Piet schreef op woensdag 30 mei 2007, 12:19:
> Eva Saegerman schreef op woensdag 30 mei 2007, 11:58:
>
>> Ans Jondral schreef op dinsdag 29 mei 2007, 23:17:

>>>>>>> algemeen "gaaf" en "leerzaam" was. Ik ben oprecht benieuwd naar
>>>>>>> Eddy's demo, kan iemand die het gezien heeft, of hijzelf, dat
>>>>>>> misschien beschrijven? Vertel JIJ het dan?
>>>>>>
> iets verhoogde stal. Hekken achter z'n kont en opzij van
> de trailer. Vakkennis? Weten hoe je een demo geeft, hoe je
> het publiek en het paard manipuleert?? Absoluut! Gepokt
> en gemazeld. Paardvriendelijk? Bleeeegh!
Piet,
Ik vind het knap dat jij bent blijven kijken. Ik had je al gezegd dat ik niet blijf kijken. Ik weet hoe het gaat, en gaat niet zoals ik het graag zou zien.
Het is jammer, Annemarie en ik hebben nog samen bij Monty getraind. Ik was het met veel zaken van Monty eens, hij heeft mij heel veel geleerd over de lichaamstaal van het paard. Het enige waar wij het niet over eens konden worden was de wijze van
trailerladen.
Voor mijn gevoel liet Monty daarbij zijn basisprincipes los. Er werd dan in eens aan het paard getrokken, hij krijgt een pijn prikkel middels het halster waardoor hij de keuze maakt om die pijn te vermijden. Als de angst dan niet te groot is dan is de keuze voor het paard vrij snel gemaakt.
Eén klein bezwaar van mijn zijde het is niet vrijwillig.
Is de angst wat groter dan gebruiken we ook nog de hekken om hem op te sluiten. Daarmee krijg je elk paard overdonderd maar of het een structurele, vrijwillige oplossing zonder enige vorm van angst gaat worden, ik denk van niet.
Tijdens mijn opleiding in Engeland heb ik mijn aanpak van
trailerladen (vragen ipv dwingen) ook besproken en laten zien. Het voelde voor mij alsof het niet gewaardeerd werd. Op dat moment heb ik besloten dat ik geen Recommended Associate wilde worden van Monty Roberts. Ik ga nu eenmaal geen dingen doen waar ik niet achter sta en waarvan ik vind dat ze geen bijdrage leveren aan het welzijn van het paard.
Geloof mij ik heb ook heel wat clinics mogen verzorgen met
trailerladen maar nooit ten koste van het paard. Ik vertelde vaak dat ik wilde laten zien hoe de aanpak werkte en dat ik niet het doel had om hem erop te zetten. Ik wilde mensen vragen om naar het verschil te kijken tussen de begin situatie en de eindsituatie. Doordat ik voor mezelf de druk weghaalde lukte het in 80% van de gevallen alsnog om het paard er op te zetten. Dus niet alleen er in laten lopen maar ook de stang erachter en de klep dicht en dan laten zien dat hij nog steeds niet in paniek raakt.
Ik gebruikte hiervoor een gewone 2 paardstrailer, achteraf gezien was een 3 paardstrailer ook handig geweest omdat ik dan waarschijnlijk in de buurt van de 100% was gekomen.
Bottum Line: trailermak maken kan ook vriendelijk, waardoor het resultaat blijvender is.
Groet
Conrad van Pruijssen
SubtielTrainen