Spirithorses schreef op maandag 2 juli 2007, 9:21:
>
>> Monique schreef:
>> het gebruik van lichaamstaal, is dat dan ook overkoepelend?

> kunnen toepassen tov het paard zijn er andere truukjes
> uitgevonden, zweep, stem, etc.
>
> Groet, Pien
Hi
Ik wil voor alle geinteresseerde toch nog een kort verslag van het ST weekend doen.
In de ochtend zijn we na wat theorie begonnen met mijn favoriete droogoefenen. Hierbij leer je vooral om je te verplaatsen in het paard als (vlucht)dier.
Je merkt dan bijv. hoe “grof”, onduidelijk, doelloos etc je bent.
Ik heb als voorbeeld iemand gebruikt die zijn hersenen echt kon uitschakelen en alleen kon kijken naar mijn lichaamsvraag.
Hij (en de andere deelnemers) stonden verbaast dat hij hetgeen deed wat ik vroeg zonder dat hij het echt begreep. Het voelde voor hem zo duidelijk en vertrouwd aan dat hij dat deed wat ik vroeg.
Daarna hebben wij het halsterwerk met de paarden gedaan waarbij iedereen merkte dat het paard (nog) veel gevoeliger was dan zij al dachten.
Het halsterwerk is om te begrijpen welke leiderschap kwaliteiten je moet hebben om als leider gezien te worden en hoe je dit kan uiten dmv lichaamstaal.
Daarna hebben wij de L en 8-oefening gedaan. Hier leer je om leiderschap via je lichaam te uiten terwijl je paard op enige afstand van je is (!!leren / durven loslaten is hier het belangrijkste doel).
Eerst droog oefenen zodat je de ergste “fouten” (door het paard gezien als “grove” beledigingen) kan verbeteren (of achterwege laten) voordat we met de paarden gaan oefenen.
Daarna hebben we veel tijd besteed aan de Soin Tup. Het belangrijkste doel hierbij is het vertrouwen van het paard verdienen middels het communiceren van signalen die voor hem begrijpelijk zijn en een duidelijke waarde hebben, op afstand en zonder fysieke verbinding.
Als laatste hebben wij het hindernisparcours gedaan om te kijken of we volgens ons paard al voldoende vertrouwen hadden verdiend.. De meesten kwamen veel verder dan ze van tevoren ooit hadden durven hopen.
Iedereen besefte terdege dat dit niet het einde was maar een nieuw begin. Wat inhoudt dat zij zich als mens nog verder moesten bekwamen om als leider gezien te worden voordat zij het volledige, onvoorwaardelijke vertrouwen van het paard krijgen.
Het was leuk, want iedereen wilde om 17u zo snel mogelijk naar huis om hetgeen ze geleerd hadden toe te passen op hun paard.
Oja, het verslag is een vrij feitelijk weergave van het weekend. Dit alles gebeurde in een ontspannen, gezellige en elkaar respecterende sfeer.
Groet
Conrad van Pruijssen