vervolg--------------------------------------------------------------------------------------------------
> En dan hebben we de volgende die ik niet snap:
>
>>> Dat voorkom ik door stress zo
>>> min mogelijk te laten ontstaan en mocht het er toch zijn
>>> zo snel en goed mogelijk als ik kan weer af te bouwen.
Snap je dit niet? Of onderstaand niet? Want *dit hierboven* schreef Piet.
>> Denk je dat ik dat wil? Dat ik het zover zou laten komen?
>
>> Das interessant! &
#61514;

>> hij wilt?
>
> Tja.... maar hij moest toch die keuze hebben ?
> Het touwtje mocht toch niet om dat te voorkomen ?
Als Angela op shiny zijn rug hangt en zij bridgt én beloont, dan is shiny met angela bezig, met zijn volle aandacht bij haar! Zij zou veel sneller voelen als er stress komt en dan zou ze kunnen anticiperen op het volgende middel van verzet: wegstappen. Zij zou het kunnen
voorkomen door d oefening even makkelijker te maken bijvoorbeeld, waardoor shiny weer gemotiveert is verder te gaan. Dan heeft shiny de keuze zelf gemaakt, ok, ik doe verder.
>> Je probeert shiny net te
desensibiliseren, dus dan werk je
>> sensibiliserend, nmi.
>
>> Zelfde met toen ik queenie leerde niet angstig te zijn van de
>> antidazenspray.
>
> Das dus
desensibiliseren....
JAAAA! *omdat ik pas stop met te spuiten als ze stilstaat”!
Stoppen met spuiten is de beloning, want het is dat dat ze wilt.
Maar wat doen piet en angela, als shiny onrustig wordt door het gewicht op zijn rug van angela, dan springt angela er af, en wordt shiny dus beloond omdat het dat is dat hij wilt, van het egwicht af zijn. Dus wat leert shiny: als ik onrustig heen en weer stap, zwiep met men staart, en andere signalen van onrust en stress toon, dan springt angela van me af en dan ben ik er van af. Zo maak je een paard dus net gevoeliger dan ongevoelig!
Ipv angela te laten afspringen van shiny op het moment dat shiny rustig is (zoals ik stop met spuiten als queenie rustig is) werken ze andersom, sensibiliseren dus.
> Ik bleef spuiten (fles gevuld met water
>> gelukkig &
#61514
tot ze stil stond, desnoods 20 toerekes om
>> me heen.
>
> Uhhh.... clicker je nou of doe je aan
parellie ?
> Dit is dan toch op zijn minst een samenstelling van beide.
Ja het is een combinatie van negatief en positief belonen. Kijk, Queenie heeft een zeer grote angst voor alles dta spuit, zelfs al is het niet naar haar gericht. Geen enkele beloning is een grotere motivator dan het uitblijven van het spuiten zélf! Geen enkele motivator is groter dan afkeer voor de spuit. Iemand die zwaar claustrofobisch is moet je ook niet proberen te overhalen met 25.000 euro. “Als je in die lift ga, krijg je 25.000 euro”. Dat lukt niet, al is de beloning nog zo groot. Het enige dat dan helpt, is de angst stukje voor stukje weg te nemen door het paard/de mens in het voorbeeld, beetje voor beetje te laten confronteren met de angst en elke minimale overwinning te belonen! Vergeet niet dat ik bij het
desensibiliseren van de tuinslang of dazenspray, niet ineens gaan spuiten ben en gewacht heb tot ze rustig werd en het aanvaardde. Ik heb haar eerst de spuit laten targetten, dan enkele druppels water er uit laten stromen, enz, tot ze de straal op haar benen kreeg. Elke keer als ze de spuit aanvaarde, stopte ik met spuiten, gecombineerd met voedselbeloning. Ik had haar dan wel aan een touwtje, nog een keer, omdat ze
altijd zou wegstappen, omdat er geen enkele beloning zo groot genoeg was om haar te motiveren over haar angsten heen te trainen. Maar dat is niet zo bij shiny! Shiny heeft geen zware angsten voor het gewicht op de rug; dat merk je goed genoeg, want angela heeft al op zijn rug gelegen, en het deed hem niets meer. Dat is het verschil!
> Parellie is nu net wat Piet NIET doet.
Ik ook niet! Is alles wat negatief belonen is,
parelli toch?!
> Je verplichte gedoe met die waterslang klopt dan van geen meter
> als je deze gedachtegang wilt volgen.
Jawel toch wel, lees maar bovenstaande.
>>> Zag jij stress omdat hij bij me aan een touwtje stond?
>>> Dan moet je toch nog eens kijken
>
>> Kweet niet, ik zag stress,
>
> Waar dan ? op welk moment ?
Ergens in het filmpje, waaaaar weet ik ook niet precies meer! Staart zwiep, oren op stand “ik hou hier niet van”.
> Ik zag het niet.... bij jou paardje in je filmpje wel degelijk
Yep, uiteraard, mijn Queenie wou zo graag naar de wei terug, naar haar weidevriendin met wie ze al drie jaar op de wei staat, en voor de eerste keer zonder haar buiten ging!
> .... en ik denk in je waterstraalslangverhaaltje nog veel meer
> aanwezig.
Yep, uiteraard, de angst voor de waterstraal is zo heel erg groot voor Queenie; vergelijk het met de claustrofobische mensen.
Ik zag stress bij shiny maar veroordeel ik dat ergens? Het gaat niet *om het ontstaan van de stress* het gaat er over hoe je reageert op de stress:
1) door te stoppen met de oefening op het moment dat er stress is (di belonen van de stress!)
2) door te stoppen met de oefening op het moment dat er rust is (di belonen van de rust!)
> Ik bekijk Piet zijn filmpje dan blijkbaar iets anders....en
> begrijp zijn handelswijze in deze wel..... want er is
> veiligheid voor een ander mee gemoeid.
Als piet er van uit gaat dat hij op deze manier veilig aan het werk is met shiny, dat hij hem ten aller tijde onder controle kan houden door zijn techniek met het hoofd bij je houden, en dat shiny aan een touwtje nooit zal bokken, wegspringen, aanzetten, enz, moet hij dat zo doen.
het was er mij in hoofdzaak ook om te doen dat ik niet begreep dat piet gebruik maakte van een trigger wara shiny ooit nog een trauma van had: druk op halster door gespannen leidtouw. MAAR dat bleek niet zo, blijkbaar heeft shiny altijd een halster zoals een niet getraumatiseerd paard aanvaardt en was druk op het halster door het touw nooit een trigger voor angst. Dus daarom was ik eerst tegen het gebruik van ene touwtje aan het halster bij het gewichtmak maken, omdat als shiny dan schrik zou hebben, willen wegstappen, en piet zeg daarbij nog eens durk op het halster om zijn hoofd er bij te houden, net iets dat een extra trigger is voor shiny, Shiny dan wel eens zeer gevaarlijk kon reageren, MAAR zo was het dus niet!
> ik stop er maar mee....t wordt wat lang
> Maar snap je nu dat ik je niet snap ?
> Zoveel tegenstrijdigheden met je eigen manier van handelen in
> de stukken die je schrijft ?
Ik heb gedacht vanuit shiny! Niet vanuit men eigen situatie, want Queenie is Shiny niet en andersom, en ik ben piet niet, en jij mij niet enz. Elke combinatie: paard, trainer, situatie, verleden, angsten, enz, hebben nood aan een individuele aangepaste training. Het is niet omdat ik Queenie sus of zo train, dat ik vind dat iedereen dat zo maar moet doen bij zijn paard, neen, ik heb gereageerd vanuit het verleden van shiny en alle andere aanwezige parameters in de training, en dan kan zelfs geheel lijnrecht tegenover mijn manier van handelen zijn tov Queenie of men andere paarden. Beereke de shetlander is ook anders dan Queenie, dus jolien traint ook anders met hem dan met Queenie. Queenie moet je niet belonen met een aai want dan stapt ze weg, ze is geen knuffel-tuttebelleke, maar beereke, kan je best motiveren met een krabbelke, dat vind hij zaaaalig.