InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 6621½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 15:1919-10-07 15:19 Nr:99309
Volg auteur > Van: Caatje Opwaarderen Re:99255
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefbevangenheid Structuur

Caatje
Homepage
dordogne
Frankrijk


1277 berichten
sinds 25-11-2004

Ik heb foto's gemaakt van die half naakte hoef, zodra ik
>>>>> meer tijd heb, zet ik ze erop, ook met de hoef helemaal in het
>>>>> begin, met alleen die wond op de hoefbal (ook hoefwand die al
>>>>> losliet!maar dat zit verder goed vast, oef)

>
> Hoe gaat het Caatje?
>
> Gr Esther

Heb net de meest duidelijk foto's geplaats, zal proberen een foto te maken tijdens het wisselen van het verband, alleen is alles roodverkleurd door de jodium tinctuur. Enfin, ze doet het niet slecht maar moet toegeven dat ze de kans ook niet krijgt om pijn te hebben of het risico te lopen van ergere ontstekingen. Ze staat op 2 soorten antibio, anti-inflammatoires en homeopathie en phytotherapie!! Ze eet en drink goed, ze glanst en zet al behoorlijk wat gewicht op die halfkale voet, teken dat ik hem goed inpak. Ze draagt dus die hoefschoenen, daarin zit (niet lache!!) een op maat geknipte luier, dat absorbeert perfect en kleeft niet. In de hoefschoen moet ik een dikke laag watten doen, die vanzelf de holte opvullen die is ontstaan na het wegsnijden vd zool en straal. En in die luire moet ik jodium tinctuur spuiten, dat irriteert de huid die daardoor aangespoord wordt tot maken van nieuw weefsel (wat het toch wel zou doen volgens mij maar ik houd me nu aan de raadgevingen) Het enigste waar ik absoluut niet naar geluisterd heb is dat ze amper hooi mocht eten.......;;;m'n hooi is poep arm, is alleen gras en in een slecht seizoen gemaakt ook nog. Dus dat krijgt ze wel, zowel als een worteltje door haar medicijnenen heen, ze moet vrolijk blijven! So far, so good. Wanneer ze weer méér mag lopen, maken we een gat in de hangaar waardoor ze naar haar eigen, kleine stukje kan en weer naar binnen, zonder de anderen uit het oog te verliezen. En hoe ze aan die hoefzweren kwam? Door vreemde dingen die de witte lijn (rechtervoet) en de straal (linkervoet) zijn binnengedrongen. Dit paard wordt niet bereden, is nooit beslagen geweest maar steekt 2x daags (nu even niet dus) de weg over, een paar meter, om naar de grote weiden te gaan! Ongeluk zit in een klein hoekje/steentje/doorn enz enz
Caatje
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 16:2419-10-07 16:24 Nr:99310
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Froukje, de hele zomer kreupel. Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
In mei, drie dagen na een woeste galoppade voor de wagen over het keiharde kleiland, liep Froukje behoorlijk kreupel. Of eigenlijk gevoelig op alle vier de benen en op RV kreupel. Ze had de periode daarvoor, vanaf sept. 2006 prima gelopen en ging zelfs zonder problemen in galop over het asfalt.
Vanaf deze eerste kreupelheid is ze niet meer goed geweest. Telkens als we dachten dat het beter ging en ze of uit zichzelf weer begon te draven en galopperen of we haar weer aan de hand meenamen langs de weg, ging het na een dag of drie mis. Ze liep dan veelal alsof ze bevangen was, ze stond aan de andere kant juist onderstandig met de voorbenen, ze kreupelde op RV. Van alles geprobeerd, magnesium gevoerd, hoeven anders bekapt, heel veel gemaild met forumleden, maar niets bracht uitkomst.
Als ik met een hamertje op haar hoeven tikte, bleek telkens de zool van de voorhoeven heel gevoelig, op de buitenzijde reageerde Frouk totaal niet.
Tijdens de BBQ bij Piet, heel veel gehoord en gezien, maar niemand die mij kon vertellen wat ik met Froukje aanmoest. (Kon ik natuurlijk ook niet verwachten.) Wel kwam daar een kadaverhoef tevoorschijn met een prachtig glanzende buitenhoefwand en dat is iets wat Bij Froukje vooral ’s zomers ontbreekt.
Daarom bij thuiskomst daar op gaan googelen en na een aantal dagen van zoeken de volgende mail verstuurd:
--
Ben driftig aan het zoeken geweest op i-net naar oorzaken van de ruwe buitenhoefwand van Froukje, maar kan daar eigenlijk niets over vinden.
Waar ik inmiddels wel achter ben is dat het "glazuurlaagje" op hoeven gevormd wordt door keratine. Keratine is een eiwit en zorgt voor de elastisiteit en de vochtigheidsgraad van de hoef.
In het geval van Witte Lijn Ziekte is er sprake van een bacterie/schimmel symbiose die de keratine "opeet". Er kan sprake zijn van een zeer agressieve infectie, maar er zijn ook veel mildere bacterieën/schimmels.
Keratine zorgt ook voor glans en waterdichtheid van de vacht. Dat is in ieder geval bij Froukje prima in orde, ze glanst als een spiegeltje, ondanks al behoorlijk lang winterhaar en zit vol appeltjes.

