eddy DRUPPEL schreef op donderdag 5 juli 2007, 10:54:
> Esther schreef op donderdag 5 juli 2007, 10:11:
>> Probeer nou eens niet mijn argumenten te negeren, dat doe ik
>> bij jou ook niet. Het gaat om de stelling dat als je een zweep
> Weet je dat vroeger speciaal wilgetakjes gebruikt werden omdat
> die braken bij Te hard contact ? Wel je zou bvb kunnen
> overwegen om de overstap naar een wilgetakje te doen , als dat
> breekt bij één van je spelletjes weet je genoeg !!
Kijk dat is nu een nuttige reactie. Ik kan het hier wel mee eens zijn, dat wij allemaal die een aanwijsstok gebruiken die zouden moeten kunnen als test vervangen door iets dat kan breken. Wist je dat op het
Parelli tournament (vorige zomer in Lunteren) we ipv. met de carrot sticks met slappe rietstengels moesten rijden? (Moesten eigenlijk pauwenveren geweest zijn maar die waren zoek
) Als ik in vrijheid bezig ben met Lolita zomaar tijdens het uitmesten en ik vind dat ik iets nodig heb om duidelijker te zijn raap ik ook wel eens een takje van de grond op en dat werkt ook. Maar: voor dagelijks gebruik heb ik toch de carrot stick. Die vergaat niet en wordt niet opgegeten. Maar kijk, je doet me er toch weer over nadenken (altijd goed nietwaar).
Ik heb me ook aangevallen gevoeld in de hele zwependiscussie, kreeg de indruk dat ik per definitie slecht of dom was dat ik een stok gebruik. Bij deze wil ik mij dus officieel outen:
Ik gebruik nog steeds een carrot stick. (Misschien in de toekomst niet meer, wie weet, maar het zal niet door rabiate anti-zweepberichten zijn dat ik van inzicht verander, wel door goede argumenten en eigen ervaring.)
Ik zal zelfs meer zeggen. Als jullie één gebruiksvoorwerp mochten meenemen om met je paard te werken (gelijk waar: op het strand, in het bos, op de wei, in de paddock), wat zou dat zijn? Halster? Touw? Zadel? Sidepull? Wortel? Voor mij is dat mijn carrot stick. Ik kan er mee rijden, ik kan er mee grondwerken. En als mijn paard wegloopt (ik heb immers geen halster) dan zou dat mijn eigen schuld zijn.
Lolita kan ook tijdens grondwerk weglopen als ze wil, door het openstaande hek naar de wei. Toch doet ze dat niet en loopt bv. rondjes rond mij, waarbij ik dus de carrot stick kan gebruiken om haar ribben van mij weg te duwen om haar te helpen mooier rond mij te buigen. Maar, ik gebruik de stok ook als fase 2 (zelden nog 4 gelukkig) als ze op mijn voorwaarts signaal niet gaat. Daar wil ik wel vanaf, dat moet met lichaamstaal en energie beter kunnen en daar ben ik mij wel van bewust. Het is niet zwart-wit met die stok, het is niet omdat ik hem gebruik dat ik hem voor alles wil gebruiken of dat ik mijn paard zomaar sla.
Ik begrijp perfect de redenering dat Pien en Eddy op hun terrein en bij hun lesklanten geen zwepen willen. Maar dan meteen zeggen dat iedereen hier die een bepaald hulpmiddel gebruikt (waarom is een stok slecht en een touw niet?) fout bezig is, is er over.
Met vriendelijke groeten,
Nathalie
PS nog een gebruik van zweepjes dat ik net op
Parelli DVD zag: meisje is verlamd vanaf haar middel en rijdt paard. Pat toonde eerst wel dat ze ook het paard in stap, draf, galop kon krijgen zonder benen, maar gaf haar daarna twee zweepjes die ze ipv. beenhulpen kon gebruiken en dan kon ze ook meteen duidelijker zijn qua zijgangen ed. Zij gebruikt de zweepjes dus als hulpmiddel omdat ze bepaalde dingen met haar lichaam niet kan (haar benen werken niet). Misschien gebruik ik ook wel een stok omdat ik bepaalde dingen met mijn lichaam niet kan (ben niet zo groot en lang als een paard, niet zo snel, heb korte beentjes
)