InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 64 van 18367
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 14:222-2-04 14:22 Nr:946
Volg auteur > Van: Ilse Baggerman-van Belleghem Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Probleempjes Structuur
Ilse Baggerman-van Belleghem
Nederland

Jarig op 30-3

11 berichten
sinds 21-1-2004
Hoi,

Ik ben pas begonnen met PNH met mijn bijna tweejarige Quarter hengst Cody. Op zich is hij heel cool, maar hij is ook vrij dominant. Het gaat op zich wel goed, maar ik heb een paar probleempjes.

Ten eerste tilt hij zijn hoeven niet gemakkelijk op, vooral de voorkant. Als ik dan een been opgetild heb (voorkant met 2 handen!), probeert hij zich steeds los te trekken. In het Parelli pakket level 1 staat, dat je moet blijven vasthouden, maar je mag niet "vechten"; wanneer wordt vasthouden nou "vechten"? Ik probeer nu gewoon elke dag verschillende keren zijn benen op te tillen, ook als zijn hoeven niet krab. De ene dag gaat het beter dan de andere dag, maar hoe lang duurt het nu voor hij gewoon zijn benen gaat optillen? Heeft iemand hier nog tips over?

Mijn tweede probleem is dat hij zijn box niet in wil. Hij stopt voor de deur en gaat dan stokstijf stil staan. Als ik de druk opvoer, gaat hij harder hangen. Ik heb al een paar keer zo'n 10 minuten blijven hangen tot hij eindelijk toegaf. Nu doet hij dit natuurlijk elke dag. Ik heb al geprobeerd dit op te lossen met reverse psychology door hem in beweging te zetten (achterhand omzetten) en dan pas de box in en dat werkte, maar helaas alleen de eerste keer. Wat kan ik nu het beste doen: elke dag een kwartier aan hem hangen tot hij in zijn box gaat of hem in beweging zetten, desnoods 50 rondjes om de achterhand... Ik weet het niet meer.

Ik zal waarschijnlijk wel niet genoeg geduld hebben...

Groetjes,
Ilse
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 15:492-2-04 15:49 Nr:947
Volg auteur > Van: Linda Opwaarderen Re:946
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Probleempjes Structuur
Linda
Nederland


433 berichten
sinds 28-7-2003
Ilse Baggerman-van Belleghem schreef op maandag, 2 februari 2004,
> De ene
> dag gaat het beter dan de andere dag, maar hoe lang duurt het nu
> voor hij gewoon zijn benen gaat optillen? Heeft iemand hier nog
> tips over?

---Hoi Ilse,

Ik heb hetzelfde probleem met Tamara gehad. Ik weet niet of het aanraken van de benen een probleem is voor je Quarter? Maar dat was bij Tamara dus wel zo...ik moest haar eerst laten wennen aan het gevoel van vastpakken. Heb toen beenbeschermers omgedaan (was ze natuurlijk niet gewend) maar na een paar dagen kon ik haar dus op haar benen sowieso aanraken. Das al belangrijk. Daarna kreeg ik hetzelfde probleem als jou, Tamara wilde elke keer haar been terugtrekken. De sleutel is om een paar keer de hoef op te pakken en los te laten op het moment dat je paard het been net even laat rusten. Timing is hier dus echt heel belangrijk! Er komt altijd wel een seconde waarin je paard het been rustig laat hangen en dat is het moment waarop je loslaat. Ik denk dat Parelli met vechten meer bedoeld dat je net zolang vasthoud dat je paard bijna in paniek raakt en jij zelf met zweet op je voorhoofd staat. Heb dit gelukkig niet meegemaakt, maar weet natuurlijk niet precies hoe jouw Quarter reageert als je wat langer zijn been blijft vasthouden. Probeer in ieder geval die timing goed te krijgen. Het hoeft niet gelijk perfect in het begin. Bij Tamara heeft het ook lang geduurd en toen ik bij level 2 bezig was (en Tamara niet meer in paniek raakte van touwen rond haar benen e.d.) heb ik de voorhoeven met het touw opgetild (net als bij de oefening 'lead by the leg' maar komt dus pas in level 2. Dáár kun je het dus gaan uitbouwen en vragen of je paard steeds langer met zijn been omhoog kan blijven staan. Maar er gaat dus sowieso wel wat tijd inzitten. Hoe beter je timing, hoe sneller je het voor elkaar hebt ;-)

> Mijn tweede probleem is dat hij zijn box niet in wil. Hij stopt
> voor de deur en gaat dan stokstijf stil staan. Wat kan ik nu het > > beste doen: elke dag een
> kwartier aan hem hangen tot hij in zijn box gaat of hem in
> beweging zetten, desnoods 50 rondjes om de achterhand... Ik weet
> het niet meer.
>
> Ik zal waarschijnlijk wel niet genoeg geduld hebben...
>
> Groetjes,
> Ilse

---Hahaha, 'it never takes longer than two days!'... ;-)
Als jij de eerste week consequent blijft en inderdaad gewoon elke dag gaat 'hangen' zal je paard op een gegeven moment toch inzien dat het geen zin heeft om te blijven staan. Ook hier weer op je timing letten, zodra hij ook maar één stap of zelfs beweging in jouw richting maakt, gelijk alle druk wegnemen! Dat is echt heel belangrijk, doe je dit niet, dan blijft je paard druk voelen en geef je hem geen beloning voor zijn goede gedrag (richting jou komen).
Wat je ook nog kunt doen is met je leadrope achter de 'drive-line' zwaaien. Die zit (als je het vanaf de zijkant bekijkt) net na de schouders van je paard, bij de halsaanzet. Dit wil ook wel eens helpen, maar dan bestaat fase 4 dus uit het uitoefenen van constante druk op je leadrope en het zwiepen met je leadrope of CS + Savvy string (de savvy string moet dan dus achter de drive line gezwiept worden, je hoeft je paard hierbij niet aan te raken overigens hoor).

Groetjes en ik hoop dat je er iets aan hebt!

Linda
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 18:032-2-04 18:03 Nr:948
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: mijn verhaal Structuur
charset="Windows-1252"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable


Het verhaal van moony,

eind '97 kocht ik een quarterhorse merrie van 4 jaar oud , en ik was toen pas western aan het leren rijden , ik mocht ze wat rijden van de verkoopster , maar geen galop , omdat ik er nog niet klaar voor was, zei ze , nu weet ik waarom ! ze had linksvoor een blokvoetje , daar was niets abnormaal aan , dit kwam door als veulen steeds op de rechtervoet te steunen , bij het grazen .
bij het stappen en draven was alles normaal, dus schonk ik daar geen aandacht aan . toen ik ze gekocht had ,wou ik wel eens een galopje doen , dit werd echter een rodeo ! dan heb ik haar op training gezet , maar een maand later was alles nog hetzelfde, ik kreeg het leidtouw terug , met de woorden "een zot paard kan ik niet trainen " daar stond ik dan, na een tijdje zoeken vond ik een man=E9ge voor pleasure paarden , en dacht , daar krijgen ze haar wel kalm. maar daar was het juist hetzelfde , en was ze de hond in het kegelspel , daar gaven ze de raad om foto's te nemen ,wat ik ook deed. uitslag : rechtsvoor is te plat en gevoelig, dan de smid erbij , "die voet krijg ik wel goed maar het zal wat duren ", eerst een rubber blaas tussen zool en ijzer , dat heeft een tijd beter gegaan, maar nooit goed, toen is hij overgegaan naar een rubberspie tussen zool en ijzer om de hiel te verhogen .ondertussen kon ik al goed overweg met het rondhotsen , maar rustig rijden bleef onmogelijk, mijn knie=EBn lagen altijd open ! een ander probleem was dat ze thuis vast bleef staan , maar nergens anders , dus in groep rijden was niet te doen , zo verstreken enkele jaren , de smid heeft dan nog eens geprobeerd om het ijzer plat op de zool te zetten met onder de hiel een verhoging gelast (gesloten ijzer ) dat bracht ook geen aarde aan de dijk .
teneinde raad heb ik nog eens fotos laten nemen in andere kliniek , resultaat , arthrose in linkerknie , enkel nog geschikt voor korte wandeling van 1 uur , over de blokvoet werd niets gezegd . op een randonee in frankrijk zag ik dat de paarden aan een twijg van een boom , boven hun hoofd, werden vastgezet, zodat ze vrij konden rondstappen onder de boom , de twijg ging mee naar boven en onder tijdens het grazen, dit heb ik thuis gekomen met moony gedaan , echter wel met een lang touw als reserve, gezien ze alle halsters kapottrekt . wonder boven wonder ,het lukte ! het heeft een tijd geduurd eer ik er vertrouwen in had, maar nu kan ze alleen blijven , en zit ik op een terras , op enige afstand. Daarmee was het rijprobleem nog niet van de baan ! als ik 2 uur reed begon ze te manken en stond s'anderendaags stijf , dus enkel een uurtje , alleen dus, want de anderen gingen voor 3 uur , de moed zakte in mijn schoenen en besloot van haar op rust te zetten, op de weide.
van vrienden heb ik een paard op 1/2 pension genomen , en sloot me aan bij een groep trekruiters, tot mijn verbazing waren alle paarden onbeslagen en reden over elke weg ,zonder brokkelhoeven , ze werden gekapt volgens de strasser methode , door www.rafanteunis.be toen heb ik deze laten komen , en hij heeft de ijzers eraf gedaan , want zij waren de oorzaak van haar probleem .Vanaf haar 2 of 3 jaar droeg ze al ijzers ,en dat blokvoetje is nooit kunnen uitzetten tot een normale hoef , dit ging zelfs zover dat de kroonrand breder was dan de zool , en er een enorme druk in de hoef zat, daardoor sprong ze ook van de ene voet op de andere ,en raakte de rechtervoet overbelast,en heeft men dus aan de verkeerde voet gewerkt ! De dag van 20/3/2003 zal voor haar de dag van verlossing blijven , na enkele dagen rust , en op eieren lopen, kon ik er mee aan de hand over asfalt en betonbaan wandelen , de grootste pijn was over en ze begon een ruimere stap te nemen , terwijl ze anders dribbelde , ook op de rug ging het vlotter , alleen op grind en asseweg zal het nog maanden duren , omdat de zool te gevoelig is , een 2=B0 kapbeurt volgde op 26/5/2003 over harde vlakke weg gaat ze vlot in draf , op hard zand kan ze in galop ( een rustige ) begin juni heb ik zelfs de teugels kunnen neerleggen en overnemen met 2=B0 paar teugels aan touwhalster ! 14 dagen later enkel met touwhalster , zelfs een rengalop ging nog, vanaf nu ga ik ze met een bosal proberen , in plaats van met stangenbit . ze krijgt nu ook een poeder tegen arthrose , het is nu afwachten hoeveel ze nog aankan ! Helaas...haar conditie verbeterde echter niet , 1 uur werd al teveel, en ze kon s'anderendaags alleen nog wat strompelen, zo stijf stond ze! Ondertussen had ik een p.c. gekocht , en ontdekte ik de site van www.cherokee-paardentherapie.nl te breda , dit is een helderziende voor paarden , en werkt met kruidenextrakten, en ik besloot van eens te luisteren naar wat ze daar te vertellen hadden !!
vandaag 1 juli 2003 , moony komt voor de 1=B0 maal op consult , en toen werd vastgesteld dat haar nieren niet goed functioneren en de lever overbelast is, alsook een gebrek aan ijzer , de hals staat rechts gespannen door haken op de tanden , en de ontworming was niet goed genoeg , vochtophoping boven de voorste knie=EBn, horizontale lijnen op de hoef wijzen op een slechte stofwisseling , stijve spieren en lies, waardoor ze een holle rug zet ,na moony verder betast te hebben komen trauma's boven uit haar 2=B0 levensjaar , marijke kruipt als het ware in haar huid en kijkt door haar ogen, het paard beschrijft de omgeving van de toenmalige man=E8ge ,en herbeleeft het verleden met hangend hoofd en gesloten ogen , en beschrijft de personen die haar goed of slecht behandelden tijdens haar jeugd ,het probleem van de nieren,de lever, en niet gebonden willen staan , komen voort uit datzelfde 2=E9 levensjaar , omdat ze de zware psychische druk van de training , en eigenares niet aankon .
we starten nu de behandelig met diureti key voor de nieren 2x1,5 cc / dag , en key of life tegen ijzergebrek en stofwisselings probleem 2x2 cc / dag , er word opnieuw ontwormd , en de tandarts komt langs , verder dagelijks masseren van knie=EBn .
marijke geeft nog wat accupressuur , en raad aan ,om appelen en wortelen te minderen, en ongeplette gerst in de plaats te geven , na een kop koffie en een babbel over het aanvoelen van dieren , keren we terug naar huis,1 kilo emotie achterlatend !!!
Op 2 juli heb ik al de paarden ontwormd met furexell , en ze van de wei gehaald , die heb ik een tweetal weken laten afgrazen door schapen , om besmetting tegen te gaan , alle mest werd verwijderd , en terug ontwormd met equest op 20 juli , dan de paarden terug op de weide .De tandarts is geweest op 8 juli , de voeding is aangepast , en de 1=E9 reeks druppels is op,maar wordt voortgezet !
op 26 juli was ze al helemaal bekomen , glanzende pels , overtollig water is weg , ook boven de knie=EBn , ook blokvoetje zet zich open , die ochtend heb ik samen met een andere ruiter , een boswandeling van 1,5 uur gemaakt stap en draf , en een eindje galop , dit met een bosal , ze reageert goed en rustig , en ze heeft over asseweg gestapt ! die dag en ook daarna , heeft ze niet stijf geweest of gemankt , het gaat de goeie kant op !
het 2=E9 consult op 4 sept. bij cherokee , bracht het volgende : de nieren beginnen goed te werken, de vacht is o.k. door goede ontworming , de rechterkant ,nek en schouder is niet soepel genoeg en dient gemasseerd te worden , samen met druppels musclekey ,de lever werkt nog onvoldoende en hiervoor gebruiken we liverkey , de verdikkingen boven de voorknie=EBn zijn minder door goede nierwerking , voor het resterende smeren we spiroflor gelei , tegen spier en gewrichtspijn , de algemene conditie is al stukken beter , maar nog niet optimaal .
moony kwam op 16 okt. op 3=E8 consult , buiten nog wat stijve nekspieren , en dat de lever nog wat verder moet genezen , is ze zo goed als gezond, ze neemt nu verder liverkey , om af te bouwen , 1,5 ml 1x per dag.we hebben die dag ook een fijne rit gemaakt op de drunense heide, bedankt cherokee...
op 9 november ben ik met moony in groep gaan rijden , met een bosal , ze heeft de rit van 3.5 uur zonder probleem gedaan, en heeft er nadien zelfs niks van geweten. het enige probleem is dat ze te veel vooruit staat, ze blijft naar voor dringen uit de achterste rij tot ze 10 m voor de anderen gaat , ze spurt niet weg maar blijft voor lopen, zodat een praatje maken met de ruiters, onmogelijk wordt. wat nu? heeft iemand een idee ?
zo zie je maar, nooit opgeven !

groetjes van fons
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 19:432-2-04 19:43 Nr:949
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:947
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Probleempjes Structuur

> Ik denk dat Parelli met vechten meer bedoeld dat je net zolang
> vasthoud dat je paard bijna in paniek raakt en jij zelf met
> zweet op je voorhoofd staat. Heb dit gelukkig niet meegemaakt,

...dat is nou niet bepaald natural als je je paard in paniek zou laten raken. En ik denk dus ook niet dat Parelli dat met vechten bedoeld. Je houdt even vast en als je partner gaat verzetten laat je los. Hij moet er tenslotte geen hekel aan krijgen, toch?

Priska
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 19:492-2-04 19:49 Nr:950
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:949
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Probleempjes Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003

(linda)
>> Ik denk dat Parelli met vechten meer bedoeld dat je net zolang
>> vasthoud dat je paard bijna in paniek raakt en jij zelf met
>> zweet op je voorhoofd staat. Heb dit gelukkig niet meegemaakt,


(Priska)
> ...dat is nou niet bepaald natural als je je paard in paniek zou
> laten raken. En ik denk dus ook niet dat Parelli dat met vechten
> bedoeld. Je houdt even vast en als je partner gaat verzetten
> laat je los. Hij moet er tenslotte geen hekel aan krijgen, toch?

Wat leert je paard als hij in verzet gaat en jij laat los? Juist.. dat hij zich maar het beste kan verzetten! Je moet zoals Linda zegt los laten op het exacte moment dat hij zich net even (per ongeluk?) ontspant of in ieder geval los laat... DAT is het principe, en DAN leer je je paard goed gedrag aan...

Groetjes Ilona
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 19:562-2-04 19:56 Nr:951
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mijn verhaal Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Wat een verhaal Fons, bijzonder dat je zo hebt doorgezet. Gelukkig voor Moony dat ze bij jou terecht is gekomen..

Ongelovelijk stupide zeg dat verhaal van 'het blokvoetje wat normaal is'.. Gelukkig zijn er mensen op de wereld die wel verstand van zaken hebben en die niet aan de verkeerde voet zitten te prutsen met die rottige ijzers. Raar he dat dat zo kan gaan...

Over het probleem van het voorop rijden: Ik denk dat hier geldt: de aanhouder wint. Blijf haar inhouden tot ze bij de groep loopt en geef dan compleet lange teugel. Dan zal ze weer naar voren gaan, je houdt weer in en laat direct los als ze op de juiste positie loopt. Het hangt ervan af wie het meeste geduld heeft wie uiteindelijk zijn zin krijgt...

Veel plezier met je paard toegewenst!

Ilona
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 20:082-2-04 20:08 Nr:952
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: mijn verhaal Structuur
De aanhouder wint???

En dat noem je dan plezier........Je paard net zolang dwarsbomen totdat hij doet wat je zegt. Dat is toch niet communiceren uit wederzijds vertrouwen Ilona? Dat is pesten. Het karakter breken totdat het paard zo afgemat is door alle narigheid die hem geboden word dat hij doet wat je wil. Niet uit respect voor jouw maar uit frustratie. Iets wat ik niet zou willen...

Emania







Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 20:382-2-04 20:38 Nr:953
Volg auteur > Van: sophie vonk Opwaarderen Re:952
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mijn verhaal Structuur
sophie vonk
Baarn
Nederland


129 berichten
sinds 3-9-2003
emania schreef op Mon, 2 Feb 2004 20:08:32:

> De aanhouder wint???
>
> En dat noem je dan plezier........Je paard net zolang dwarsbomen
> totdat hij doet wat je zegt. Dat is toch niet communiceren uit
> wederzijds vertrouwen Ilona? Dat is pesten. Het karakter breken
> totdat het paard zo afgemat is door alle narigheid die hem
> geboden word dat hij doet wat je wil. Niet uit respect voor jouw
> maar uit frustratie. Iets wat ik niet zou willen...
>
> Emania

Je doet blijkbaar geen parelli dus je kent het principe niet. Het zit namenlijk zo. Het paard wil voorop rijden, maar dat wil jij niet. Jij wilt dat het paard naar jou luistert, natuurlijk als een leider waar hij respect voor heeft. Dus geef je hem heel duidelijk twee keuzes. Of je rijdt hier, waar ik wil dat je rijdt, en je krijgt rust, comfort. Of je rijdt daar maar dan geef ik je geen rust, discomfort. Dit is het comfort-discomfort principe en mensen zien dit als een soort chantage. Maar dat is het natuurlijk niet! Kijk naar een moeder en haar kind. Het kind kijkt televisie, maar die moeder wil dat hij de tafel dekt. Dus de moeder zegt, kom ga even de tafel dekken. Kind reageert niet, moeder zegt, hallo, ik vraag je wat, dek even de tafel. Kind kijkt om en zegt, neeeeh geen zin in, net iets leuks op tv. Moeder: Kan me niet schelen, je gaat maar de tafel dekken, doet hij nog niets, dan komt er geschreew en eventueel wordt het kind zelfs naar de tafel toegesleurd ;-). Het kind, heeft geen zin om tafel te dekken, en als jij dan zegt, aaaaaacch... laat hem maar lekker tv kijken, krijgt hij het gevoel dat de moeder zijn slaaf is waar hij mooi geen respect voor hoeft te hebben. Door dit comfort-discomfort, krijgt iemand respect voor je en doet ie wat je zegt. Als je dan als moeder maar niet door blijft mopperen dat je kinderen nooit iets doen, maarrr... juist, het goede gedrag belonen. Gezellig tijdens eten koken kletsen, enz..., ivp boos zijn. Dit is de beloning voor het kind. Zolang het kind doet wat jij wilt, wordt hij met rust gelaten. Net zoals je de teugels laat vieren, beloning. Binnen de kortste keren komt het dier erachter dat als hij met rust gelaten wil worden hij maar beter kan doen wat je zegt, niets chantage, gewoon een kwestie van rangorde en respect...,

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd ;-)

Groetjes Sophie
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 21:582-2-04 21:58 Nr:954
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Koude vingers, brrrrrr Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Wat een raar onderwerp denken jullie. Haha, kon even niets anders bedenken. Maar vond dit wel aardig te melden.
Het zit nl. zo. Isabella is dus gechipt en heeft nu in haar super lange wintervacht een kaal geknipt plekje zitten (dan zie je pas hoeveel haar er op die pony zit eer je de echte huid hebt).
En hoeveel vet, want het moest echt eerst met spiritus ontvet worden (en daarna ontsmettingsmiddel hoor). Maar goed, ze heeft dus een kale plek in haar hals tot de huid. Er hangen wel manen overheen (normaal niet want die hangen niet naar die kant, maar sinds enkele dagen hangen ze wel naar die kant ... moeder natuur helpt een handje???

Maar dat wilde ik niet zeggen, dat is de inleiding voor het volgende.

Het plekje was in het begin wat opgezwollen en vanmorgen voelde ik eens of het nog dikker was (het was nog te donker om goed te kunnen zien). Trekt ze me toch met haar hals terug, zo van he, niet doen.
Ik schrok even, want dacht direct aan pijn, tot ik begreep dat ik koude vingers had en dat voelde ze nu natuurlijk zo direct op haar huid. Normaal denk je daar niet aan dat ze last kunnen hebben van onze koude vingers, maar nu vond het ze het duidelijk koud, brrrrr, ga weg!!

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 2 februari 2004, 22:242-2-04 22:24 Nr:955
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:953
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mijn verhaal Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
emania schreef op Mon, 2 Feb 2004 20:08:32:
> De aanhouder wint???
>
> En dat noem je dan plezier........Je paard net zolang dwarsbomen
> totdat hij doet wat je zegt. Dat is toch niet communiceren uit
> wederzijds vertrouwen Ilona? Dat is pesten. Het karakter breken
> totdat het paard zo afgemat is door alle narigheid die hem
> geboden word dat hij doet wat je wil. Niet uit respect voor jouw
> maar uit frustratie. Iets wat ik niet zou willen...

Het gaat niet om het dwarsbomen het gaat om het COMFORT geven (lange teugel) als hij het GOED doet...

Jij laat je paard maar bepalen waar hij wil lopen? En ehhh als je paard er voor kiest in een vliegende rengalop te gaan en niet te blieven stoppen voor motoren en dergelijke.. Rare manier van paardrijden zou dat worden...

Tuurlijk zijn er regels waar een paard zich aan moet houden. Als je dat niet wilt moet je simpelweg niet gaan paardrijden.

Ik geef daarbij duidelijk aan dat je het paard een compleet lange teugel moet geven op het moment dat hij het goed doet. (Dat is inderdaad 'comfort' zoals Sophie zegt) Het is dus zijn eigen verantwoordelijkheid, hij krijgt comfort als hij het goed doet...

Waarom noem je het dwarsbomen? Noem je het ook dwarsbomen als je je paard laat stappen terwijl hij wil racen, of als hij linkaf wil en jij hem rechtsaf stuurt etc etc. Zoals ik al zei: dan moet je niet gaan rijden.

Baladeika heeft tijdens het rijden en dergelijke behoorlijk veel inbreng, ik luister naar haar maar als puntje bij paaltje komt ben ik degene die bepaalt wat er gaat gebeuren. Gelukkig houden paarden van een goede leider en voelen ze zich daar prettig bij...

Ilona
Volg datum > Datum: dinsdag 3 februari 2004, 8:353-2-04 08:35 Nr:956
Volg auteur > Van: Ilse Baggerman-van Belleghem Opwaarderen Re:950
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Probleempjes Structuur
Ilse Baggerman-van Belleghem
Nederland

Jarig op 30-3

11 berichten
sinds 21-1-2004
Linda schreef op maandag, 2 februari 2004, 15:49:

> Ilse Baggerman-van Belleghem schreef op maandag, 2 februari
> 2004,
>> De ene

>
> Groetjes en ik hoop dat je er iets aan hebt!
>
> Linda

Alvast bedankt voor de tips. Gisteren heb ik hem uit zijn stal gehaald en er meteen weer in proberen zetten. Hij ging weer hangen en ik moest even tot fase 4 gaan, maar hij deed een stap in de goede richting. Meteen losgelaten en opnieuw de druk opgebouwd; hij ging al in fase 2! Daarna buiten Friendly Game gespeeld; paraplu's vindt hij al niet meer eng! Terug naar de stal en meneer ging weer hangen. Deze keer duurde het toch weer langer en moest ik ook meer druk zetten; hij trok me bijna naar buiten... Nou ja, volhouden maar en elke dag oefenen.
Volg datum > Datum: dinsdag 3 februari 2004, 9:483-2-04 09:48 Nr:957
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: mijn verhaal Structuur
Ik snap hoe jullie het zien. En ik ken het Parelli-systeem.
Ik heb met mijn paard een band van wederzijds vertrouwen. En ik ben leider. Maar een goede leider zwijgt en laat zijn teamgenoten zelf de ervaringen opdoen waardoor de band groeit. Ik bied ook altijd een weg met de minste weerstand. Maar anders.
Ik maak het 'goede' nog beter dan dat het eigenlijk al is. Ofwel ik maak geen actieve of passiefe actie ( voorzover dat kan) tijdens het 'foute'. Het is voor mensen gemakkelijker om de nadruk ( en dus de actie, druk op de teugels nemen bijv) op het negatieve te leggen. Maar uiteindelijk is dit voor een paard erg demotiverend. Gelukkig kunnen paarden enorm veel incasseren en zijn ze vergevingsgezind.........Dus nogmaals, ik vind het geen fijne manier van leiding geven. Al kan ik jullie oogpunt goed begrijpen.

Emania











Volg datum > Datum: dinsdag 3 februari 2004, 10:573-2-04 10:57 Nr:958
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:957
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mijn verhaal Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
emania schreef op Tue, 3 Feb 2004 09:48:25:

> Ik snap hoe jullie het zien. En ik ken het Parelli-systeem.
> Ik heb met mijn paard een band van wederzijds vertrouwen. En ik
> ben leider. Maar een goede leider zwijgt en laat zijn
> teamgenoten zelf de ervaringen opdoen waardoor de band groeit.
> Ik bied ook altijd een weg met de minste weerstand. Maar anders.
> Ik maak het 'goede' nog beter dan dat het eigenlijk al is. Ofwel
> ik maak geen actieve of passiefe actie ( voorzover dat kan)

(je bedoelt geen actieve MAAR passieve neem ik aan?)

> tijdens het 'foute'. Het is voor mensen gemakkelijker om de
> nadruk ( en dus de actie, druk op de teugels nemen bijv) op het
> negatieve te leggen. Maar uiteindelijk is dit voor een paard erg
> demotiverend. Gelukkig kunnen paarden enorm veel incasseren en
> zijn ze vergevingsgezind.........Dus nogmaals, ik vind het geen
> fijne manier van leiding geven. Al kan ik jullie oogpunt goed
> begrijpen.
>
> Emania

Dit klinkt bijzonder maar ik zou graag willen weten hoe je dit in de praktijk doet.. Leg het eens uit aan de hand van de vraag over dat voorop rijden. Hoe zou jij dat precies aanpakken?

Het goede nog beter maken is volgens mij ook wat ik zeg: dan ontspan je helemaal met de teugels compleet los (eigenlijk rijd ik altijd zo behalve als ik iets anders wil dan mijn paard). Hoe kan het nog beter? En als je paard dan voorop loopt en je doet niets actiefs maar blijft passief hoe zie jij dan dat je paard erachter komt dat het NOG fijner kan worden door uit zichzelf gas terug te nemen en naast de andere paarden te gaan lopen...

Ilona
Volg datum > Datum: dinsdag 3 februari 2004, 11:203-2-04 11:20 Nr:959
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: re mijn verhaal Structuur
Door tijdens het 'foute' in dit geval het naar voren willen lopen te negeren (is eigenlijk wel passieve actie inderdaad, je hebt gelijk) en met je energie aan te geven dat het niet fijn is wat je paard doet. Daarvoor hoef je alleen maar eerlijk te zijn, want je wil graag naast je vrienden rijden om te kletsen. Als het paard nu stil gaat staan beloon je hem de hemel in. Mocht hij niet stil gaan staan dan ga je gewoon iets heel anders vragen, wijken voor de kuit bijvoorbeeld. Totdat je vrienden naast je zijn en begin je weer van voor af aan. Niet vergeten te belonen. Meestal zal het paard na twee keer wijken voor de kuit bedenken dat jij graag naast je vrienden wil rijden en uitzich zelf al stoppen als het te ver naar voren gaat. Dan ben je al bij stap 1.
Hoop dat je het kan volgen want het is een beetje een raar verhaal geworden.....

Emania




Volg datum > Datum: dinsdag 3 februari 2004, 11:473-2-04 11:47 Nr:960
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:959
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: re mijn verhaal Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
emania schreef op Tue, 3 Feb 2004 11:20:40:

> Door tijdens het 'foute' in dit geval het naar voren willen
> lopen te negeren (is eigenlijk wel passieve actie inderdaad, je
> hebt gelijk) en met je energie aan te geven dat het niet fijn is

> Hoop dat je het kan volgen want het is een beetje een raar
> verhaal geworden.....
>
> Emania

Het komt redelijk overeen denk ik. Jij laat dmv 'energie' merken dat het niet goed is en ik zei dat je kunt inhouden, wat eigenlijk ook een vorm van energie is. Wat je daarna zegt, als het paard toch doorloopt is eigenlijk: geef 'discomfort' door bijvoorbeeld te gaan wijken. Het wijken (of iets anders) is denk ik best een goede tip. Je legt daarmee de focus op iets anders en brengt inderdaad iets subtieler naar je paard dat het ZIJN verantwoordelijkheid is (prettiger manier van leiderschap). (dat bedoel je denk ik) Wat echter in allebei ons verhaal het allerbelangrijkste is in mijn ogen is dat je helemaal 'los' geeft als hij het goed doet (beloning).

Ben je het met bovenstaande eens?

Ilona
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 64 van 18367
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact