InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 10 van 59
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Volg datum > Datum: zondag 9 maart 2008, 23:209-3-08 23:20 Nr:117925
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:117923
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruisingen Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> de caspian-goeroe-rekening !

de CASHpian
Volg datum > Datum: maandag 10 maart 2008, 0:5610-3-08 00:56 Nr:117937
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:117928
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruisingen Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> Ik opper dit idee alleen maar om economische redenen.
> Met het ethische worstel ik zelf nog.

Je bedoelt met het doel om van de verkoop van deze paarden of dekgeld een inkomen te vergaren? Wij houden hier altijd de regel aan: Van paarden en boten gaat je financieel naar de kl*ten. Goed fokken kost geld zeker als het een zeldzaam ras is. Ieder jaar dezelfde hengst gebruiken is vermeerderen en geen behoud van het ras. Het gemiddeld aantal nakomelingen dat een goedgekeurde hengst bij ons ras heeft is 5 tot 10 veulens wereldwijd op een populatie van plusminus 1500 paarden. Bij meer veulens ligt inteelt en het verlies diversiteit in het genenpatroon op de loer. Een merrie krijgt dus over het algemeen geen tweemaal een nakomeling van dezelfde hengst. Het leasen/kopen en transport etc. kost veel geld, tijd en energie. KI werkt trouwens over het algemeen niet goed bij rassen die nog dicht bij de natuur staan en is bij zulke kleine aantallen ook niet rendabel.

Als je enkel eindprodukten wil produceren ben je in mijn ogen geen fokker maar een producent. Om te fokken moet je een visie hebben, het ras en door en door kennen en je goed verdiepen in de materie op het gebied van exterieurkennis, genetica, voortplanting, voeding, medisch, opvoeden etc. Fokken is een vak er lopen al genoeg kneuzen van paarden op deze aardkloot rond die fysiek niet in staat zijn om aan het verwachtingspatroon van de ruiter/menner te voldoen. Onnodig leed dat VAAK voorkomen had kunnen worden door niet zomaar wat te doen en verantwoordelijk te voelen voor wat je op de wereld neer zet. Fokken is mooi maar wel een serieuze bezigheid je bent dit verplicht naar het paard toe dat jij beslist dat moet komen. In ons geval verkopen wij dan ook niet, enkel aan vrienden/fokkers waarvan wij weten dat zij daar goed staan en dat mocht er iets gebeuren het paard hij/zij weer bij ons terugkomt, ik blijf verantwoordelijk voor hem tot zijn dood.
Volg datum > Datum: dinsdag 11 maart 2008, 23:4711-3-08 23:47 Nr:118351
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:118339
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wie nu nog met een bit wil rijden.... Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Esther,

Wat ik me afvroeg tav Bjork, kan je wellicht niet met haar mennen. Ze heeft blijkbaar geen last van een zadel en de singel, dus een tuig zou wellicht ook geen problemen geven. Ik krijg de indruk dat constante druk geen reactie oplevert maar wel korte plotselinge druk. Het enige gevaar zou zijn dat als ze mept zoals op het filmpje dat ze mischien over de strengen heen zou slaan maar in principe loopt ze vrij tussen de bomen. Je zou wellicht mischien anders ipv een wagentje haar een boomstam of iets dergelijks kunnen laten slepen. Dit is een stuk inspannender dan gewoon wandelen of fietsen.
Volg datum > Datum: woensdag 12 maart 2008, 9:4612-3-08 09:46 Nr:118377
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:118371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Ik denk dat veel van de mensen op het forum compleet anders tegen fokken aankijkt dan dat ik het benader. Ik wil het ras vooruit helpen dus het ras (of mondiale paarden populatie) moet geholpen zijn met mijn inbreng. De merrie moet van zeer hoge kwaliteit zijn en de hengst moet daar nog verbetering aan brengen op de punten die bij de merrie nog beter kunnen of de goede eigenschappen van de merrie nog sterker verankeren. Dit betekend dat er een goede kans is dat hengst A een goede combinatie zou kunnen zijn met merrie1 maar zeker niet met merrie2. Dan is het nog afwachten of de combinatie met merrie1 wel zo uitpakt als ik verwacht had maar aangezien ik al meerdere veulens van hengst A gezien hebt en de merries waaruit deze ontstaan zijn heb ik al een redelijk vermoeden wat deze hengst sterk vererft en wat niet. Daarnaast weet ik hoe de broers/zussen vader moeder grootouders etc. eruit zien en welke factoren over het algemeen meegegeven zijn aan hun nageslacht.

Hoe de hengst aan de buitenkant eruit ziet is maar een heel klein stukje informatie over wat hij vererft. Bij een stamboek als het KWPN kan je beschikken over veel informatie met afstammelingsrapporten, keuringsverslagen, predikaten etc. Veel niet fokkers vinden dit bullshit want als hij maar lief en gezond is maar deze mensen gaan voor het "eindprodukt" die maken gebruik van wat aangeboden wordt op de markt. Als een merrie komt uit een stam met enkel voorouders die hoge prestaties in het springen hebben behaald en blijkbaar deze genen die daar aan meehelpen ook hebben doorgegeven dan heb je daar natuurlijk meer kans als de merrie van de buren die iedere keer ontsnapt over de afrastering ... dus het zal wel een goed springpaard zijn ?(dat het o.a. het KWPN niet goed bezig is, is een compleet andere discussie) Het is denken in generaties en waar wil je heen. Stamboeken en goede fokkers zijn hier constant mee bezig. Ook op het gebied van gezondheid, want een sportpaard met ocd heb je ook weinig aan het is allemaal niet zo kortzichtig als vaak gedacht wordt. Dit is de reden dat ik niet van kruisingen houdt mensen denken vaak ik ga het ideale nieuwe ras maken maar begrijpen niet dat dit weleens zeker 50 of 75 jaar kan duren voordat je de genen zo verankerd hebt. Je mag je pas inschrijven als stamboek in Nederland als je o.a. minimaal 150 merries in de vruchtbare leeftijd en 10 hengsten hebt van een ras. Dat is niet voor niets het KWPN is natuurlijk geen ras maar een type paard hetzelfde geld voor veel rassen maar bij een echt ras zoals b.v. de fjord zie je toch een grote uniformiteit.

Het kat en muis spel van de hengstige merries weghalen vindt ik dus geen goed plan daarnaast vindt dekken hier de hengsten al met 1 tot 1,5 jaar oud. Het valt mij trouwens op dat bij Egon de vruchtbaarheid of libido van de merries of de hengsten wel zeer laag is aangezien hij maar zo weinig veulens krijgt. Mischien is zijn timing perfect om de merries weg te halen of omdat de paarden op een zeer klein oppervlakte worden gehouden (correct me if I'm wrong). In dierentuinen is dit ook altijd een groot probleem wildvang dieren planten zich niet voor in gevangenschap. De percentages bij vrije dekking bij ons en de fokkers waar ik contact mee heb is toch wel 80% en landelijk gezien is (bij al die veel niet natuurlijk gehouden paarden) 70%. Wij hebben ook "het geluk" dat een van ons merries niet drachtig wordt maar wel hengstig, heeft eicel na de 42 dag geabsorbeerd en baarmoeder waarschijnlijk wat vervuild. Deze merrie hadden we als maatje voor onze jonge hengst maar vonden dit geen goede oplossing hij heeft nu een leeftijd genoot hengst waar hij mee kan ravotten en daar heeft hij meer behoefte aan dan die saaie merrie waar hij af en toe op mag kruipen.
Dat is een ander punt veulens en opgroeiende paarden zeker moeten hun maatje hebben van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. Daarnaast wil ik altijd even aantallen hebben in de weides meestal krijg je toch duo's bij het eten en slapen. Als kleine fokker maakt dit dus allemaal niet eenvoudig.
Volg datum > Datum: donderdag 13 maart 2008, 21:1713-3-08 21:17 Nr:118519
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:118421
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Moniek schreef op woensdag 12 maart 2008, 16:37:

> Maar wat is kwaliteit? Nmm een persoonlijke zaak.

Nog even terugkomend op jouw vraag Moniek, zie ik het iets anders.
Mooi is iets waar je over kan discussieren, kwaliteit niet. Veel exterieur "fouten" zoals lange weke rug of bodemnauw etc. kunnen lijden tot gezondheids-problemen. Vroegtijdige slijtage of vergrote kans op b.v. zich zelf vangen/strijken etc. Vandaar dat je kijkt of als eerste per onderdeel er geen echte exterieur fouten zijn en daarna naar het geheel (hoe staat alles tot verhouding tot elkaar). Het is dus een vrij technisch verhaal. Het ras of gebruiksdoel bepaalt daarnaast wat wenselijk is b.v. een sprongewricht van een springpaard dat het paard moet oprichten om over de sprong te komen zal anders gevormd zijn dan het achterbeen van een tuigpaard dat veel verder voor zich uit grijpt onder het lichaam. Maar een exterieurfout is een fout ongeacht welk ras.

In mijn geval is ligt mijn fokdoel iets anders dan anders ik wil het ras niet verbeteren maar zo dicht mogelijk bij het orgineel blijven en aangezien de "natuur" altijd geselecteerd heeft is dit best een moeilijke taak zo goed als "zij" kan ik het nooit. Ik heb hier ook niet de ideale omgeving que bodem, klimaat en oppervlakte om het ideaal te bereiken. Ik concentreer me dus op informatie en foto en filmbeelden die ik uit iran krijg. Ik wil niet verbeteren maar conserveren.

Ik kan dus een paard fantastisch goed vinden terwijl het ras me totaal niet aanspreekt. In principe kunnen in mijn ogen zowel het oude type ijslander als het nieuwe type goede of slechte paarden zijn. Enkel zal het ene type me meer aanspreken dat het andere en dan praten we weer over fokdoel en smaak. Daarnaast kan een paard en geweldige x-factor hebben waardoor je mond openvalt en toch een niet zo goed paard zijn als je nog een keer goed kijkt.
Nu lijkt het eigenlijk of ik altijd op zoek ben naar fouten zo is het niet ik vind ieder paard fantastisch en mooi als wezen enkel niet ieder paard geschikt om mee te fokken.
Volg datum > Datum: donderdag 13 maart 2008, 21:3013-3-08 21:30 Nr:118526
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:118507
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ezeltjes op corfu Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Jij ook bedankt, ik vond het leuk om jullie beide te leren kennen.

Als er me iets te binnen schiet waar ik je weer mee kan helpen laat ik het wel weten.
Gewoon af en toe zeggen dat ik mooie ponies heb en je wil niet weten wat ik weer weet bij elkaar te scharrelen. Mijn positive reinforcement is zo simpel, zo kreeg peter D. er ook weer een stem erbij.
Volg datum > Datum: woensdag 19 maart 2008, 11:1819-3-08 11:18 Nr:118993
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:118990
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: help mijn merrie is al 9 maanden drachtig!!! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Zover ik het weet totaal geen problemen met volwassen merries. 11 tot 15 jaar is natuurlijk nog niet oud. Oudste merrie waarvan ik ooit en inschrijfbewijs voor haar veulen ontvangen heb was een haflingermerrie van 23 jaar oud. Wel worden oudere merries moeilijker drachtig en met name als ze nooit eerder een veulen hebben gehad. Ik heb hier een merrie die op 11 jarige leeftijd voor het eerst gedekt is en ik heb een merrie waarvan we nog geen nakomeling heb die is van 1992 maar heeft ooit weleens een dochter gehad die helaas is verongelukt (dit was voordat zij van ons was).
Volg datum > Datum: donderdag 20 maart 2008, 10:0120-3-08 10:01 Nr:119059
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119049
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Opnieuw mijn vraag over NH Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> (mijn man heeft vandaag een heftige hartoperatie gehad, en ik
> kan ff niet slapen

Vanuit Drenthe heel veel sterkte gewenst met je man, niet meer dan normaal dat je niet kan slapen.
Volg datum > Datum: woensdag 26 maart 2008, 9:5826-3-08 09:58 Nr:119564
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119562
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wil , kerel , gefeliciteerd! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Wil,

Gefeliciteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerd

Ongezellig hoor in dat zonnetje, uit het zicht maar niet uit het hart:

Vanuit een nog beetje wit Drenthe een hele mooie dag gewenst.

Muriel en Diederik
Volg datum > Datum: donderdag 27 maart 2008, 10:1027-3-08 10:10 Nr:119673
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119671
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard doorverkocht, niet naar de slacht Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Is een algemeen bekend verhaal. Volgens mij is het altijd mogelijk om je paard terug te kopen tegen "restwaarde" (slachtwaarde) en dan kan je zelf weer een dierenarts laten komen om je paard te laten inslapen, helaas daar zijn weer kosten aan verbonden dus kiezen mensen voor het geld. Je verkoopt je paard dan ook aan de verzekering niet aan de slager. Ik geloof ook niet dat de verzekering zegt dat hij naar de slacht gaat enkel dat zij het paard overnemen en de verzekerde waarde overmaken naar je rekening.

Ik heb al wel eens meegemaakt dat de champagne los ging omdat de verzekering een sportpaard uitkeerde. Dolgelukkig waren de mensen met de verklaring van de dierenarts dat het paard nooit meer goed kwam want stel nu dat de verzekering hem niet afkeurde en toch was hij regelmatig kreupel en dus niet beschikbaar voor de hogere dressuursport.

Net zoveel verhalen als er zijn over paarden doorverkocht met pijn zijn even zoveel verhalen paarden die afgekeurd zijn voor de sport maar recreatief nog goed uit de voeten kunnen of door b.v. rechtrichten weer goed lopen. Ik kende vroeger een arabier die ruim 25 jaar oud is geworden 80 en 100 km ritten heeft gelopen en later bleek dat het paardje zeer jong was afgekeurd op alle 4 de benen en via de verzekering bij een handelaar was terechtgekomen. Oude eigenaresse zag heel toevallig het paardje tijdens een rustplaats van een lange rit staan en kon haar ogen niet geloven. Voor haar een triest verhaal zij had jaren lang zoveel verdriet gehad om de merrie voor het paardje een geluk.

Ik verzeker mijn paarden niet omdat ik zelf wil bepalen door wie, wat en wanneer er iets met mijn paarden gebeurd en niet afhankelijk wil zijn van een verzekeringsmaatschappij die in de kleine lettertjes verteld hoe de spelregels zijn. Als ik de premie iedere maand van alle paarden op een rekening zet wordt dit een aardig potje. Daarnaast krijg ik hoge premies omdat wij vaak nog hengsten hebben die geschikt zijn voor de dekdienst en dus een economische waarde vertegenwoordigen. Dat je ze niet actief voor de dekdienst gebruikt is geen issue. Daarnaast slijten de paarden hier weinig en worden zo natuurlijk mogelijk gehouden en wat ik denk dat mee speelt is dat ik de paarden de gehele dag kan zien, we zijn er meestal vroeg bij als er iets speelt.
Volg datum > Datum: donderdag 27 maart 2008, 10:3127-3-08 10:31 Nr:119676
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119672
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard doorverkocht, niet naar de slacht Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

>
> Ik kan me niet voorstellen hoe dit praktisch kàn.
> Bij het verplicht chippen in Belgie moet je eenmalig doorgeven
> aan de centrale gegevensbank of je paard gesclacht mag worden
> of niet (menselijke consumptie of niet)
> als je, zoals ik, aangeeft dat je die optie niet wilt, (en deze
> keuze is onherroepelijk) dan kan je paard nooit geslacht
> worden. Dus zelfs al zou 'de verzerkering' het paard dan
> aanbieden in het slachthuis, dan zou het niét geslacht kunnen
> worden, gezien "niet egschilkt voor menselijke cons."
>
> Zou ...

Beste Eva,

Niemand leest chips uit bij het slachthuis, veel chips zijn niet meer te lezen, niet alle chips zijn identiek dus hebben ze verschillende leesapparaten voor nodig en niemand intereseerd het een biet. Het hele chipverhaal is een grote bullshit als je denkt dat het in het belang van het paard is.

In Nederland is chippen nu al weer heel wat jaartjes verplicht en nog niet de helft van de plusminus 400.000 paarden is gechipt. Hele vrachtwagens met shetlanders gaan ongechipt naar de slacht. Geen dierenarts heeft ooit in het paspoort opgeschreven wat voor een medicijnen hij heeft toegediend aan het paard en de paspoorten worden vooral gebruikt om wedstrijdfraude te bestrijden (geschat wordt dat deze op 10% staat). Ik ontving in 1997 al bij het stamboek lijsten van het ministerie of ik wou invullen hoeveel paarden er van de rassen die wij vertegenwoordigde waren. Nu kon ik wel zeggen hoeveel er ingeschreven stonden maar niet hoeveel er nog leefde dus daar konden ze niet veel mee. Toen hebben ze geschat dmv het afgenomen krachtvoer, helaas dat was ook een zeer grove inschatting. Een grote frustatie jarenlang, nu dachten ze met de chip de populatie te kunnen inschatten blijkt het ook niet zo eenvoudig te gaan.

Ik heb mijn paarden allen dna getest en dit vast laten leggen in het paspoort (ook de enkele die toch gechipt) dat is volgens mij de enige waterdichte methode om aan te geven als je paard gestolen is dat dit jouw paard is.

!!!!!Trouwens iedereen !!!!!als je naar de dierenbescherming.nl gaat kan je een internationale petitie tekenen voor slachttransporten. Is een petitie van alle grote dierenrechtenorganisaties tezamen. Effe doen dus.
Volg datum > Datum: donderdag 27 maart 2008, 15:5527-3-08 15:55 Nr:119730
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: aan peter Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Beste Peter,

Gezien het aantal reacties op berichten de afgelopen twee dagen krijg ik de indruk dat de drukte door werk, familie en hobby's een beetje verminderd is in je agenda.

Zou je ons dan een keertje weer willen gaan bijlessen over de kleurtjes (we waren gebleven bij de verdunninkjes) anders zit het risico er in dat je op een gegeven moment weer van voren af aan kan beginnen. Ik denk dat ik niet enkel namens mij zelf spreek als ik zeg dat ik weer uitkijk naar de lessen.
Volg datum > Datum: donderdag 27 maart 2008, 16:1027-3-08 16:10 Nr:119733
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119731
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zal tinkermerrie bevallen??? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Beste Marianne,

Ik houd op het moment de merrie van de buren in de gaten en heb overdag zicht op haar maar s'nachts is dat lastiger, dus voor de rust en zeker te zijn heeft mijn buurvrouw predictor foal aangeschaft.

Veel signalen waren er hars op de tepels (biest die opdroogt zodra deze in aanraking komt met de lucht), slappe vulva, banden hangen slap, geen kracht in staart, veel liggen etc. dus gisteren 8x naar haar toegegaan. Gisteravond test gedaan en hoef voorlopig niets te verwachten (advies was over 48 uur weer testen). Morgenavond moet ik haar weer een klein beetje melken en testen. Natuurlijk houd ik haar wel extra in de gaten maar de test is redelijk betrouwbaar. Weten we in ieder geval dat we nu nog geen hele nachten hoeven te waken. Blijf ik een stuk gezelliger van voor mijn omgeving.
Volg datum > Datum: donderdag 27 maart 2008, 17:1627-3-08 17:16 Nr:119746
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119734
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zal tinkermerrie bevallen??? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

>
> Wij hebben er géén zicht op vanaf thuis! Een ploetertocht van
> een km door de modder. Ik wil dit eigenlijk helemaal niet.

Dan kan mischien zo een predictor foal je juist wat rust geven. Kost wel weer wat maar scheelt een hoop stress.
Volg datum > Datum: vrijdag 28 maart 2008, 9:4828-3-08 09:48 Nr:119822
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119819
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nathalie is jarig! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Van harte gefeliciteerd en omdat het baasje jarig is een grote worteltjes/appel taart voor de paardjes. Hele fijne dag gewenst
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 10 van 59
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact