Laserdouche met een soort letjes van rood genezend licht.
Het rode licht stimuleert de genezing van de wond in de diepte.
En magneetveldtherapie. Vraag me niet wat precies, Alice heeft dat uitgelegd maar ik ben een zeef vandaag dus ik kan het niet navertellen, ook al klonk het heel logisch.
Er zit gelukkig geen ontsteking, wel is de mogelijkheid er dat de strekpees toch geraakt is. Bombita tilt haar been overdreven hoog op en zet het niet goed neer. Dit weten we pas nadat de wond genezen is.
Het kan ook zo zijn dat we een paar keer de wondranden moeten laten schoonsnijden om wildvlees vorming te voorkomen.
De groene leem geneest de wond teveel van buitenuit terwijl het van binnenuit moet genezen, en dan niet van de wondranden maar echt de hele plek van binnenuit. Als de wond teveel uitdroogt kan dat weer irritatie geven en verkorting van het weefsel en dat is niet de bedoeling.
Het moet nu juist soepel en gesmeerd blijven....
Pfff, zoveel meningen....
Maar wat we zagen was dat het Bombita goed deed, ze stond heel ontspannen te smakken tijdens de behandeling, en ik ben ervan overtuigd dat ze snapt dat we haar willen helpen. Volgens Alice heeft ze wel veel pijn in het been en geeft de behandeling al gelijk comfort.
Wel een ondersteunende ontsmetende zalf blijven gebruiken. Nu jij weer........
Pien
www.spirithorses.be ------------------------------------------
Het blijft een beetje zoeken tot dat we verbetering zien.
Dan weten we dat we op de goede weg zitten.
In tussentijd zijn we weer overgegaan op de ouderwetse honingzalf voor de nacht en onafgedekt overdag.
Alice zei ook dat het weefsel mooi roze moet zijn. Het mag bloeden ("laat het er maar uitstromen") want de genezing komt toch van binnenuit.
Verder zijn we gestart met een dieet van hooi, appelazijn, knoflook en zeewier voor de extra mineralen voor de reiniging van binnenuit en dan moet het even goed zijn.
Ze heeft waarschijnlijk toch ook haar portie stress gehad en dat moet in de groep helen. Bombita heeft nu Izzy als haar maatje.
Izzy is heel aards (Fjord) en dat is goed voor Bombita die haar energie erg terugtrekt op het moment. Izzy doet haar gronden, die kleine geeft haar rust en stabiliteit (en krabt haar eczeemplekken....)
Ik ga het nu de tijd geven en even niet meer switchen, dit is waar Jack en ik ons het beste bij voelen.
(Voor Esther : De knoflook wordt als kuur voor maximaal 3 maanden gegeven, langer niet ivm bloedarmoede, ik zou het ook kunnen laten prikken tussentijds).
De zalf wordt aangebracht op een gaas en op de wond gelegd en daaroverheen een reep verband om de zaak te fixeren.
We plakken het af met papiertape of plastic tape.
Wat het masseren betreft : Zo zachtjes mogelijk met de vingertoppen, ook boven de wond en de koten. Vond Bombita erg fijn, merkten wij, ze ging helemaal de ontspanning in en stond te smakken.
De huid en wond moeten soepel en doorbloed worden, als dat het geval is worden de pezen, die nu keihard en knoperig zijn, ook zachter.
Ik ben benieuwd, Alice denkt dat ze het wel weer goed krijgt, al is het toch erger dan we zelf dachten. Als de pezen maar intact zijn.
Groetjes, Pien
www.spirithorses.be -----------------------------
Er is over de paardjes al heel veel gezegd en zo, maar ik heb nergens arnica zien staan (of ik heb wat gemist). Als je arnica bij geeft bevorder je op een zachte manier de bloeddoorstroming, ... hetgeen altijd handig is als je wilt laten genezen. Arnica werkt ook bloedzuiverend, vooral in Bombita's geval zou dat gunstig kunnen uitpakken. Je kunt kiezen voor de kruidenvariant of voor een homeopatische tinctuur. NB arnica NIET uitwendig toepassen op open wonden, dit irriteert! Ik bedoel arnica om te slikken, zodat het van binnenuit werkt.
Vitamine A is ook nodig voor de huidfunctie (wordt bij mensen ook wel es toegepast bij eczeem), bij paarden zou ik dit eerder in de vorm van worteltjes toedienen

, da's veiliger. Het is wel zo dat bij mensen althans beta-caroteen in de dunne darm omgezet wordt tot vitamine A. Als die omzetting niet goed gaat door een slechte darmfunctie, kan dat via die route tot eczeemklachten leiden. Ook goed om op te letten: vitamine E, zink, selenium, vitamine C. Nooit teveel natuurllijk, maar bedenk dat voor wondgenezing extra stoffen nodig zijn. Als je de leverfunctie van het euvel verdenkt , let dan extra op selenium, dat is nodig voor EN de huid, maar is ook van cruciaal belang voor de leverwerking. Als je denkt dat het met emoties te maken heeft, dan is het eerste wat in mijn hoofd schiet (en niet omdat dat hier als topic ter sprake is geweest) wei (maar dan bedoel ik de speciale wei waar lever-ondersteunende anti-oxidanten in zitten, niet gewone melk wei. Het is o.a. een onderdeel van sommige producten van Cavalor). Waarom? Tsja, schiet gewoon in m'n hoofd, kan'k ook niks aan doen .
Ook symphitum werkt stimulerend op de wondgenezing van spieren/gewrichten/botten. Kan ook als kruid en als homeopatische tinctuur (een van beide, niet beide tegelijk). Het vermindert vaak ook de pijn die ermee gepaard gaat, da's een bijkomend voordeel (of nadeel als ze dan juist gaan gymnasieken).
Misschien heb je hier nog wat aan gehad? ... Of brengt het alleen meer verwarring.
Groene leem en colloidaal zilver. Mmmm, ik zou met colloidaal zilver zeker niet overdrijven hoor. Dat moet er ook allemaal weer uit en lijkt me dan wel best belastend voor b.v. nieren.
Veel sterkte met de paardjes, nare dingen zijn dat !!!
Froukje
----------------------
Soda is toch nog vrij aggressief en Biotex is wat zachter.
Wat ook heel goed werkt is Sunlight zeep.
Heb eens een verhaal gelezen van een paard met een akelige beenwond die maar nooit wilde helen. Elke dag wordt het been gewassen met soda en dat hield de wond maandenlang open. Toen overgestapt naar Sunlight zeep (tip van de plaatselijke kruidenier notabene) en de wond was binnen een paar dagen dicht.
-------------------
> Mijn jaarling heeft vorige week een diepe snijwond in zijn
> kootholte opgelopen.
> De
DA wilde het niet hechten omdat we het diepliggende vuil er

> iemand mij het advies om mokzalf te smeren ivm de
> antibacteriele werking, vraag me alleen af of de wond daar niet
> te diep voor is en of het middel uberhaupt wel geschikt is voor
> dit soort wonden.
Hoi.
Mijn tweejarige paint heeft drie weken terug een lelijke wond opgelopen van dikke koord (stroom) draad. Het heeft aan de binnenzijde het been opengezaagd tot op het bot. Het botvlies was ook beschadigd en het was zelfs de vraag (dat is het nog steeds) of er botsplinters zijn losgekomen.
Ondanks antibiotica spuiten is deze wond gaan onsteken. Ook ik heb behandeld in het begin met betadine, 2x daags afspuiten, betadinezalf, we hebben het een tijd verbonden gehad met animalintex en het werd steeds erger. Het been was heel dik, paardje liep er niet meer op.
Toen in overleg met de
DA besloten om 2x daags een biotexbadje te geven, wat heel gedoe was, want geen emmer was hoog genoeg. We hebben haar moeten baden in zo'n curver keukenprullenbak, die was hoog genoeg om de wonde onder te dompelen.
Na dit 3 dagen gedaan te hebben en verder niet meer af te dekken, ging het zienderogen vooruit met het been.
Ze krijgt momenteel nog steeds antibiotica, dit moet ze 3 weken, de pijnstillers zijn afgelopen week gestopt. Het been is niet meer zo dik nu en het lijkt erg goed te gaan. Paardje loopt ook weer.
Mijn advies: geen zalf (dit verstikt de wond, zodat vuiligheid er onvoldoende uitkan) en baden in biotex groen.
I