trea hoex schreef op woensdag 4 april 2007, 20:58:
>> Ik zei ooit: Je krijgt van mij 300 Euro als je me weet te
>> vertellen wat er in de blauwe doos zit. Je hoeft het alleen
>> maar aan de paarden te vragen...
>>
> Dat is toch heel iets anders??
> Telepathie gebeurt onder invloed van emoties, is niet ieder
> moment oproepbaar.
>
> Tegen de tijd dat jij je verhaaltje en de foto´s van de blauwe
> doos op deze site had staan, zaten die allang niet meer in de
> hoofden van je paarden, laat staan enkele dagen later.

Snap je nu hoe ik denk over verhalen dat een paard vertelt dat hij wel eens een tak kreeg met langwerpige bladeren er aan?
> Dit was nou een voorbeeld van een onderzoek wat niet deugt.
Uiteraard staan de beste stuurlui aan wal. Ontwerp jij een onderzoek wat wel deugt?
> Neem het voorbeeld van Coralie. Dit is telepathie, niet zo´n
> stomme blauwe doos, da´s een grap.
Dat voorbeeld van Coralie zegt totaal niets. Ik heb in mijn leven duizenden keren gedroomd, en uiteraard zitten daar dromen bij die toevallig overeenkwamen met een werkelijke situatie. Als ik die duizenden keren dat ik volslagen nonsens droomde weg laat dan kan ik je inderdaad sterke verhalen vertellen, die welhaast bewijzen dat telepathie wel degelijk bestaat.
Stel dat Coralie iedere nacht wel een droom heeft dat er iets met haar paarden is, en dat dit de eerste keer was dat er daadwerkelijk iets aan de hand was, hoe indrukwekkend vind je het dan nog? Tis maar een voorbeeld hoor, ik geloof niet dat het zo is, maar het is maar om te laten zien hoe misleidend anekdotische verhalen kunnen zijn.
Eerlijk gezegd ben ik er helemaal niet van overtuigd dat telepathie onzin is. Ook ik heb wel sterke dingen meegemaakt. En dan ben ik het in sterke mate met je eens dat telepathie niet oproepbaar is (vandaar die

)
En juist dat maakt me uitermate sceptisch bij verhalen als "stuur mij een foto, en ik kan je vertellen dat je paard ooit eens een tak met langwerpige bladeren heeft gegeten"-verhalen. Natuurlijk zijn er nauwelijks paarden te vinden die nog nooit een tak met langwerpige bladeren hebben gehad te vinden (of iets dat er op lijkt, al is het maar een maisplant), dus deze "ingeving" klopt altijd en zal voor de juiste personen een overtuigend bewijs vormen. (En inderdaad, ik zet het ietwat gechargeerd neer, juist om maar te laten zien dat de overtuigingskracht nogal afhankelijk is van de manier waarop je het opschrijft).
Verder wil ik me niet al te diep in deze discussie storten. Tegen geloof valt nou eenmaal niet te redeneren.
Groeten,
Frans