Ans Jondral schreef :
>>>
>>> M'n paard is aan het begin van elke training altijd wat stijf
>>> (vooral op haar voorhand). Na een half toertje stappen, is hier

>>> ik las ergens dat teveel hiervan ook schadelijk kan zijn.
>>> Daarom ben ik er nogal huiverig voor om dit zomaar te proberen.
>>> Zijn er misschien 'natuurlijke' manieren om ervoor te zorgen
>>> dat ze hier voldoende/meer van binnen krijgt?
> Maar mogelijk dat het door verandering van voer en weer meer
> weidegang ook weer verdwijnt? (Paard heeft een verschrikkelijke
> hekel aan naalden, dus niet iets wat ik haar 'zomaar' aan wil
> onderwerpen)
Misschien dat je hier wat aan hebt:
Onze Oakley is momenteel herstellende van een lichte spierbevangenheid.
Dit heeft ze gekregen toen ze vanuit een stalleven bij ons gekomen is, nu ca 2 maanden geleden. Van veulenafaan stond ze al op stal, kwam daar zelden uit, en bij ons was het natuurlijk walhalla met al die paarden en al die vrijheid en heeft ze een week lopen stuiteren terwijl haar lijf in slechte conditie was. Daarbovenop heeft ze tijdens een buitenrit een hagelbui over zich heen gehad en de dag erna was het kassa! Dit is al het 3 e ex stalpaard binnen 4 jaar waarbij ik dat meemaak. Aangezien haar wintervacht prima is en ze er verder dus ruig uitziet heb ik haar geen deken opgedaan, achteraf gezien had ik dat dus beter wel kunnen doen, al was het maar een regendeken, want ze koelde veel teveel af na al dat gestuiter, ook al hadden we haar ruimte uit voorzorg al zoveel mogelijk beperkt en had ze natuurlijk een inloopstal, maar het was in die periode hartstikke slecht weer en zij was in een nog mindere conditie dan ik al dacht.
De dierenarts zegt heel treffend dat we haar moeten vergelijken met een mens dat zijn hele leven lang in een kelder opgesloten zat, wel gegroeid is, maar er is niks echt tot ontwikkeling gekomen (karakter, pezen, spieren, gewrichten).
Zelfs haar karakter is nog heel erg veulen, terwijl ze al 4,5 jaar is.
Die stijfheid bij haar heeft zich in de loop van een aantal dagen opgebouwd, in tegenstelling tot een akute spierbevangenheid zoals ik die bij BD een keer heb meegemaakt.
Tijdens een akute spierbevangenheid zoals BD ooit had kan het paard werkelijk geen pas meer verzetten, het is heel apatisch en dat is heel akelig. De urine kleurt dan ook donker en het paard is echt heel ziek.
Een sluimerende spierbevangenheid zoals bij Oakley merk je niet meteen op, het paard is wat stijfjes, maar tijdens het werk wordt dat
niet minder, eerder erger. Oakley was zelfs heel wankel en zakte door haar achterhand. Ik heb me wat zorgen gemaakt en zelfs ik had het niet op tijd gesignaleerd omdat we aanvankelijk dachten dat het probleem vanuit haar hoeven kwam. Gelijk natuurlijk
DA erbij. Ook de lichamelijke onderzoeken van de
DA leverden niks op. Ik denk nu dat we beter bloed hadden kunnen prikken, maar het zag er dusdanig uit dat er geen directe aanleiding was om haar te verdenken van spierbevangenheid want ze kon op die momenten in het zand prima haar benen geven en op één been staan, ook al liep ze krakkemikkig.
Nu, enkele weken later, is ze door eigenlijk niks te doen vanzelf beter gaan lopen maar de
DA vond haar toch nog te zwak in de achterhand en heeft haar afgelopen maandag MsM voorgeschreven, een organische zwavelverbinding en na 6 dagen MsM loopt ze beter dan ooit tevoren.
We waren al gestart met een kwartiertje stappen onder het zadel en sinds gisteren zijn daar ook een paar rondjes draf bijgekomen.
Het effect is verbluffend!
Misschien dat MsM een idee is ?
Jouw paard heeft er een behoorlijk intensieve training opzitten en kan best wat verzuurd zijn. Google maar eens op MsM (op mijn forum heb ik overigens een samenvatting over MsM die ik van Google heb neergezet). MsM werkt in eerste instantie op de spieren, pezen en gewrichten van het paard, zorgt voor aan-en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen (reiniging). Het heeft ook nog wat andere voordelen die toevallig bij Oakley ook van toepassing zijn (rimpelige schilferende huid en eczeem).
De
DA vertelde dat je binnen een paar dagen gaat merken dat het paard soepeler wordt (bij Oaks waren dat 5 dagen, ongelooflijk) en dat twee weken dat spul geven meestal voldoende zijn, al heeft hij ons aangeraden het een maand lang te gebruiken.
Mocht je het willen hebben: ik heb het via mijn DA, dus niet van de paardendrogist, het is vrij duur, en ik kan je wel een merknaam geven.
Verder : Warm houden na inspanning, niet te snel laten afkoelen, maar in beweging houden, ja misschien wel tijdelijk even een zweetdeken of het paard hooi voeren. Ik ben beslist geen dekenmens, maar soms is het toch verstandiger om even van je principes af te wijken (

!)
Zo'n grote verandering kan nou eenmaal zijn weerslag hebben op het paard. Ondanks het lange uitstappen het altijd goed opwarmen van mijn paarden heb ik het dus al 3 keer meegemaakt, dat was altijd in combinatie met koude en plotselinge afkoeling.
Een paard dat dat gewend is is een heel ander verhaal, maar dit zijn allemaal paarden die dat niet gewend zijn.
En anders geef ja Tempete een weekje vakantie als ze terug komt, dan kan gelijk de informatie in haar hoofd even bezinken.
Succes vandaag, laat je ons horen hoe het aanvoelt om je paard weer thuis te hebben?
Pien