Goed, waar ik nu aan zit te denken.
Er zit duidelijk geen/weinig keratine in de hoefwanden van Froukje. Daardoor drogen de hoefwanden zeer snel uit en nemen ook zeer snel weer vocht op als het even nat is.
Door het gebrek aan keratine is de witte lijn/laminae zwak. Hierdoor zakt het hoefbeen gemakkelijk naar beneden (of eigenlijk kantelt de hoefcapsule, ik weet het, maar zo is het makkelijker te beschrijven) en drukt op de zoollederhuid. De hoef is door het gebrek aan keratine weinig elastisch en als ze dus ook nog eens droog zijn is er weinig hoefmechanisme en zal de zool niet veel zakken bij belasting. Dit geeft extra irritatie aan de zoollederhuid. Als het nat is nemen de hoeven als een spons water op en worden week. Hierdoor neemt het hoefmechanisme toe (maar eigenlijk ook niet op de goede manier, een spons is slap en niet elastisch) en wordt de druk op de zoollederhuid minder.
Frouk maakt zelf duidelijk voldoende keratine aan gezien haar vacht. Het zou dus zo kunnen zijn dat er een niet zo heel agressieve bacterie/schimmel actief is in de hoeven, die daar wel de keratine aantast.
Dan zou ik het best aanpakken alsof ze Witte Lijn Ziekte heeft. Dus (volgens Ramey):
1. Dieet aanpassen. Zo weinig mogelijk suikers. Dat is moeilijk bij Froukje door haar slecht werkende dikke darm, maar ik ben al aan het proberen de slobber te minderen en te vervangen voor zemelen, gekookte lijnzaad en bietenpulp 's avonds en haver 's ochtends. (De haver reageren de darmen erg goed op, weet dat dat ook niet ideaal is, maar lijkt me alleszins beter dan de slobber-mash die ze nu (op advies van de veearts) krijgt en waar ook bixjes e.d. inzitten.) Eventueel magnesium geven om het verwerken van de suikers te vergemakkelijken. (Dat krijgt ze al.)
2. Meer beweging. Dus hoefschoenen aanschaffen. Zal vanavond de hoeven opmeten met hulp van John en ze meteen bestellen.
3. Behandelen met Clean-Trax. Dat is al besteld, maar duurt nog even omdat het nog uit de V.S. moet komen.
4. Natuurlijk Bekappen. :-)

Ik hoop dat ik zo op de goede weg ben. Ben nergens helemaal zeker van, maar de symptomen lijken er wel erg op.
Ik heb hier en daar gelezen dat de symptomen van Witte Lijn Ziekte heel veel kunnen lijken op die van hoefbevangenheid.
Ik heb alle foto's van Froukjes hoeven nog eens bekeken en waar ze niet nat zijn kan je duidelijk zien dat ze in de winter meer glazuur buitenom heeft dan in de zomer. Vanaf mei zie je vanaf de voorzijde een afbraak. Dit zou ook verklaarbaar zijn door een bacterie/schimmel infectie, want die voelen zich goed als het warmer is. Dus misschien 's winters te koud, Frouk maakt weer zelf keratine aan, het wordt warmer en de schimmels/bacterieën vreten de keratine weer op.

Lijkt mij dat het verhaal zo van alle kanten sluit. En nu maar hopen...
---
9 september vond ik bij het bekappen “oud” bloed in de zool en de witte lijn van de voorhoeven. Achter kan ik dat niet zien omdat daar de zolen donker zijn. Dit zou mijn idee van een onsteking in de zoollederhuid bevestigen, daar dat ongeveer vier maanden na de eerste kreupelheid was.

De clean-trax liep op zich wachten en Froukje begon weer steeds beter te lopen. Half september begonnen haar in de bak (zachte ondergrond) te longeren. De eerste keren was ze erg stijf, maar dat werd allengs beter. Donderdag 27 september was het prachtig weer en heb ik haar meegenomen voor een wandeling langs de weg. Froukje vond het heerlijk. Ze liep aan het touw voor me uit en taalde zelfs niet naar het heerlijke malse gras in de berm. Vrijdag heeft ze een dagje rust gehad en zaterdag heb ik haar nog een keer gelongeerd. Ze liep prima. Daarom besloten er zondags maar een op te gaan zitten in de bak.
Nou, mooi niet! Zondagochtend liep ze hartstikke kreupel op beide voorbenen, rv veel erger dan lv. Het was dit maal zo erg dat mijn oude dame er bij ging liggen om de boel te ontlasten. Haar dus maar uit de kletsnatte wei gehaald en in de bak gezet, waar ze droog kon liggen. Ze was heel beroerd, kon amper lopen, lag veel te veel, at weinig, een heel zielig paard. Maandag was ze wel weer wat actiever, maar nog steeds heel erg kreupel. Ook bleef ze veel meer dan normaal liggen. Dinsdagavond viel me opeens op dat haar been rv boven de kogel dikker was. Onmiddelijk gaf ik mezelf de schuld dat ik alleen maar aan haar hoeven had gedacht en niet goed had opgelet. Woensdag had ik daar geen tijd voor (moest ouders naar Schiphol brengen), maar donderdag de veearts laten komen. Inmiddels een mail van Christel Provaas gehad, dat de verdikking in het been ook op een hoefzweer kon wijzen.
De veearts kwam aan het eind van de middag. Ze kon niet meer doen dan vaststellen dat het been dik was (maar niet pijnlijk), dat Froukje op beide zolen voor gevoelig was en dat er in beide voorbenen pulsaties waren. Haar advies: Pijnstillers, het een week aankijken en als het niet verbeterde een scan van de pees maken en foto's van de hoeven. Nu liep Froukje zo kreupel dat ik er absoluut niet over peinsde haar in de trailer te zetten en naar de kliniek te rijden. Pijnstillers was ik ook geen voorstander van, want als het een peesblessure was, zou Froukje alleen maar meer gaan lopen en de boel misschien alleen maar verergeren. Dus uiteindelijk schoot ik met de veearts helemaal niets op.

Vrijdag bleef Froukje onveranderd kreupelen. Zaterdagmorgen leek het nog wel weer erger te zijn geworden. Hoewel de veearts had gezegd dat ik met een peesblessure beter niet kon weken, twijfelde ik nog steeds heel erg of het wel een peesblessure was. Daarom hebben we Froukje zaterdag toch maar in de inmiddels gearriveerde Clean-Trax gezet. Was een hele bevalling, drie kwartier weken en dan nog drie kwartier in het plastic. Vooral bij de achterbenen had Frouk er helemaal tabak van. Toen de achterbenen in het plastic zaten hebben we haar daarom maar los gelaten. En je kunt je onze verbazing haast niet voorstellen; Froukje liep gewoon weg. Met grote passen, nog steeds licht kreupel, maar niet meer dat verschrikkelijke strompelen.

Verder in Froukje II.
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 16:2519-10-07 16:25 Nr:99311
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Froukje, de hele zomer kreupel II Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Morgen is de clean-trax behandeling twee weken terug. Froukje is onveranderd vooruit gegaan. Inmiddels is haar stap weer ruim en regelmatig. In draf loopt ze nog niet helemaal zuiver. Ik heb haar vorige week weer kunnen bekappen (met moeite, want ze wilde nog steeds de voorbenen niet veel belasten) en heb de hielen helemaal omlaag gehaald. De tonen heb ik alleen afgerond. Ook daarna is ze weer een stukje beter gaan lopen. Komend weekend gaat ze nog een keer in de clean-trax. Haar rechter voorbeen is nog steeds iets dik aan de achterzijde boven de kogel.

Wat de clean-trax nu precies gedaan heeft kan ik niet zeggen. Wat ik van de werking begrijp is dat het heel diep in de weefsels doordringt en daar zuurstofmoleculen “loslaat”. Gezond weefsel wordt daardoor niet aangetast, maar bacterieën en schimmels kunnen er niet tegen.

Voorlopig houd ik Froukje even van de harde ondergrond af en hoop dat haar hoeven dan helemaal zullen genezen. Er is weer hoop!

