Ans Jondral schreef op vrijdag 1 juni 2007, 9:34:
> Spirithorses schreef op vrijdag 1 juni 2007, 8:12:
>
>>

> Ik dacht dat net deze hele discussie begonnen was, uit een
> vraag hoe het
bitloos WEL mogelijk was.
> Dat deze vraag nog steeds open staat en niemand hier een zinnig
> antwoord op geformuleerd heeft, wordt aan voorbijgegaan.
Ik heb mijn best wel gedaan om een zinnig antwoord te schrijven waarom het allemaal niet zo zwart wit ligt. Ik probeer het nog een keer.
Als een bit tijdelijk werkt om fysieke problemen zoals een weggedrukte rug, scheefheid enz te overbruggen met de mogelijkheden die de ruiter heeft vind ik het helemaal niet zo'n ramp, als het de weg is naar verfijning is om ook zonder bit een paard klachtenvrij te houden zie ik niet zo veel verkeerds.
Het is nu eenmaal zo dat er veel paarden al jaren zo gereden zijn, of scheef beleerd zijn. Ook is het zo dat ieder paard en iedere ruiter zijn eigen mogelijkheden heeft. Een hengst loopt bijv van nature al veel makkelijker verzameld, dus dan heb je makkelijk praten.
Een 15 ganger tactzuiver in de gewenste gangen houden is een uitdaging die niet is aangenomen. Het is geen promotie voor een bit, maar er zijn doodgewoon wel eens fysieke beperkingen, aanleg enz.
Iedereen heeft zijn eigen leerweg en tempo, de ruiter maar ook het paard.
Ik heb gewoon mazzel gehad door 40 jaar geleden gewoon te leren rijden zonder zadel bit enz. Dat kun je doodgewoon niet van een ander verwachten en ook ik zit met een vijftienganger hoor die hutseklutst, ondanks mijn ervaring. Ans jouw paard loopt nu gewoon veel beter en daar gaat het om. Misschien lukt het ooit zonder bit. Maar nu is het belangrijk dat je paard pijnvrij kan lopen.
Es