Spirithorses schreef op zaterdag 6 januari 2007, 10:24:
> Karin schreef:
>
>> Ik snap het hele probleem hier niet zo. Ik ben

> Nu ga ook ik paardjes pesten, lekker naar buiten.
>
> Tot later vandaag, Pien
>
MMMM ik denk wel dat het belangrijk is bij gangenpaarden dat er kennis is van de gangen, zeker met een vijfganger. Veelal zijn het namelijk wel 20 gangers. Husselen en zwijnen enz. Vijfgangers hebben erg vaak de neiging om stijf te worden, het lijkt dan wel op tölt maar het is zwijnen wat ze doen. Uiteindelijk kunnen rugklachten dan niet uitblijven.
Ik denk dat je je daar echt niet in moet verslikken, het is niet zo eenvoudig om te gaan zeggen zodra ie het tempo loopt wat gewenst is dan is het goed. Wij hebben hier ook een vreselijk stijve vijfganger staan, ze zit zalig, maar zwijnen kan ze ook erg goed hoor, in arbeidstempo zwijn, een snellere zwijn enz. Daar zit nog enorm veel werk aan. Het komt mede door haar bouw en neiging tot overgewicht. Ik kan het verschil tussen zwijn en tölt niet zien, goddank kan ik het wel horen, maar dat valt dus niet mee.
Ik gebruik dan ook wel degelijk hulpmiddelen bijvoorbeeld een dekensingel met wat touw en een snelbinder die achterlangs gaat, zodat er even een klein geheugensteuntje is dat die achterhand ook nog bestaat. Sommige paarden zwijnen zelfs in stap als ze maar lateraal genoeg zijn.
Je kunt dus echt niet zeggen dat als je hulpmiddelen gebruikt er per definitie een slechte ruiter op zit, sommige paarden zwijnen al vanaf de geboorte als ze erg lateraal zijn, als je deze paarden gaat belasten met een ruiter moet je dus wel degelijk het verschil kunnen horen of zien, en het ruggebruik en buikspiergebruik trainen, anders kun je er de donder op zeggen dat een paard medische klachten krijgt.
Es