Groetjes, Els.
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 16:3819-10-07 16:38 Nr:99312
Volg auteur > Van: heidy smid Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: mok wie weet raad Structuur

heidy smid
rhede
duitsland

Jarig op 12-2

226 berichten
sinds 17-10-2007
Hoi.
Mijn paarden staan 24 uur per dag buiten en hebben een schuilstal.
Ze leven echt paardnatuurlijk en wij wonen op zandgrond dus de wei is nooit nat. Nu is mijn probleem dat mijn paard aan drie benen mok heeft oftewel dat denk ik, Ze heeft in de koot ten grote van een 2 euromunt korsten. Nu is mij altijd geleerd dat mok van een natte wei/ stal komt. Dus is de vraag wat is dit en nog belangrijke wat kan ik er het beste aan doen.. Ik heb er met een dierenarts over gesproken en die gaf een hormoonzalf mee. Dit is toch niet een paardvriendelijke oplossing???

groetjes heidy
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 16:4519-10-07 16:45 Nr:99313
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:99312
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mok wie weet raad Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
heidy smid schreef op vrijdag 19 oktober 2007, 16:38:

> Hoi.
> Mijn paarden staan 24 uur per dag buiten en hebben een
> schuilstal.

> met een dierenarts over gesproken en die gaf een hormoonzalf
> mee. Dit is toch niet een paardvriendelijke oplossing???
>
> groetjes heidy

Effe zoeken op mijn naam onder titel "wat ik ondertussen bijgeleerd heb over mok" . Je mag me ook altijd is mailen hiervoor .
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 17:0519-10-07 17:05 Nr:99314
Volg auteur > Van: ske Opwaarderen Re:99219
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zadelcheck met impression pad Structuur
ske
Homepage
Schaijk
Nederland


241 berichten
sinds 21-8-2004
Böske schreef op donderdag 18 oktober 2007, 18:10:

> Weet iemand wie in Noord Brabant met een impression pad zadels
> checkt en het zadel ook coorigerend opvult? Ik ben al een
> tijdje aan het zoeken, maar kon tot nu niemand vinden.
> Alvast bedankt.
> Böske

NIEMAND?

Mij hoorden jullie nog niet klagen, maar nu wel: wat jammer dat er zo veel energie in eindeloze pesterij wordt gestopt maar er wordt niet gereageerd op vragen waarbij wel het welzijn van het paard centraal staat. Omdat Isabel gelijk heeft: een slecht passend zadel is even erg als een bit, zo niet erger.

Als iemand mij kan helpen, graag!!!
Volg datum > Datum: vrijdag 19 oktober 2007, 17:1019-10-07 17:10 Nr:99315
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:99205
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe een jong paard op een bit kan reageren Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Piet schreef op donderdag 18 oktober 2007, 15:24:

>
> Een definitie van leren is: gedragsverandering op grond van
> ervaringen.

> hebben kunnen leren lopen?
>
> Piet
> Natuurlijk bekappen is zo simpel, mijn paard kan het zelf (s)!

Ik heb vandaag Esther van Lennep en Conrad uit kunnen leggen wat het probleem is door ze de verschillen van bouw bij de paarden te laten zien. Björk bijv leert gemakkelijker draven omdat ze ruimte heeft in haar schouder, maar ze is wel behoorlijk overbouwd, fysiek is het voor haar erg moeilijk de achterhand onder te brengen en dat maakt haar erg lateraal Brett daarentegen zal nog veel lastiger leren draven, haar halsaanzet zit op de schouder zeg maar, ze heeft erg weinig ruimte aan de voorkant.
Bij Björk is het te leren door tijdelijk met bit te rijden en ik yes alles dat ze goed doet. Met een halster is het onmogelijk gebleken haar dat extra hulpje te geven waardoor ze in de goede gang komt en moet proberen te blijven. Dat is mede door haar bouw erg moeilijk voor haar waardoor ze dus gaat zwijnen. Falka is weer heel anders gebouwd en die had ook geen problemen met haar gangen tot ze die bekkenproblemen kreeg. Ze kwamen natuurlijk voor Brett de Xenosroute te leren, maar ik heb wel van de gelegenheid gebruikt gemaakt het te laten zien.
Brett en alle andere paarden hebben zich weer voorbeeldig gedragen, er gebeurde van alles maar ze trekken zich er niets van aan ook al sta je bij het hooi ze houden rekening met je. Bret was vanmiddag zelfs zo koel bij het bekappen dat ze op een smeulend kampvuurtje afging. Dat was bijna warm bekappen dus. Ik kon maar net voorkomen dat ze haar neus zou verbranden.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 6621½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact