InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1993 berichten
Pagina 56½ van 133
Je leest nu alle berichten van "Moniek"
Volg datum > Datum: dinsdag 27 november 2007, 12:2227-11-07 12:22 Nr:103565
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:103562
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kuil Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Kreuger schreef op dinsdag 27 november 2007, 11:58:

> Ik kan het verschil tusen paarde- en koeiekuil niet terug
> vinden en wat de gevolgen zijn van het verkeerde koeiekuil.
> groetjes Carin

Koeiekuil heeft korter op het land gelegen, heeft daardoor een hoger vochtgehalte wat weer leidt tot een zuurdere fermantatie.

Paardenkuil heeft bijna net zo lang op het land gelegen als ongeseald hooi, waardoor het droge stoggehalte hoger is en dat leidt dan weer tot een minder zure (zoetere) fermentatie. Dit is veel en veel beter voor het spijsverteringssysteem van het paard.

Verder heeft de bemesting nog invloed op het fermentatieproces:
Veel organische mest geeft ook een zuurdere fermantatie en is dus slechter voor paarden.

Bovendien bestaat paardenkuil, als het goed gedaan is, uit grassoorten die meer structuur en minder vocht bevatten dan koeienkuil en ook dit heeft weer invloed op de fermentatie:
meer structuur en minder vocht geeft een zoetere fermentatie.
Volg datum > Datum: dinsdag 27 november 2007, 12:2427-11-07 12:24 Nr:103566
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:103565
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kuil Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Moniek schreef op dinsdag 27 november 2007, 12:22:

> Kreuger schreef op dinsdag 27 november 2007, 11:58:
>
>> Ik kan het verschil tusen paarde- en koeiekuil niet terug

> Bovendien bestaat paardenkuil, als het goed gedaan is, uit
> grassoorten die meer structuur en minder vocht bevatten dan
> koeienkuil en ook dit heeft weer invloed op de fermentatie:
> meer structuur en minder vocht geeft een zoetere fermentatie.

Het is natuurlijk geen droge stoggehalte, maar droge stof en geen fermantatie, maar fermentatie. Tja, haastige spoed.....

groet,

Moniek
Volg datum > Datum: woensdag 28 november 2007, 0:0628-11-07 00:06 Nr:103654
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:103638
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kuil Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Nils Vellinga schreef op dinsdag 27 november 2007, 22:29:

> Moniek schreef op dinsdag 27 november 2007, 12:22:
>
>> Kreuger schreef op dinsdag 27 november 2007, 11:58:

> zodat er ook veel struktuur in het kuil zit :)
> Ook boeren leren :-D
>
> Nils en Olly

Er is ook verschil tussen koeienkuil voor vleeskoeien of opgroeiende melkkoeien aan de ene kant en voor melkkoeien aan de andere kant.
melkkoeien krijgen veel meer eiwitten en minder structuur en ik denk dat er weinig boeren zijn die daar vanaf stappen, want dan zakt de productie en dus de inhoud van de portemonnee.
Ook het tijdstip op de dag van maaien is van belang. Na een dag van zonneschijn zit er meer fructaan in het gras en tegen de avond maaien is dus goed voor de melkproductie, maar slecht voor paarden.

Het is trouwens goed mogelijk dat veel boeren geen idee hebben over zuurdere of minder zuurdere fermentatie en over hoe dat te beinvloeden is.
Waarschijnlijk is het voor een aantal boeren allemaal hetzelfde.

Groetjes,

Moniek
Volg datum > Datum: donderdag 29 november 2007, 10:1329-11-07 10:13 Nr:103763
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:103758
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ijslandervoetjes vraagje Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Christel Provaas schreef op donderdag 29 november 2007, 8:35:

> Nel Jasperse schreef op woensdag 28 november 2007, 23:20:
>>
>> Zeker is het voor mij dat het door de gevoeligheid komt. Het

> andere paard liep na 13 maanden nog steeds even kort en stijf,
> waggelde als een eend want hij durfde niet te landen.
> Als je de ervaringen van mensen op dit forum leest, zie je dat
> alle variaties tussen 0 dagen en 3 jaar mogelijk zijn.

Een van mijn twee IJslanders wil in het begin van de rit liever niet op het asfalt lopen en al helemaal niet tolten of draven. In de overgang naar tolt of draf blijft het dan rommelen. Dat is niets ernstigs. het gaat vanzelf over na een minuut of tien en dan zijn alle gangen er weer ook op het harde.

Ik denk wel eens dat ze de gevoeligheid nog tussen haar oren heeft zitten.
En dat ze uit gewoonte begint te strompelen zodra ze op het harde komt om er dan na korte tijd achter te komen dat er niets aan de hand is.

Ook is in het begin van de rit de achterhand nog minder actief en dat zou er toe kunnen leiden dat de voorvoeten in het begin wat zwaarder belast zijn, waardoor iets van gevoeligheid kan optreden, net genoeg om de gangen te verstoren. Tis maar 'n hypothese.
Volg datum > Datum: zaterdag 1 december 2007, 11:491-12-07 11:49 Nr:103993
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:103989
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefmechanisme Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Frans Veldman schreef op zaterdag 1 december 2007, 10:49:

> Isabel van der Made schreef op zaterdag 1 december 2007, 0:04:
>
>> De achterhoeven doen het werk, dus meer hoefmechanisme achter

> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail.

Qua bouw zijn ze identiek:
O, ik dacht dat voorhoeven meestal wat ronder en achterhoeven ovaler zijn.
Een ronde vorm zou eigenlijk sterker moeten zijn. Of een sterkere vorm heeft ook minder hoefmechanisme???? Dan klopt het weer.

Moniek
Je leest nu alle berichten van "Moniek"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1993 berichten
Pagina 56½ van 133
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact