Piet schreef op dinsdag 6 mei 2008, 20:53:
> Conrad van Pruijssen schreef op dinsdag 6 mei 2008, 20:15:
>
>> Nathalie Lagasse schreef op dinsdag 6 mei 2008, 16:56:

> leggen ?

> Piet
>
> My Best Whisper is a Click
Goede morgen Lief dagboek

Wat is de Poisoned Cue:
Tijdens mijn trip naar de ClickerExpo was er een geweldige presentatie van Jesus over de Poisoned Cue. Dit was voor mij een verademing. Ik heb altijd geweten dat clickeren het beste werkt boven op een aanpak die niet werkt met aversie (iets wat de TRAINEE als aversief ervaart en wil vermijden, ik kies hier dus bewust nog even niet voor R- als zijnde negatief reinforcement, waarom niet, kost iets te veel tekst om het uit te leggen).
Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een aanpak die werkt met opbouwende druk.
Het onderzoek liet zien wat ik altijd al wist maar nooit aan andere mensen kon uitleggen, dankje Jesus, hij heeft het ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd.
Cues (lees aanwijzingen) zijn aangeleerd en bevestigd door alleen gebruik te maken van positieve bekrachtiging (R+)
Commands (lees opdrachten) zijn aangeleerd en bevestigd door alleen gebruikt te maken van negatieve bekrachtiging (R-)
Als het dier dus reageert op de opdracht dan weet hij daarmee de aversie te voorkomen. Als hij de opdracht niet uitvoert dan komt dus de “als je het niet doen dan …” conditie. We noemen dit vaak een correctie (denk aan je eigen situatie, wie wil er graag gecorrigeerd worden ;-(). Deze correctie wordt beëindigd als het dier doet wat hij MOEST doen. Misschien niet wat hij wilde?
Poisoned Cue
Dit is een aanwijzing (in vaktermen Sd wat staat voor discriminative stimulus) aangeleerd en bevestigd door een combinatie van negatieve en positieve bekrachtiging (R- & R+).
Wordt voor effecten heeft de Poisoned Cue op gevraagd (gewenst) gedrag.
- de trainee zal gaan aarzelen, met zichtbare signalen van stress
- het gedrag voorafgaand aan de cue zal minder worden
- het gedrag na de cue zal minder worden en kan bijvoorbeeld leiden tot bevriezen, staken etc.
Maar het grootste probleem is.
Dat de uitkomst van de poisoned cue voor de trainee onvoorspelbaar (dubbelzinnig) wordt.
Ander onderzoek wat ik gebruik voor het coachen van mensen heeft uitgewezen dat je in zo’n situatie van het slechtste uitgaat en dus denkt dat er een aversie zal komen en uiteindelijk maar toegeeft aan de opdracht. Voor 1 keer “straffen” moet je minimaal 4 keer belonen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Wat is er mis met Commands, hier zit altijd een “als je het niet doet dan …” conditie aan. Ook al pas je dit maar een aantal keren toe. Het gedrag veranderd daardoor, de informatie blijft ook vaak in de daarbij gebruikte hulpmiddelen zitten. Onderzoek liet zien dan het gebruik in 10 sessies voldoende is om het naar 120 sessies nog steeds als aversief te ervaren. We praten hier dan alleen nog maar over een lijn en een halsband waarmee de hond een klein beetje werd geleid laat staan als we paardenmiddelen gebruiken …
Tussen de regels door heb ik begrepen dat het misschien zelfs beter is om R- en R+ niet door elkaar te gebruiken. Je kunt dan beter bij alleen R- blijven. Waarbij je R- niet moet verwarren met aversief voor de trainee. Maar het beste is en blijft natuurlijk R+ (positieve bekrachtiging)
Een hele confronterende uitspraak voor paarden mensen zal zijn (gedaan door honden trainers) waarom zou je in godsnaam iets met R- willen aanleren als het ook kan met R+ kan, “krabkrab achter je oren situatie” (hier is nog geen smiley voor, dus Frans als jij je geroepen voelt

)
Conclusie:
Oftewel positieve bekrachtiging (R+) is dus het beste.
Wil je alles weten of de Poisoned Cue dan raad ik aan om toch naar de lezing van de 14e juni te komen.
Nog even het begrip wat is een crossover trainer.
Dit is iemand die weet en voelt dat er een betere werkwijze is dan de huidige maar nog op een splitsing staat.
Ga ik rechts af, mijn oude vertrouwde methode waar ik verstandelijke en emotioneel niet meer zo blij mee ben maar waar ik wel zeker weet wat de uitkomst is.
Of
Ga ik links af, de nieuwe weg / methode waarvan ik in verstandelijk en gevoelsmatig weet dat het beter is. Maar die ik nog niet zo goed beheers waardoor ik nog niet weet wat ik ga krijgen, met soms nog even een terugval naar het oude gedrag doordat frustratie de kop opsteekt, waardoor je de creativiteit verliest om te bedenken hoe je het met de nieuwe werkwijze wel kan oplossen.
Geloof mij dat links de leukste weg is en de reis is vaak leuker dan het eindresultaat.
Nathalie, ik hoop dat je wilt blijven schrijven in “ons” dagboek zodat je andere mensen kan helpen om ook de juiste weg te vinden.

Nog even een insight joke (van de lezing van 3 mei nieuws van de clickerexpo) het lijkt wel of ik hier sta te prediken.

Groet
Conrad van Pruijssen
ITCLICKS with SubtielTrainen
Creativiteit wordt beperkt door frustratie, positieviteit (R+) laat de ideeën / oplossingen weer binnen stromen.