Geertje schreef op donderdag 17 januari 2008, 7:49:
>> rauwe voedselkeuze goed voor mensen en paarden.
>
> Tja, dan eet je dus ook niet helemaal volgens die methode dus
> is het nooit te achterhalen of het gezond is of niet he. Zelfs
> olijfolie en azijn zijn over het algemeen bewerkt, dus niet
> echt te plaatsen in het rijtje 'rauw'. En de mensen die dit wel
> volledig volgen, eten die geen rauw vlees of vis? Dan zou ik
> wel eens willen weten of die geen tekorten ontwikkelen...
> Sorry, ben nogal sceptisch geloof ik

.
Sceptisch is prima, weerstand tegen iets "onbekends" is een minder vrije opstelling, wat het bij jouw is mag je zelf weten en uitzoeken. Die 2 worden nogal eens door elkaar gehaald, hoe meer scepsis hoe beter, dat drijft elke ontwikkeling, weerstand tegen iets "onbekends" remt nieuwe ontwikkelingen. Das nogal een verschil. Beide hebben hun eigen voordelen natuurlijk.
Rauw en onbewerkt rauw eten zijn ook 2 verschillende dingen. Alles wat niet verhit is boven de 40 graden, kan je rauw noemen. En zo eet en drink ik voor meer dan 90 procent. Tekorten lijkt me niet. Het enige dat ik niet eet (zoals anderen) is brood, pasta's en aardappels, zetmeel dus. Appels eet ik echter veel en is de natuurljke vervanger, verder zitten in mijn dagelijkse studentenhaver ook veel zetmeel. Tekorten zijn verder onmogelijk dacht ik zo, omdat ik juist alles eet, wat algemeen aangeraden wordt om gezonder te gaan eten: meer fruit, meer groente en meer vis. En dat rauw hogere voedingswaardes heeft dan gekookt is ook onomstreden.
Dan blijft over, de verteerbaarheid?
De Chineese voedingsleer is fel tegen rauw.
Ik ben dan ook eens naar een docent/therapeut chineese geneeskunst geweest. Toen hij mijn verhaal hoorde zei hij dat ik mijn eigen graf aan het graven was. Zéér onverstandig, ons verteringsstelsel zou daar niet mee om kunnen gaan. Toen ging hij mij onderzoeken en concludeerde dat ik heel gezond was en goed funktionerende organen had, en een zeer rustig spijsveterings systeem. Hij zei: "Zo zie je maar dat die chinezen ook niet alles weten, en het mis kunnen hebben, althans bij jou".
Mocht je op de universiteit mij eens helemaal goed willen onderzoeken, dan ben ik ook nieuwsgierig naar de bevestiging van
mijn vermoedens.
Groetjes, Michiel