Piet schreef op donderdag 18 oktober 2007, 0:42:
> Aan de andere kant: wanneer Esther de dingen schrijft die
> ze schrijft en neem van mij aan daar heeft ze flink over
> nagedacht en in mijn achterhoofd zit dat Egon een bepaald
> bit in deed bij zijn hengst om hem iets aan te leren,
> terwijl Eddy te keer gaat tegen " het bit",
Een puntje achter een zin was makkelijker geweest om te knippen zonder weer commentaar te krijgen dat ik knip zoals het me uitkomt

Toch maar geknipt omdat ik hier even over struikelde.
Nu heet ik geen Egon, al schijn ik bijna hetzelfde marsiaans te schrijven...maar ik geef hier toch even mijn mening en kijk op.
IK denk , of dit zo is kan alleen Egon bevestigen, dat je hier iets verkeerd ziet Piet.
Het bit wordt/werd in deze niet gebruikt om iets AAN te leren.... maar om iets AF te leren cq te voorkomen.
DAT is een groot verschil nmm.
Nu kun je stellen dat ook afleren niet met een bit gedaan hoeft te worden , maar het is nmm. beter (en ik denk ook volgens Egon en Esther.... ) dat iets AFleren beter kan met duidelijke signalen dan dat je dit op een toeval laat komen (het belonen voor het wel juiste gedrag) of op het eindeloos herhalen van zachthandige druk OF....
het vekreerde gedrag uit te laten doven door niet te belonen....
Want dat DAT wel eens heel lang kan duren zal ook jou bekend zijn.
Neem voor de duidelijke signalen een trekkende hond aan de lijn.
De voor bijna iedereen bekende Martin G. had hier een wel degelijk heel goed werkende manier op..... (dat wij geen voorstander zijn van deze manier is een ander punt)
Een, misschien hoogstens 3 keer flink terug trekken (en dan echt met een knal) resulteerde dat hondjelief niet meer het baasje vooruit sleurde maar oplettend naast het baasje bleef lopen.... dit terwijl het baasje al jaren steeds korte zachthandig (voor zover dat al mogelijk is) rukjes aan het lijntje gaf zonder enig resultaat.
LET WEL !!!!! Niet echt mijn favoriete manier van trainen zoals MG dat voorheen altijd liet zien.... tis slechts een voorbeeld ! mar wel een waaruit blijkt dat deze methode zeer snel en effectief werkt.
(zo snel werkt het negeren van slecht gedrag zeker niet )
Dit harde ingrijpen KAN noodzakelijk zijn in gevaarlijke situaties bijv.
Hetzelfde zou IK dus bijv. wel doen als ik te paard op de sneltrein amsterdam-utrecht af zou stormen omdat paardjelief tijdelijk om welke reden dan ook op tilt staat en verder alles negeert.
Even bij voorbaat...... ga nou aub niet discussieren dat het niet eens op tilt had moeten slaan omdat blablabla Eddy....
Het paard is een vluchtdier en dit kan wel degelijk gebeuren... al ben je nog zo'n goede trainer en heb je nog zo'n vertrouwen van je paard.
Zelfs als de OR stop er nog zo goed ingebakken zit KAN het een keer niet werken.
Indien er dan een groot risico bestaat dat zowel paard als ikzelf onder die trein zou komen zou ik wel degelijk deze hardhandige leermethode toepassen.
Met 2 handen aan een teugel en zo hard mogelijk het paard omtrekken... punt.... geen discussie mogelijk.... want uiteindelijk ben IK de baas...en niet mijn paard.
Het voorkomen van een ongewenste actie KAN dus een oorzaak zijn om (tijdelijk) een bit te gebruiken.... zelfs te MISbruiken ja.
Ongewenst is bijv. zoals IK het begrijp bijv. OOK een ongewenste gang (de kluts van een ijsco) die een risico kan vormen voor de gezondheid van een paard.
Want aan die gezondheid willen we hier allemaal werken.
IK heb geen bal verstand van al die gangen bij een ijsco....maar Egon en Esther kennende zijn dat WEL mensen met kennis hierover.
Wat heeft dat hiermee te maken ?
Mwah...vrij simpel denk ik....
Als nu door het gebruik van een bit voorkomen wordt dat een paard op een voor hem/haar zelf ongezonde manier een verkeerde gang aanleert waarvan je zeker weet (door al je ervaringen) dat die op latere leeftijd behoorlijke schade aan het paard toebrengt.... ben je nmm. verkeerd bezig als je dit niet voorkomt.
We hebben het hier niet over een foute rijstijl van een ruiter....wel over een paard die nog veel moet leren.(zowel bij Esther als bij Egon ! )
Al kan je nog zo goed de juiste hulpen geven (en beide kunnen dat vast).... het paard moet ze wel eerst LEREN begrijpen....
Dat lukt niet in een keer en zal dus foute dingen (lees gangen) gaan doen die hem zelf misschien in eerste instantie wel veel fijner uitkomen .... maar dus niet gezond zijn.
Als je dat nou kan voorkomen omdat een bit veel fijnere signalen kan geven dan een
bitloos ding in welke vorm dan ook (bijv door de ruis zoals uit al die testen blijkt) ....
Als dit
bitloos nou niet lukt om welke reden dan ook .....
Ben je bewust bezig de toekomst van je paard te verkloten als je de oogkleppen ophoud om geen bit te willen gebruiken ter voorkoming van terwijl je ervaring je geleerd hebt dat met het tijdelijk gebruik van een bit (geen MISBRUIK !!! ) de problemen voorkomen worden.
Zo.... das MIJN kijk.... ik ga er verder niet op wellusniettussen..... dus commentaar van sommige onder ons zijn nutteloos.... wie de schoen past trekke hem aan.
Nick
Met geweld kan men een hoop bereiken.
Met geduld , liefde en belonen veel meer.