InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5902½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 0:3124-6-07 00:31 Nr:88520
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Omdat wij inmiddels nog steeds niet zeker weten of onze kreupele pony hoefbevangen is zou ik graag wat richtlijnen van hoefbevangenheid in de praktijk willen horen van mensen die hiermee ervaring hebben. Wanneer kan ik zien of het bij onze Happy om hoefbevangenheid gaat of niet?

Even een uitleg van de situatie:
Ik heb Happy gekregen op 4 maart 2007. Hij was helemaal in orde. Eind mei hebben wij Happy voor het eerst natuurlijk laten bekappen. Aangezien zijn hoefjes (altijd blootvoets geweest) er qua model en verzorging goed uitzagen is er heel weinig van de hoef afgehaald. Hij liep erna ook goed. Tot 3 dagen later. Toen begon hij ineens te kreupelen aan zijn linkervoorbeen dachten wij. Het was vrij onregelmatig, de ene keer liep hij goed, de andere keer niet. We besloten om het even aan te kijken, misschien toch ietswat spierpijn? We hebben de dagen erna elke dag zijn hoefjes uitgekrabt, om te zien of er niks in zat, en op een dag zat er een steentje in de zool gedrukt van 1 cm diameter. Die heb ik er meteen uitgehaald.Helaas ging het maar niet over maar werd het ook niet erger. Totdat hij op het harde toch wel heel moeilijk ging lopen. Toen hebben we meteen de veearts laten komen. Hij zag dat Happy op beide voorbenen kreupel liep en dacht aan hoefbevangenheid maar durfde het niet hardop uit te spreken omdat de omstandigheden wel wat afwijkend waren. Toen Happy kreupel raakte stond hij op een kleine wei met hooi en water. Er stonden wel wat grassprietjes op, maar geen noemenswaardige hoeveelheid schraal gras. Happy zijn hoefjes zijn perfect, heb hierover nog eens contact gehad met de bekapper, maar die vertelde dat hij ook had gezien dat de hoefjes in orde waren en dat het niet een directe samenhang zou hebben met de bekapping. Wel zou het kunnen dat er al iets niet goed zat in het hoefje, dat door de natuurlijke bekapping eerder naar buiten is gekomen. Happy is absoluut niet te dik, en is volgens de vorige eigenaar (die zeer betrokken is) nooit eerder hoefbevangen geweest, ondanks dat Happy daar altijd hele zomers op een groot weiland liep. Happy gallopeerd en draaft op dit moment nog steeds uit vrije wil door de wei,maar wel minder dan voorheen. Tijdens de kreupelheid van Happy zijn we begonnen met het laten wennen aan het gras van de paarden. Happy heeft hierbij 1 week meegelopen, omdat we absoluut niet aan hoefbevangenheid dachten. We zijn begonnen met een kwartiertje en na 1 week zaten ze op 1 uurtje per dag. Heel voorzichtig dus en de ontlasting van alle 3 bleef goed. Na het vermoeden van hoefbevangenheid hebben we hem meteen van het gras afgehaald en op de kleine wei gezet met een beetje schraal gras omdat we hem niet apart wilden zetten van zijn vriendjes vanwege zijn gefrustreerde karaktertje. Het was kiezen uit twee kwaden.
Inmiddels staat Happy ruim 1 week op ontstekingsremmers (Metacam) maar die hebben tot vooralsnog geen enkele werking. Omdat we inmiddels weten dat schraal gras meer fructaan bevat hebben we hem toch sinds donderdag een eigen hoekje gegeven met alleen zand. Vooralsnog geen enkele verbetering met ondersteuning van Metacam. Dit zou volgens de dierenarts komen doordat Happy de voorbenen teveel belast. Happy is een pony die wanneer hij gefrustreerd raakt (niet bij zijn vriendjes mag zijn en/of niet mee de wei op) zichzelf in zijn knieen bijt en begint te bokken en te trappen met zijn achterbenen. Dit heeft ie altijd al gedaan en we kunnen hem niet rustig houden, ook niet door hem op een klein hoekje te zetten, want hij kan ook op één plaats gaan stuiteren. Dit komt zijn herstel niet ten goede, naast het feit dat hij af en toe galoppeerd en draaft. Sinds vandaag heb ik het idee dat het zelfs slechter met hem gaat.
Vandaar mijn vraag of er iemand ervaring heeft met hoefbevangenheid en of die mij kan vertellen of hier toch sprake kan zijn van hoefbevangenheid, en zo ja....wanneer zou ik dan verbetering moeten zien, als de omstandigheden nu optimaal zijn qua herstel in het geval van hoefbevangenheid?
Ik zit ook te denken aan hoefkatrolontsteking. Happy is 13 jaar. Hij heeft in de maanden bij ons al flink wat gebokt en geschopt met zijn achterbenen. Het lijkt soms bijna op een handstand, waarbij de buigpezen telkens een flinke opdonder krijgen. Happy is geen toonlander. Verder wordt er niet op Happy gereden, hij is een gezelschapspony.
Over enkele dagen is de Metacam op, en hebben we de mogelijkheid om op een sterker niet officieel middel over te stappen. Buut.
Mocht dit niet lukken, dan zouden we Happy in de kliniek moeten laten onderzoeken op hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking en evt. nog andere dingen. Alleen is hoefbevangenheid in het beginstadium (wanneer er geen hoefbeenkanteling is) volgens mij niet goed vast te stellen?
Misschien heeft iemand van jullie na het lezen van Happy's verhaal nog enig idee wat het zou kunnen zijn naar aanleiding van eigen ervaringen?
Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 6:3224-6-07 06:32 Nr:88521
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:88520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Unartica schreef op zondag 24 juni 2007, 0:31:

> Omdat wij inmiddels nog steeds niet zeker weten of onze
> kreupele pony hoefbevangen is zou ik graag wat richtlijnen van
> hoefbevangenheid in de praktijk willen horen van mensen die

> Misschien heeft iemand van jullie na het lezen van Happy's verhaal nog enig idee wat het zou kunnen zijn naar aanleiding van eigen ervaringen?
> Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal.
>
> Groetjes Jolanda

Hoi Jolanda,

Sneu hoor voor Happy , en voor jullie!
Zover als ik begrepen heb , heb je de bekapper 3 dagen nadat hij Happy had bekapt , gebeld , dus de bekapper heeft hem nog niet kreupel gezien?
Ik zou de bekapper nog eens laten kijken.
En kun je hem niet afwisseld met een van de andere paarden zetten?
Zodat hij toch gezeldschap heeft? Misschien dat hij zich dan wat minder druk maakt.
Kun je foto's van de hoeven maken en die hier in het fotoalbum plaatsen?
Van alle 4 de benen , en dan van de hoeven van de zijkant , en de voorkant , en de onderkant?
Ik kan er nu niet veel van maken , maar misschien dat er anderen zijn die wel iets uit je verhaal oppikken?

Heel veel sterkte ermee!

Gr Esther
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 7:4224-6-07 07:42 Nr:88522
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:88517
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Article - Stallions: Castration is not the solution Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
e m kraak schreef :

> We dachten dat Bleika zwanger was maar dat blijkt toch gelukkig
> weer niet zo te zijn. Ze was afgelopen week toevallig in the
> mood. Even apart gezet en sex mag, maar onder supervisie zonder
> bezwangeringen.

Dus jouw merries lopen ook samen met een hengst waarbij je haar cyclus in de gaten houdt? Hoe betrouwbaar is deze methode (oftewel: hoevaak is het mis gegaan?). Hier is het makkelijk; alle merries tegelijkertijd hengstig met een weekje verschil, zelfs kleine Peyote gaat al mee met de meute, lijkt wel een nonnenklooster. Maar dan nóg; als je het ziet ís het al zover he. We hebben er ook een paar echte stoephoeren bij....

Ik kan me dus wel wat voorstellen bij jouw 'sex mag maar zonder bezwangeringen' maar again: hoevaak was het dan tóch raak in de afgelopen tijd? Bovendien moet je er dus als mens met je neus bovenop zitten. Kom je op een ochtend buiten, blijkt dat het al gebeurd was - niet gezien dat ze hengstig was. Druk dagje gehad, niet goed opgelet, 'ja, ik vond al dat ze vaak stond te piesen gisteren' :-P
Dan zit je al op dag twee.

Ik was vorige week bij een collega die twee hengsten heeft die hun eigen merries hebben maar waarvan de ene hengst ronduit aggressief op de merrie reageert wanneer ze weggeweest is, alsof ie haar wil straffen dat ze weg was. In een hoek drijven en verkrachten enzo.

Maar serieus; ik ben erin geïnteresseerd want ik wil Spirit een grotere groep geven, ik wil (nog) niet PZP-en, niet vasectomeren omdat er ook geplande veulens mogen komen. Castratie of eenzame opsluiting zijn uiteraard uit den boze. Het gaat nu (nog) goed met hem in een beperkte groep, maar er kán een moment komen.....

Het enige 'probleem' van het hebben van een hengst vind ik dat je minder spontane groepsmixen maakt, meer moet nadenken over wie en wie samen en goede omheiningen moet hebben.

> Dyggur apart met Týra. Kan nog steeds niet opschieten met
> Hvuiski, maar dat is denk ik meer personality clash dan een
> haremding ofzo. Ásti kan daarentegen weer overal bij.

Ik vraag me af of je nog mannengroepen gemaakt krijgt nadat de hengsten sexueel actief met merries mochten zijn. Dus eerst met de merries en daarna terug in de mannengroep. Hoe is jouw ervaring daarmee? Of red jij het met hengsten en merries samen, maar dan ook écht samen zonder draadje, op je beperkte opppervlak?

> PZP is er niet van gekomen. Nogal geschrokken van Peter's
> berichten over de bijeffecten van de drager. Die staan
> natuurlijk niet aangeprezen in de folder maar desalniettemin
> geen behoefte aan :-P

Is er ergens berichtgeving te lezen over de bijwerkingen ?
Ik blijf ook maar twijfelen. PZP zou zoveel oplossen, maar toch, ik durf de beslissing maar niet te nemen.

Pien
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 7:5724-6-07 07:57 Nr:88523
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:88519
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Article - Stallions: Castration is not the solution Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Hmm, heb dit bericht net niet zien staan toen ik ging lezen.

e m kraak schreef :

> Ik denk sterk van niet omdat:
> 1) De conglomeraatvorming vrijwillig is, als ze er de kans toe
> hebben kwa voedselaanbod. Dat geldt zowel de OVP als Ennemaborg.
> 2) ik net aan het bijlezen ben omtrent "crowding" en het zo
> simpel weer eens niet in elkaar blijkt te zitten.

Zit je weer met onze postzegellandjes.
Lijkt mij niet te vertalen naar onze manier van paardenhouden.
We willen het allemaal zo goed doen, maar het blijft behelpen, zeker wanneer je de Koniks gezien hebt die in relatieve vrijheid leven.

> Zoals eerder al vaak aangegeven, valt het aantal veulens door
> de jaren heen sowieso enorm mee.
> Bij de koniks zie ik ook niet zo heel veel veulens. Het zijn

> hoor daar vast nog meer over maar die onderzoeken lopen nog.
> In ieder geval staat vast dat de meeste sex van nature NIET tot
> een veulen leidt; dat wordt in literatuur trouwens ook al
> aangegeven.

Nee, tuurlijk niet, de merrie is maar relatief kort vruchtbaar maar ze kan wel het hele jaar door sexen. Ik zou het interessant vinden te weten hoevaak sex tot een veulen leidt als merrie hengstig is.

Tja, 'dichtheid zichzelf remt': BD en Ilias, paar daagjes samen: drachtig. Spirit paar daagjes lol met Puck: Drachtig. Relatief klein oppervlak hierzo, maar toch zo vruchtbaar als de nete. Ik zou dat niet durven uit te proberen.
Ik denk wel dat wij weer een hoger slagingspercentage hebben dan stalpaarden die ze met vruchtbaarheidshormonen moeten behandelen om ze überhaupt hengstig te krijgen. Hier loop alles één keer per maand te gutsen, behalve Izzy, die bewaart haar charmes uitsluitend voor echte ijslanders.

Blijft interessant, ik moet daar nog zóóóóveel over leren....
Pien
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:1324-6-07 09:13 Nr:88524
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:88520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Unartica schreef op zondag 24 juni 2007, 0:31:

> Omdat wij inmiddels nog steeds niet zeker weten of onze
> kreupele pony hoefbevangen is zou ik graag wat richtlijnen van
> hoefbevangenheid in de praktijk willen horen van mensen die

> Misschien heeft iemand van jullie na het lezen van Happy's verhaal nog enig idee wat het zou kunnen zijn naar aanleiding van eigen ervaringen?
> Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal.
>
> Groetjes Jolanda

Wat een verhaal Jolanda. Als Happy nooit eerder hoefbevangen is geweest, terwijl hij altijd op een volle wei stond, lijkt me dat je toch meer in de richting van het bekappen moet gaan zoeken. Dit is wel heel toevallig.. eerste keer natuurlijk bekapt, een paar dagen later kreupel.
Wie heeft hem bekapt? Waarom is de bekapper nog niet teruggeweest? Wat is er anders bekapt dan voorheen? Zie je iets aan de witte lijn?

Kan het zijn dat hij toevallig een trap heeft gehad van één van de andere paarden? Dat hij daarom kreupel is?

Ow.. en metacam is vooral een pijnstiller, eentje waarvan de pony behoorlijke maagproblemen kan krijgen als je het te lang geeft (vergelijkbaar met naproxen, ibuprofen voor mensen). Zie: http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/metacam/032397nl1.pdf

Plaats eens wat foto's als je wilt? ik ben benieuwd.

Groetjes, trea
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:2524-6-07 09:25 Nr:88525
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:88515
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Article - Stallions: Castration is not the solution Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Christel Provaas schreef op zaterdag 23 juni 2007, 23:22:

>> Het zou mooi zijn als meer mensen hier voor kiezen en een
>> voorbeeld stellen.
>
> En de kwaliteit van het verdere leven van al die jaarlijkse
> veulens, heb je daar nog iets over te willen? Die doet er niet
> toe, als je ze maar kwijt raakt? Als je eigen familietje maar
> heppie is?

Daarin doe je ook je best natuurlijk!

Precies zo met mijn eigen gezin, ik doe geen enkele
consessie in het levensgeluk van mijn vrouw en 2 kinderen.
Meer dan dat kan ik niet doen, met de dieren maak ik wel nog
wel veel consessies. Zoals dat ik 1 hond heb inplaats van 2,
wat voor het dier veel beter zou zijn. Inzicht hierin heb ik pas
onlangs gekregen, helaas voor mijn hond. Stlle troost ze heeft
al wel een paar nesten mogen heben. Het zou kunnen dat we
allemaal met de paarden die niet in gezinsverband mogen leven
de zelfde consessies doen op hun levensgeluk.

Groetjes, Michiel
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:2724-6-07 09:27 Nr:88526
Volg auteur > Van: Danielle Schuwer Opwaarderen Re:88512
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Article - Stallions: Castration is not the solution Structuur

Danielle Schuwer
Cugnon
Belgie

Jarig op 17-10

230 berichten
sinds 18-12-2006
Spirithorses schreef op zaterdag 23 juni 2007, 22:46:

> Danielle Schuwer schreef :
>> Ik scheid ze liever ook niet nu gaan de twee hengstjes nog goed
>> met elkaar om en hoop dat dit zo blijft er staat nu dus een
>> merrietje bij die zelf ook nog maar een jaar is. Maar waar ik
>> zo bang voor ben is dat ik straks Sara er toch niet meer bij
>> kan zetten want die is maar 1m27 en de kleintste hengst word
>> toch 1m50 a 1m55 en de grootste ongeveer 1m60. Maar ja zolang
>> ze niet om die merrie vechten laat ik het maar zo.
>
> En zodra de eenjarige merrie hengstig wordt? Kan elk moment
> gebeuren nu.

Ik zal dan moeten kijken wat er gebeurd, maar anders zal ik haar weer apart zetten met de pony, maar Cheyenne zal dan voorgoed bij de buren moeten blijven.
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:3324-6-07 09:33 Nr:88527
Volg auteur > Van: Loes Scheres Opwaarderen Re:88492
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dr Cook Bitloos Structuur

Loes Scheres
Israel


497 berichten
sinds 21-5-2004
trea hoex schreef op zaterdag 23 juni 2007, 18:18:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 22 juni 2007, 18:56:
>
>> Wat niet ter sprake komt "en dat verbaast me dus" is het feit

>
> En wat betreft het niet naglijden van de teugels... een echte
> cook geeft goed na. MITS je paard geen huge-baard heeft, en dat
> was bij mij het enige probleem met de cook.

En niet al te zware teugels eraan binden.

loes
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:3824-6-07 09:38 Nr:88528
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:88523
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Article - Stallions: Castration is not the solution Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Spirithorses schreef op zondag 24 juni 2007, 7:57:

> Hmm, heb dit bericht net niet zien staan toen ik ging lezen.
>
> e m kraak schreef :

> charmes uitsluitend voor echte ijslanders.
>
> Blijft interessant, ik moet daar nog zóóóóveel over leren....
> Pien

;-) Real en Ilias een half uurtje samen en drachtig, was net zoals bij BD overduidelijk . OP een half uur vijf maal gedekt en daarna samen hooi knabbelen , niet meer sexen samen gewoon naast elkaar neuze neuze allleen mocht zij niet naar de draad waar de ruinen stonden !
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:4424-6-07 09:44 Nr:88529
Volg auteur > Van: Gemma Opwaarderen Re:88345
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Varens Structuur

Gemma
Homepage
Arnhem
Nederland

Jarig op 21-3

13 berichten
sinds 9-5-2005

Bilogische dynamische bedrijven hebben een natuurlijk middel tegen gif.

Zij seizen eerst al die varens kort, dan gooien ze ze op een grote hoop en steken ze ze in de fik.
De as die over blijft strooien ze over het hele veld, en tadaa, daarna niet of nauwelijk varens meer!

Wij hebben het in frankrijk gedaan en werkelijk er bleven maar een paar varens over,en die trokken we er met wortel en al uit. Nu is het een mooi grasland geworden.

veel succes ermee

groetjes Gemma
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 9:5124-6-07 09:51 Nr:88530
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:88520
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Unartica schreef op zondag 24 juni 2007, 0:31:

> Omdat wij inmiddels nog steeds niet zeker weten of onze
> kreupele pony hoefbevangen is zou ik graag wat richtlijnen van
> hoefbevangenheid in de praktijk willen horen van mensen die

> Misschien heeft iemand van jullie na het lezen van Happy's verhaal nog enig idee wat het zou kunnen zijn naar aanleiding van eigen ervaringen?
> Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal.
>
> Groetjes Jolanda

Ik zou net zo snel aan Hoefkatrolonsteking]">hko denken, want dat komt niet plotseling opzetten, zoals nu de derde dag na de bekapping. Hoefkatrolonsteking]">Hko gaat sluimerend.
Ik denk zelf richting hoefzweer, omdat die vaak samenhangen met bekappen. Het enige onlogische is dat het dan meteen aan twee voorbenen voorkomt, maar onmogelijk is het niet. Een hoefzweer kan er een heel tijdje over doen voordat hij zich openbaart en tot die tijd hebben de meest exotische diagnoses de revue gepasseerd (gebroken straal- of hoefbeen, peesontsteking, Hoefkatrolonsteking]">hko en hb), want dierenartsen en klinieken vinden het blijkbaar erg moelijk te diagnosticeren. Ook is het wel hoefzweerderig weer: langere tijd droog en dan ineens goed nat, waardoor de droogtescheurtjes zich sluiten en de bacteriën mee insluiten die de zweer opwekken.
Je zou nog kunnen overwegen magnesium te geven, verkrijgbaar via deze site. Magnesium werkt direct bij hb, het werkt ook vaak bij gevoelig lopen door bekappen -meerdere forummers hebben deze ervaring-, waarom precies is niet duidelijk maar feit is dat het zo is. 6 weken een "test"dosering is niet schadelijk, lees de info er maar op na.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5902½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact