Piet schreef op dinsdag 26 juni 2007, 8:50:
> wojnowska schreef op dinsdag 26 juni 2007, 7:43:
>
>>
>> Hallo! Ik heb een super paardje gezien vvor mijn dochter,. Het
>> is een draver merrie van 5 jaar. Super mak! Maar ze zet haar
>> ene hoef voor de ander, ik heb gelezen dat het een afwijkende
>> gang is, de zogenaamde kruisende gang. Anderen zeggen weer dat
>> het gewoon is voor draver. wie kan mij er meer over te
>> vertellen? en wat is silky beleerd?
>
Een draver van 5 die voor de sulky beleerd is en nu te koop staat, is waarschijnlijk al afgekeurd voor de sport. Dravers hebben vaak peesblessures omdat ze te jong te zwaar getraind worden. In dat geval: laten nakijken op de pezen, dat zit niet standaard in een klinische keuring. De kruisende gang lijkt mij niet wenselijk voor een paard dat alleen maar heel hard hoeft te kunnen, dus dat zou de reden van afkeuren kunnen zijn. Doet ze dat alleen als ze tegengehouden wordt, of ook in een normale draf?
Dravers zijn over het algemeen heel zachtaardig, wat iets anders is dan mak. Ze zijn gefokt en getraind om te racen, niet vergeten he! Aan de hand meewerkend en gehoorzaam, maar in het bos of op straat wil zo'n brave merrie nog wel eens plat door de bocht en werkt de rem niet meer, dat is niet leuk voor de ruiter, maar vanuit het paard zijn achtergrond logisch. De harde schijf zegt namelijk: GAAN!
Afhankelijk van wat ze op de baan meegemaakt hebben kun je er onder het zadel nog wat van maken. Er zijn mensen die een afgekeurde/uitgekoerste draver succesvol tot rijpaard hebben weten om te toveren, maar ik heb er om mij heen meer zien struikelen dan slagen. Je hebt het letterlijk over omscholen en daar is kennis en doorzettingsvermogen voor nodig.
Groot voordeel van een uitgekoerste draver is de prijs. Ze worden voor een habbekrats aangeboden.