InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5970½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:342-7-07 15:34 Nr:89539
Volg auteur > Van: Conrad van Pruijssen Opwaarderen Re:89532
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SubtielTrainen Structuur
Conrad van Pruijssen
Homepage
Vleuten
Nederland

Jarig op 8-5

166 berichten
sinds 21-8-2006
Piet schreef op maandag 2 juli 2007, 15:08:

> Christel Provaas schreef op maandag 2 juli 2007, 14:51:
>
>> Okee, er is nu herhaaldelijk geschreven hoe Conrad de zweep
>> NIET gebruikt. Hoe gebruikt hij hem wel? Ik bedoel, welke
>> functie heeft de zweep in de clinic?
>> Gewoon belangstellling hoor, geen waarde-oordeel, ik maak zelf
>> ook gebruik van een (longeer)zweep en kan dat misschien
>> verfijnen.
>
> Hij gebruikt hem zoals Chris Irwing in zijn sessies in
> Damme. Maar daar was je niet volgens mij :-o
> Hij zal ongetwijfeld nog wel reageren.

Leuk om te horen dat er zoveel gesproken wordt over de cursus SubtielTrainen (ST).
Ik zie dat het bij heel veel mensen nog vragen oproept. Wil je echt antwoord op je vragen dan krijg je dat alleen door het te ervaren.
Ik nodig iedereen daarom uit op een weekend te volgen. Dan kan interactief je vraag beantwoord worden, maar nog belangrijker.
Tijdens het droog oefenen als paard ervaren wat de mens aan je vraagt.

Het zou leuk zijn als de deelnemers daar een stukje overschrijven omdat iedereen over het verschil van hun huidige en de nieuwe Subtiele wijze erg te spreken was.

Gezien het feit dat niet iedereen kan komen naar een trainingsweekend zal ik hier wat antwoorden op vragen geven. Waarna ik een kort verslag toevoeg van het weekend zoals ik het ervaren heb.

Het is altijd leuk om te zien dat mensen zoeken naar veiligheid en zekerheid op basis van herkenning, het lijken net paarden.
Bijvoorbeeld: “Ik zie een buiging, kijk ze doen Chris Irwin na” (dank je voor het compliment, hij is een zeer kundige trainer).
“Kijk, kijk, de paarden volgen de mensen. Dat is Emiel Voest” (hij heeft er toch voor gezorgd dat NH op de kaart staat op Deurne, lijkt mij een goed begin)
“Wat zie ik nu? Een parcours?, dat is Parelli” (een trainer die didactiek in een aanpak opnieuw heeft uitgevonden).

SubtielTrainen (ST) is geen van het bovenstaande en SubtielTrainen (ST) is al het bovenstaande. Wat bedoel ik hiermee?
ST is ontstaan uit meer dan 10 jaar ervaring van mezelf (en andere teamleden) en tientallen jaren ervaring (goede en mindere) van andere bekende trainers. Ik heb het mogen verfijnen en daarbij meer dan 3000 paarden van enkele dagen tot enkele weken het mogen laten ervaren.
De aanpak is dus gebaseerd op paarden, hun gedrag onderling en hoe we de vertaling naar mensen kunnen maken. Vandaar dat het erg lijkt op andere aanpakken. Ik hoop dat ze daar tenminste ook het paard als belangrijkste hebben gekozen.

Soin Tup (De ST versie van de…:-)
Ik had deze al een hele tijd niet meer gebruikt omdat ik niet meer het gevoel had dat ik er uit kon halen wat ik wilde op een Subtiele en voor het paard duidelijke maar vooral vriendelijke wijze. Tot ik inderdaad Chris Irwin aan het werk zag, hij kon mij de extra verdieping laten zien zonder het paard respectloos te behandelen (zoals bijv laten rondlopen tot hij vermoeid is). Zoals bij elke informatie die je van andere trainers wilt gebruiken moet je deze zelf absorberen, verwerken, in de praktijk uitproberen, oordelen en evalueren. TIP voor vele op het forum! ;-)
Ik had gevraagd aan Chris of ik opnames mocht maken van zijn demo’s in Damme. Daarna heb ik nog met hem staan praten en gevraagd welke dvd’s ik het beste kon bestuderen met mijn achtergrond (dezelfde als Chris, ook ooit begonnen bij Monty). De weken daarna veelvuldig de theorie bekeken en in de praktijk toegepast, het was inderdaad de verdieping die ik zocht, de Soin Tup (Subtiele …., was een feit).

O ja, ik wilde antwoord geven op de vraag waarom ik een longeerzweep gebruikte tijdens de Soin Tup.

Ik gebruik de zweep nooit zoals in de betekenis van de Dikke van Dale ®:
“zweep (de ~, zwepen) 1 stok met een reep leer eraan, gebruikt om rij- en trekdieren en, vroeger, slaven aan te drijven.”

Ik heb besloten om de longeerzweep te kiezen als metafoor van het paard ipv de lange lijn die ik voor de overige handelingen gebruik.
Waarom?
Heeft iemand zich dit afgevraagd voor dat hij / zij dacht waarom gebruikt ST nu een longeerzweep?
Als je met het paard communiceert (2 weg) dan gaan er signalen over en weer. Eén signaal wat iedereen wel herkent is dat het paard met zijn hoofd een soort rare kwinkslag maakt in het rond. Hiermee stelt hij een controle vraag. Hij wil testen of jij hem kan leiden. Zodra jij op de correcte wijze antwoord laat je zien dat jij kan leiden. Je paard weet dan dat hij op jou kan bouwen, hij wil je dan vertrouwen en weet dat hij bij jou comfort en veiligheid kan vinden wat zijn primaire levensbehoefte veilig stelt te weten: overleven (=eten en voortplanten).
Als je de engelse uitleg 1 op 1 vertaalt dan heb je het over respectloos. Dit dekt voor mijn gevoel niet de lading. Het paard is namelijk nog aan het kijken of jij hem kan leiden. Zou het paard die signalen blijven afgeven ook al antwoord jij als mens correct terug dan zou je kunnen spreken van respectloos, anders noem ik het toch liever een controle vraag.
Ik gebruik de longeerzweep om te zorgen dat ik de signalen van het paard zo goed als mogelijk kan nadoen, zoals de kwinkslag (propelleren), het aanwijzen van lichaamsdelen die in mijn ruimte komen, etc.
Maar een andere belangrijke factor is dat mensen zich veel meer bewust zijn wat hun lichaam doet en waar het heen wijst.
Het dient dus voor mensen in zo’n ST weekend als aanwijsstok om zich bewust te zijn van hun handelen.
Heb je echt ervaring in het trainen van paarden en ben je getraind in de Soin Tup (50 paarden en meer) dan zal je de aanwijsstok niet meer nodig hebben omdat je dan voldoende bewust bent van je lichaam.
FOUT: maak niet de fout dat je meer terug praat dan het paard (vraagt/aangeeft) hij ervaart je dan als pestkop. (zeg maar respectloos maar dan van mens naar paard)
Wat veel mensen doen met de lange lijn die ze in de hand hebben is deze heel erg hard in het rond draaien om hiermee druk (drijven) te creëren, . Propelleren? Je geeft dan heel vaak het signaal af van de rare kwinkslag van het hoofd van het paard. Hij begrijpt niet waarom en kan dan heel agressief worden, maar vaker nog, wordt hij “angstig” omdat hij niet begrijpt waarom het signaal maar blijft komen terwijl hij niet het gedrag vertoont wat dit zou oproepen, als de mens een ander paard was.

Dit was voor mij het belangrijkste om te verduidelijken.

Het parcours heeft niets te maken met welke aanpak dan ook. Het heeft ook niets te maken met de echte natuur van het paard.
Het is meer een oefening waarbij we kunnen kijken of we het vertrouwen van het paard echt hebben kunnen verdienen.
Wij vragen het paard dus op vertrouwen door de hindernissen en niet op basis van druk. Als het paard niet wil dan wordt dit NOOIT afgedwongen .
@MICHIEL,">(@MICHIEL, het paard mag dus gewoon NEE zeggen, wij als trainer weten dan dat we nog meer moeten werken aan het verdienen van zijn vertrouwen).
De echte natuur van het paard is namelijk midden in een open ruimte gaan staan waar hij een zo goed mogelijk uitzicht heeft om te kunnen vertrekken indien nodig.

Groet
Conrad van Pruijssen

Mochten zaken nog niet duidelijk genoeg zijn dan heb ik er geen problemen mee om mij kwetsbaar (alleen degene die antwoorden kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden) op te stellen door deze te beantwoorden waarbij ik me terdege besef dat het gebrek aan directe interactie op welk forum dan ook, soms kan leiden tot een verkeerde interpretatie.
Iedereen die geen bevredigd antwoord heeft gelezen staat het vrij om me te mailen, of persoonlijk te spreken van maandag t/m donderdag van 20:30 tot 21:30.
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:362-7-07 15:36 Nr:89540
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:89537
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos dressuurrijden in competitie Belgie Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Ans Jondral schreef op maandag 2 juli 2007, 15:33:

> eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:21:
>
>> annelies s schreef op maandag 2 juli 2007, 15:13:

> waarschijnlijk alleen maar 'gaaf'. T'is misschien niet voor de
> juiste redenen, maar soit.
> Dus ergens zou ik het niet zo verassend vinden dat LRV als
> eerste 'officiële organisatie' voor bitloos zou open staan.

Ans , was ma voor te lache maar die reactie die ik schreef kwam wel van een LRV ruiter die in de org zat en toevallig zo tegen een klant van me bezig was :-D . De link werd onmiddelijk gelegd natuurlijk ;-) .Laten we hopen dat jouw postieve ingesteldheid naar de org doorwaait en ze echt bitloos toelaten !!Dan gaan we over tot een aparte categorie waarbij spoor en zweep niet wordt toegestaan ! en zo heeft ne mens altijd een nieuwe uitdaging :-D
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:372-7-07 15:37 Nr:89541
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:89538
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos dressuurrijden in competitie Belgie Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Eva Saegerman schreef op maandag 2 juli 2007, 15:34:

> eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:21:
>
>> annelies s schreef op maandag 2 juli 2007, 15:13:

>> wandeling, met merries bij, zonder bit "den idioot"
>> !LOLLOL .
>
> ij zal nog wel ne keer iets tegenkomen...

Oeswettet !!!LOL
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:432-7-07 15:43 Nr:89542
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:89511
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzet Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Anita Cats schreef op maandag 2 juli 2007, 13:06:

> Piet schreef op maandag 2 juli 2007, 12:03:
>
>> Anita Cats schreef op maandag 2 juli 2007, 9:47:

> erg mooi!
>
> Succes met Shiny,
> Anita

Ik wil hier niet weer eens mijn hele Shiny verhaal afsteken, maar het komt erop neer, dat ik hem kocht toen hij 2 was en hem alle dingen en veel meer , geleerd heb, die hij moet kennen wanneer hij bereden wordt. Enerzijds wilde ik hem praktisch volwassen hebben voordat zijn rug en gewrichten ooit onnatuurlijk belast zouden worden. Anderszijds hebben we met andere dingen zoveel plezier dat het rijden met hem bijna bijzaak is geworden. Het is dat ik hem nog niet heb leren blaffen, anders was het een hondje :-)
De fabel dat een paard naarmate hij ouder wordt moeilijker zou zijn komt voort uit de oude dwang en omzet halen cultuur. Ach en daarmee houd ik me niet bezig. Hij wordt hoe langer hoe kalmer, lost steeds meer problemen zelf op, begrijpt me steeds beter en andersom ook :-)

Piet
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:552-7-07 15:55 Nr:89543
Volg auteur > Van: Conrad van Pruijssen Opwaarderen Re:89481
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SubtielTrainen Structuur
Conrad van Pruijssen
Homepage
Vleuten
Nederland

Jarig op 8-5

166 berichten
sinds 21-8-2006
Spirithorses schreef op maandag 2 juli 2007, 9:21:

>
>> Monique schreef:
>> het gebruik van lichaamstaal, is dat dan ook overkoepelend?

> kunnen toepassen tov het paard zijn er andere truukjes
> uitgevonden, zweep, stem, etc.
>
> Groet, Pien

Hi

Ik wil voor alle geinteresseerde toch nog een kort verslag van het ST weekend doen.

In de ochtend zijn we na wat theorie begonnen met mijn favoriete droogoefenen. Hierbij leer je vooral om je te verplaatsen in het paard als (vlucht)dier.
Je merkt dan bijv. hoe “grof”, onduidelijk, doelloos etc je bent.
Ik heb als voorbeeld iemand gebruikt die zijn hersenen echt kon uitschakelen en alleen kon kijken naar mijn lichaamsvraag.
Hij (en de andere deelnemers) stonden verbaast dat hij hetgeen deed wat ik vroeg zonder dat hij het echt begreep. Het voelde voor hem zo duidelijk en vertrouwd aan dat hij dat deed wat ik vroeg.
Daarna hebben wij het halsterwerk met de paarden gedaan waarbij iedereen merkte dat het paard (nog) veel gevoeliger was dan zij al dachten.
Het halsterwerk is om te begrijpen welke leiderschap kwaliteiten je moet hebben om als leider gezien te worden en hoe je dit kan uiten dmv lichaamstaal.
Daarna hebben wij de L en 8-oefening gedaan. Hier leer je om leiderschap via je lichaam te uiten terwijl je paard op enige afstand van je is (!!leren / durven loslaten is hier het belangrijkste doel).
Eerst droog oefenen zodat je de ergste “fouten” (door het paard gezien als “grove” beledigingen) kan verbeteren (of achterwege laten) voordat we met de paarden gaan oefenen.
Daarna hebben we veel tijd besteed aan de Soin Tup. Het belangrijkste doel hierbij is het vertrouwen van het paard verdienen middels het communiceren van signalen die voor hem begrijpelijk zijn en een duidelijke waarde hebben, op afstand en zonder fysieke verbinding.
Als laatste hebben wij het hindernisparcours gedaan om te kijken of we volgens ons paard al voldoende vertrouwen hadden verdiend.. De meesten kwamen veel verder dan ze van tevoren ooit hadden durven hopen.

Iedereen besefte terdege dat dit niet het einde was maar een nieuw begin. Wat inhoudt dat zij zich als mens nog verder moesten bekwamen om als leider gezien te worden voordat zij het volledige, onvoorwaardelijke vertrouwen van het paard krijgen.

Het was leuk, want iedereen wilde om 17u zo snel mogelijk naar huis om hetgeen ze geleerd hadden toe te passen op hun paard.

Oja, het verslag is een vrij feitelijk weergave van het weekend. Dit alles gebeurde in een ontspannen, gezellige en elkaar respecterende sfeer.

Groet
Conrad van Pruijssen
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 15:562-7-07 15:56 Nr:89544
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:89541
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos dressuurrijden in competitie Belgie Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:37:

> Eva Saegerman schreef op maandag 2 juli 2007, 15:34:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:21:

>>
>> ij zal nog wel ne keer iets tegenkomen...
>
> Oeswettet !!!LOL

of 't eindigt weer op een mechanical hackamore
met stangen van een halve meter........
LRV.........pfffff, CVP in leren botten op 'n BWP
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:002-7-07 16:00 Nr:89545
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:89544
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos dressuurrijden in competitie Belgie Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Peter Donck schreef op maandag 2 juli 2007, 15:56:

> eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:37:
>
>> Eva Saegerman schreef op maandag 2 juli 2007, 15:34:

>
> of 't eindigt weer op een mechanical hackamore
> met stangen van een halve meter........
> LRV.........pfffff, CVP in leren botten op 'n BWP

LOL LOL
T' zit diep precies?
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:062-7-07 16:06 Nr:89546
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:89545
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos dressuurrijden in competitie Belgie Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Ans Jondral schreef op maandag 2 juli 2007, 16:00:

> Peter Donck schreef op maandag 2 juli 2007, 15:56:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op maandag 2 juli 2007, 15:37:

>> LRV.........pfffff, CVP in leren botten op 'n BWP
>
> LOL LOL
> T' zit diep precies?

Ja hoor ! hageprekers & geitenpaters !
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:102-7-07 16:10 Nr:89547
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:89543
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: SubtielTrainen Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Conrad van Pruijssen schreef op maandag 2 juli 2007, 15:55:

> Spirithorses schreef op maandag 2 juli 2007, 9:21:
>
>>

> elkaar respecterende sfeer.
>
> Groet
> Conrad van Pruijssen

ha Conrad,
Mooi verhaal, leuk weekend!
Wat is de L-oefening (ook weer)?
Moniek
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:112-7-07 16:11 Nr:89548
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:89542
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzet Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003

Misschien kan ik hier ook even reageren.

Ik vind persoonlijk drie ook te vroeg om te beginnen met echt rijden. Maar dat betekent immers niet dat je niets kunt doen?

Wij hebben een Belgje van 3+. Normaal gesproken zou je nu beginnen met zadelmak maken en inrijden. Dat vind ik dus te vroeg. Maar ik merk wel dat ze nu inmiddels wel wat meer aan kan. Dus we beginnen wel met van alles te introduceren, hoewel ... alles wel heel miniem en kort. Wat het in het zadel-zitten betreft, dat heb ik haar spelenderwijs aangeleerd, door met borstelen met een been over haar heen te hangen of even op haar rug te hangen. Zo leerde ze ook mooi netjes stil staan. Uiteindelijk heb ik er een paar keer opgezeten, en toen was ze overal al zo aan gewend dat ze dat helemaal prima en best gezellig vond.

Voor de rest ben ik van plan - en daar ben ik nu ook mee bezig - om haar zoveel mogelijk praktische dingen vanaf de grond te leren en dit af en toe in het zadel te bevestigen gedurende 5 minuutjes. Zo leer ik haar op de grond reageren op het sturen en afwenden of draaien voor iets druk van het been. Ik wil graag dat juist zij als grote groffe Belg weet hoe het voelt om een kleine hulp te krijgen. Ik leer haar goed stilstaan bij het opstappen (ik ga dan een paar seconden zitten en stap dan weer af). Ik leer haar aandraven, ook vnl vanaf de grond maar ik bevestig dat dan wel 1 of 2 x in het zadel. Dat vind ik voorlopig genoeg. De rest komt later wel.

Zo vind ik het wel prettig gaan, ik merk dat ze het allemaal heel leuk vindt, dat gepruts. ALS ik al eens een keertje op haar zit, is dat slechts 5 minuutjes in stap en ik ben dus een paar keer aangedraafd (wat ze geweldig vond en ze wilde telkens opnieuw draven, maar dat vind ik dus nog veel te vroeg). Ze vindt het duidelijk allemaal nog leuk.

Ik merk ook heel duidelijk dat drie jaar nog gewoon te jong is voor andere dingen. Ze is b.v. nog te jong en te onrustig om me van het terrein af te gaan in d'r eentje, dat zou staken worden. Daar is ze nog niet aan toe.

Ik denk dat ik zo bereik dat als ik eenmaal zover ben dat ik echt op haar ga rijden, we al een heel duidelijke communicatie hebben. Dat scheelt een stuk in de rust.

Ik snap dat jij het een heel normale leeftijd vindt om een paard in te rijden. Ik vind dat zelf erg jammer dat het als normaal wordt gezien, het levert veel paarden op die al veel te jong versleten zijn. Mijn oudere paard is nu 17 maar met 2,5 ingereden voor de renbaan, en ik hou m'n hart vast voor straks, .... hij zal waarschijnlijk wel jong te maken krijgen met slijtageverschijnselen, dat kan bijna niet anders. Ik ben blij dat ik in elk geval met ons Belgje zelf de zaak in de hand kan houden.
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:212-7-07 16:21 Nr:89549
Volg auteur > Van: Janneke123 Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Twee paarden genoeg als kudde? Structuur

Janneke123
Arnemuiden
Nederland

Jarig op 20-9

37 berichten
sinds 7-6-2007
Hoi Allemaal,

Nu heb ik de mogelijkheid om mijn paard ergens te gaan 'stallen' waar nog één paardje staat. Is de kudde dan groot genoeg? Want ze zijn dan nog maar met z'n tweeën. Waar ze nu staat, staan ze met z'n 5-en op de wei in één groep. Alleen in de winter op stal. Nu heb ik dus de mogelijkheid om ze ergens anders te stallen waar ze in de winter ook buiten blijven, maar dan zijn ze nog maar met z'n tweeën.

Groetjes,

Janneke
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 16:212-7-07 16:21 Nr:89550
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:89548
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzet Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
HannahFroukje schreef op maandag 2 juli 2007, 16:11:

>
> Misschien kan ik hier ook even reageren.
>

> .... hij zal waarschijnlijk wel jong te maken krijgen met
> slijtageverschijnselen, dat kan bijna niet anders. Ik ben blij
> dat ik in elk geval met ons Belgje zelf de zaak in de hand kan
> houden.

Blije Belg voor mijn landgenootje!!!!!!! succes!!
Hier (bij de boer in NL Limburg) hoort een Belg nog een gecoupeerde staart te hebben! Anders ist nie mooi! Myriam
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5970½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact