Nils Vellinga schreef op donderdag 8 mei 2008, 21:48:
> Christel Provaas schreef op donderdag 8 mei 2008, 13:10:
>
>> Aafke schreef op donderdag 8 mei 2008, 11:47:

> er voldoende gras en/of hooi is.
> Iemand ander ervaringen?
>
> Nils en Olly
Een van onze weilanden (is nu gedeeltelijk bak) had achter de afrastering een beukenhaag. Die haag werd door "de schatjes" (Janus, Santa, Helios, Soes) altijd vakkundig en uiterst minitieus gesnoeid. Ze hebben er nooit last van gehad. Maarja, een beukenhaag snoeien (levende takken met blaadjes snacken) is denk ik wel wat anders dan houtsnippers of haksel eten. Als ik in onze bak nieuwe houtschillen heb aangebracht en ik laat na het rijden het paard er even in loslopen (lekker rollen enzo) dan hebben ze wel de neiging om aan die schillen te gaan beginnen. Dat wil ik niet want je weet maar nooit wat er allemaal voor spul in zit. Langs de wei aan de andere kant ligt een rijtje oude boomstammen (van doorgeschoten douglas van jaren geleden). Die vissen ze in de winter altijd achter de afrastering vandaan (hoe ze het doen zonder een tik van de stroom te krijgen.... geen idee) en als een stelletje knaagdieren gaan ze helemaal los op die dingen. Ik laat ze dan maar liggen in de wei - kennelijk hebben ze er behoefte aan.
Nouja, het zijn wel wat andere voorbeelden dan over het beukenhaksel. Zelf zou ik het er niet op wagen - maar dat is door niets onderbouwd, alleen gevoelsmatig.
Over het rotten: als het inderdaad haksel is, dus van die "blokjes" hout, dan is de kans op rotten en beschimmelen zeker groot. Los van de drek lijkt me dat ook niet zo gezond.
Maar even heel wat anders: als die bomen nog gesnoeid moeten worden en de eigenaar zit met het "afval" in z'n maag, dan zou je ook kunnen overwegen dat hij jou het snoeisel ongehakseld geeft. Een paar takken/stammen kan je in de wei of paddock gooien en je paarden hebben er dan plezier van.
Hartelijke groet,
Simone