Isabel van der Made schreef op maandag 26 maart 2007, 18:27:
> e m kraak schreef op maandag 26 maart 2007, 16:47:
>
>> Isabel van der Made schreef op maandag 26 maart 2007, 16:07:

>
> Vreemde bijdrage, Egon.
>
> De vraag ging over erfelijkheid.
Waarom vreemd? Ik heb het ook over genetica, Bella. Vraag dan wat je er niet aan snapt.
>
> Wie zal het zeggen of Opal's veulen, verwekt door een hengst
> die altijd binnen staat, op ijzers, niet de meest prachtig
> sterke 'zelfredzame' hoeven kan hebben.
Individueel zeg ik er helemaal niets van. Erfelijkheid is een statistische kwestie; op grond van wat je in je vorige post beweerde m.b.t. omgevingsomstandigheden voorspel ik bij TBs een sterk verhoogde kans op slechte hoeven.
> En nogmaals: wat moeten we met de eventuele erfelijkheid van
> laminitis-aanleg?
> Niet meer mee fokken?
Toevallig zagen we afgelopen zondag in de Oostvaardersplassen een flink percentage dieren van de groep die we eerder juist zo mooi vonden in bevangen toestand. Ondanks de zachte winter lijkt het gebied daar opgegeten, zeer kort gestressde vegetatie en wrsch. in combi met het weer van de afgelopen dagen het fructaanverhaal.
In ben zeer benieuwd hoe de hoeven van deze groep eruit gaan zien.
Laminitis kan door zeer uiteenlopende oorzaken ontstaan en lijkt in vele (lichtere) gevallen sowieso niet lethaal. In de NL begrazingen lopen echter geen predatoren rond die een paard dat even niet goed loopt eruit pakken....
Iedere eigenschap heeft in principe een deel erfelijke aanleg in zich. Dat gegeven op zich is niet zo bruikbaar zonder de (geschiedenis van) omgevingsomstandigheden erbij te betrekken. Een paard dat slechts met uitgebreide medische hulp door een zware laminitisaanval heen gesleept is kunnen worden is feitelijk genetisch dood, maar kan uiteraard in statistische projectie een tot dat moment maximale reproductie hebben in "natuursituatie". Trek je conclusie.
Blabla! , Egon
Reinforcement is a contingency - Bob Bailey