Judith A schreef op zaterdag 31 mei 2008, 20:45:
> hann schreef op donderdag 29 mei 2008, 14:18:
>
>> Hoi allemaal,

>
> Hoi
> Ik zou ook zeker Chris Hannes aanbevelen, ik heb er stage
> gelopen toen hij enkel nog dierenarts was en hij is echt goed!
Hoi Hann,
Als op relatief jonge leeftijd -wat 5 is- een diasteem aanwezig is, komt dit meestal voor naast een van de pre-molaren (een van de eerste 3 kiezen in de rij van 6) Dat is omdat tandwisseling niet altijd volgens het boekje gaat, vooral als het dier veel kortvezelig
krachtvoer krijgt en de tanden wat onregelmatiger slijten. De melktanden wisselen dan soms deels, en laten stukjes langer zitten wat later een oneffen kauwoppervlak veroorzaakt. Ook kan het zijn dat vlak na tandenwisseling teveel gevijld is. Stel je voor dat een nieuwe tand nog heel kort is en ernaast is er een hogere tand. Door van de hogere tand het hoekje af te vijlen om het (ongewenst) meer effen te maken met de tand ernaast, dan kan nadat de korte tand op niveau komt, er een diasteem (a crevice) komen waarin dan voedsel gedrukt wordt.
Afgezien van allerlei minder frequente abnormaliteiten zoals gebroken of verplaatste tanden gebeurd het probleem van voedsel resten in een ruimte naast een tand niet zo maar. Er komt een kloofje in het ene kauwoppervlak, maar, nog veel belangrijker, een V-vormige uitstulping (ook haaks) op het tegenovergestelde kauwoppervlak. Het is juist deze uitstulping die het eten zo hard en diep in het diasteem drukt met alle gevolgen van dien. Het belangrijkste is dat deze uitstulping volledig weggevijld wordt. Ook moeten beide oppervlakken direct naast het kloofje iets vlakker gevijld worden. Niet teveel vijlen, anders haal je juist het oppervlak weg wat voedsel op de tanden moet houden (enamel richels) Daarna moet met een probe(sonde) het voedsel nauwkeuring uit het gat gehaald worden en de mond grondig gespoeld met chlorhexidinedigluconaat 0,2% waterige oplossing. Zonder al deze maatregelen dat kan je geen verbetering verwachten.
Nadat het vijlen als vermeld plaats heeft gevonden, dan is het belangrijk om elke 2-3 dagen de boel grondig schoon te maken, spoelen en zodoende te zorgen dat er zo min mogelijk voedsel (en dus microorganismen) zich naast de tanden/het tandvlees ophopen en zodoende de parodontale struktuur laten helen. Wat extra zout in het eten helpt ook met organismen bestrijden en is heel natuurlijk.
Over andere methodes kan ik me niet uitlaten, behalve dat bepaalde extreme methodes op zich ook schade kunnen aanrichten en niet gegarandeerd zijn.
Heb dit niet rechtstreeks aan jou gemaild zodoende kunnen de forumleden dit ook lezen.
Groetjes en hoop dat het beter zal gaan.
Gr.Cedric
Graag geef ik je mijn visie op dit probleem