
> Blabla! , Egon

Neen.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:1922-12-06 14:19 Nr:70738
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:70730
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kennismaking met de hond van de buren Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Wil schreef op vrijdag 22 december 2006, 13:29:

> Monique Meijer schreef op vrijdag 22 december 2006, 10:36:
>
>> Hallo,

> mag je van buurman de hond 'lenen', kan ze mee op jouw
> buitenritten. Kan heel erg leuk zijn hoor!
>
> Wil.

Dat doen we maar niet! :) Die hond is nu 2 jaar - ze hadden gedacht dat hij de leeftijd van 1 jaar niet eens zou halen. Hij heeft namelijk HD en een hartafwijking. De dierenarts staat er versteld van dat de hond nog leeft - en vooral dat hij zo onstuimig is. Hij valt af en toe om, maar krabbelt steeds weer op door de zware medicijnen die hij krijgt. Ik zou eerlijk gezegd bang zijn dat hij zo dood neervalt......
Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:2422-12-06 14:24 Nr:70739
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:70731
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SeMe en paardenmelk Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Wil schreef op vrijdag 22 december 2006, 13:35:

> Moniek schreef op vrijdag 22 december 2006, 11:45:
>
>>

>
> Groetjes,
>
> Wil.

Jammer!
Volg datum > Datum: vrijdag 22 december 2006, 14:2722-12-06 14:27 Nr:70740
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:70735
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Muntje valt!!!!! Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
e m kraak schreef op vrijdag 22 december 2006, 14:04:

> Michiel schreef op vrijdag 22 december 2006, 13:02:
>
>> e m kraak schreef op vrijdag 22 december 2006, 11:10:

> Dat concept is verbonden met een relatief onwerelds hoge
> drempelwaarde aan p+. Dat is op zich technisch zonder meer
> haalbaar. Het probleem zit 'em daarbij meer in de buitengewone
> moeilijkheden van het hanteren van p (o.a. paradox v. Skinner)

Zou je mijn geheugen op willen frissen en me vertellen wat de paradox van Skinner ook al weer is?
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 4716½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact