Geertje schreef op vrijdag 9 november 2007, 19:30:
> Nee, voor jullie schijnbaar helaas sta ik zeker niet alleen in
> mijn denkwijze. Maar ik denk wel dat jullie het enigzins
> verkeerd opvatten.

> niet alleen maar richt op statische cijfers.
> Dat is alles behalve je patient bedonderen en ik geloof er ook
> in dat er mensen zijn die daar behoefte aan hebben. Een arts
> die verder kijkt dan zijn groene en voorschriften boekje.
Geertje, net als jij ben ik er ook van overtuigd dat placebo's wél hun nut kunnen hebben. Oké, niet in alle situaties, niet bij elk ziektebeeld maar er zijn inderdaad wel mensen (patiënten) die zichzelf heel gemakkelijk afhankelijk maken van medicatie, medicatie menen nodig te hebben om te kunnen genezen (voorbeelden zie ik genoeg in de praktijk van m'n man). Ze onderschatten volgens mij het 'zelfgenezend vermogen' van hun lichaam.
In die situaties vind ik een placebo op z'n plaats. Ja, en zelfs zonder hen dit te vertellen ... want anders is er toch geen sprake van psychisch effect, niet?
Lichaam en geest zijn toch één??? Maar jammer genoeg is niet iedereen klaar voor zo'n antwoord en kunnen ze er dus ook niets mee.
Waar ik niet mee akkoord ben is dat je blijkbaar vitaminenpillekes als placebo's beschouwt, of heb ik het mis? Door vitaminepillekes te geven of te nemen geef je het lichaam wel iets extra's mee. En in 't geval van fybromyalgie (of CVS) bv. is dit niet altijd een goede zaak. Volgens prof. Van Houdenhove van het CVS-referentiecentrum (jaja, ik weet het: 't is een prof en die weten het ook niet altijd, enzov. ...maar nu spreek ik uit ervaring

) kunnen ze in deze situaties (ziektebeeld) zelfs meer schade dan heil toe brengen.
Dit moest ik toch even kwijt

.
Groetjes