Huertecilla schreef op zondag, 11 juli 2004, 10:02:
> Een bit heeft evenwel een ander probleem; zelfs als je het los
> in de mnd zou hangen, dan nóg is het een probleem omdat een
> paardenmond 'vol' zit.
> Een paard loopt normaal met de mond dicht, met een bit in met de
> mond open.
************
Hmmmm, da's interessant. Maar weet jij misschien, is dat bij elk paard in dezelfde mate zo? Ik heb ooit eens een foto van mij en Torop laten maken als we aan het scheuren waren (lollie-bollie-rijden) in de bak. Super coole foto vond ik, hoewel ik er zelf vreselijk opsta, met m'n haar als een pleeborstel achterover gewaaid ... lol. Toevallig was dat met bit in, omdat we het juist even deden ter compensatie van een kwartier vreselijk goed opletten (even lekker afreageren). Je ziet hem vol schuin in de bocht liggen, het bit zit in z'n mond, maar z'n mond is stijf dicht. Ook de andere foto's waarop hij staat: mond dicht. Niet tijdens dressuur, dan zie je soms die mond wel opengaan ja, maar ik meen dat dat juist niet de bedoeling is met dressuur, dat die mond opengaat (weet ik eigenlijk neit eens).
Maakt de dikte van het bit dan ook nog uit? Of het materiaal? Of het paard? Ik heb bij Torop de ervaring dat hij graag een bit in heeft, hij schijnt het echt lekker te vinden, en happert meteen naar het bit als ik het hem voorhoud. Zelfs als ik het hem NIET voorhoud, dan duikt hij zelf richting bit en probeert het in z'n mond te krijgen. Terwijl er bij hem gezien de verkleuringen van littekens in z'n mondhoeken bij tijden toch ooit flink aan gehangen is !!! Zit er geen bit in, m.a.w. kom ik met het leren halster aan dan neemt hij ter compensatie een voor een de riempjes van het halster in z'n mond .... hahaha, wel lachen ... het ziet er erg gedienstig uit als hij dat doet, en hij doet dat vooral als ik hem net daarvoor toevallig een keertje met bit gereden heb.
> Op basis van onze eigen ervaringen op onze eigen paarden is ons
> lijstje van 'scherpte':
> - gebroken stang (=bit met kinketting = hefboom)
> - ongebroken stang
> - gebroken trens (= bit zonder kinketting)
> - ongebroken trens
> - touwhalster
> - bitlessbridle
> - teugels aan leren hoofdstel
*********
Dat laatste geef ik bij het normale rijden dus ook de voorkeur aan (de bitten die je noemt ken ik de termen niet van, sorry, ben daar niet zo in thuis). Een leren hoofdstel is veilig en prettiger (zachter) voor het paard, hoewel het qua dragen natuurlijk wat minder licht is dan een touwhalster. Deels omdat ik zo'n goochelpaard heb, dat graag met z'n neus diep over de grond zwalkt (die drol onder dat touwhalster vind ik dan dus vreselijk), met z'n kop alle kanten op draait (risico van takken die in het touwhalster steken, is bij ons gebeurd!!!) kies ik dus zelf niet voor een touwhalster.
> Niets is hét ideaal, al was het maar omdat elk paard anders is,
**********
Inderdaad.
> Dan nog een laatste observatie: een bit dat er niet inhangt kan
> ook niet misbruikt worden....
**********
Zeker . Helemaal mee eens. Een bit zou je dus ook niet moeten gebruiken als je het nodig hebt

. Maar stel dat mijn paard rug- of schouderklachten zou krijgen en ik zou het advies krijgen om hem licht en nageeflijk te rijden, dan zou ik waarschijnlijk toch wel elke keer dat ik ging rijden wat tijd vrijmaken voor rijden met bit. Omdat ik hem dan heel licht en zacht nageeflijk kan laten lopen en de zaak zo min mogelijk uit balans haal, en zelf qua hulpen dan zo min mogelijk hoef bij te zetten. Met een touwhalster lukt dat ook wel, en met een leren halster kan ik mijn paard ook wel makkelijk nageeflijk laten lopen, maar-r-r-r mijn paard heeft geen pijn of spier- of rugproblemen. Zou hij dat wel hebben, dan zou een zacht leren halster nogal uitlokkerig zijn om lekker comfortabel in te gaan "hangen" en dat wil je dan natuurlijk juist niet. Natuurlijk kun je daar dan wel weer wat aan doen, maar een paard dat pijn heeft in een bepaalde houding door stijve spieren, zal heel wat overredingskracht nodig hebben om dan NIET te gaan hangen. Zelfs in een touwhalster (en ja, ook op een bit, maar daar is toch makkelijker wat aan te doen) kun je gaan hangen. Ik zou dan zelf liever een tijdje gewoon voor een bitje kiezen, tijdelijk dus , om het spierprobleem goed te kunnen aanpakken. Als ik tenminste zeker wist dat ik het goed gebruik, als hulpmiddel en niet als dwangmiddel.