Corinne schreef op dinsdag 24 april 2007, 23:07:
> Ik heb zelf een veulen en ervaar het als een groot plezier, om
> zo om de dag een half uur met mijn veulen bezig te zijn.
> (gemiddeld)

> Ik doe dit nu voor de tweede keer in 20 jaar maar ik leer nog
> elke dag weer.
> Heel veel succes.
> Corinne
@ Daisy: Wij doen ook echt wel al 't een een ander met onze veulens, al zou ik nooit het woord training gebruiken, maar meer 'spelenderwijs leren' door gewoon te dóén. Vooropgesteld dat een veulen in de kudde woont en daar tussen soortgenoten gesocialiseerd en opgevoed wordt kun je best wel al korte sessies inbouwen waarin je het veulen leert aan een halster te lopen, te volgen, halthouden, stilstaan, voetjes geven, stapje achterwaarts, braaf blijven staan bij het borstelen, náást je te lopen ipv al jumpend. De moeder is daar altijd bij!
Ik begin daar eigenlijk al vrij snel mee naar de geboorte, uiteraard
nog niet met achterwaarts en voetjes geven enzo, maar wanneer de moeder na een maand weer bereden wordt loopt het veulen los mee, waarbij het veulen te allen tijde voorrrang heeft, dus als het veulen wilt drinken mag dat, als het op de hoefslag gaat liggen slapen mag dat, dan moeten de andere paarden daar omheen laveren.
Mijn ervaring is dat wanneer de moeder altijd dicht in de buurt is en zelf heel cool reageert, dat het allerbeste voorbeeld voor een jong veulen is.
Ook met kleintjes gaan we de weg al op, over putdeksels, langs verkeer, honden, wandelaars, etc. Waarom niet? Dichtbij de veiligheid van mams. Het is heel handig om te profiteren zolang die moeder nog heel dicht in de buurt is, dan kun je háár 'gebruiken' om het veulen alles te leren.
Bekappen we de moeder, veulen is er ook bij, ook bij het veulen heel even oefenen de voetjes op te tillen, zó gepiept.
Wanneer het veulen een maandje oud is begin ik met leren volgen aan het halster, stilstaan, en heel langzaam breid ik dat uit.
Een veulen kan zich niet lang concentreren dus het is zaak je oefenmomenten rustig en kort te houden en het veul daarna weer met rust te laten om alles te laten bezinken. De moeder is die eerste tijd overigens overal bij, ik ga geen jong veulen wegtrekken van de moeder.
Op een gegeven moment is het het veulen zelf dat wat meer op onderzoek uitgaat, en de moeder gaat niet gelijk meer paniekerig reageren, dus dan kun jij als mens wat meer met het veulen gaan oefenen, het eens een tiental meters mee nemen, weer terug laten komen etc.
Het is heel leuk om te ervaren dat een veulen na een maand of drie in de gaten begint te krijgen dat mama haar ding doet (werken) en dan blijven ze vanzelf in het midden van de piste staan, weer een tijdje later komen ze niet eens meer mee als moeder gaat werken, maar blijven ze uit zichzelf in de paddock bij de oppastantes en komen ze alleen nog bij mama om effe te tanken.
Onzer veulens blijven zéker 10 maanden bij hun moeder en in die tijd heb je al een mooie band opgebouwd. Op het moment dat het veulen gespeend wordt kun je daar verder op voortborduren. Persoonlijk zie ik geen heil in een veulen in de opfok doen en het er met 4 jaar uit te halen om hem/haar vervolgens in een paar maanden tijd alles te leren, dat lijkt me veel traumatischer.
Bedenk je dat wanneer je een veulen koopt, je er zeker vier jaar naast zult moeten lopen, dus hoe belangrijk is rijden voor jou? Ben je in staat een goede opvoeder te zijn zonder bij het minste of geringste in emotie weg te zakken of het veulen schandalig te verwennen (lees: verpesten) .
Een veulen roep heel veel tedere gevoelens bij ons op, je wilt het koesteren, beschermen, want het is nog zo klein en kwetsbaar, maar bedenk je ook dat een heleboel van wat je in de jonge jaren verkeerd doet, je later weer tegenkomt. En je moet in staat kunnen zijn dat te handelen....
Groet, Pien