Christel Provaas schreef op zondag 3 augustus 2008, 12:04:
> Ik heb nog steeds geen heel erg helder beeld! Om iets meer
> zicht te krijgen heb ik wat standpunten uit de hoge/lage
> hielendiscussie onder elkaar gezet.

> Later:
> Ik heb het veelvuldig gezien tijdens mijn opleiding. Jammer genoeg

> Hielen ophogen, toon afronden zorgen dat de voet goed afrolt en snel weg is ... beide ontlasten de buigpees. Dat het boefbeen nog sneller zou penetreren dan ... nope ... want je houdt ze evenwijdig met de zool en de druk wordt verdeeld over hielen, straal (afhankelijk van welk en volume materiaal gaande van blokjes, gipsjes tot bv vreselijke schneider ijzers en heartbarshoes natuurlijk) en wand dus niet zoals Piet bv aangeeft dat de druk juist nog harder op de punt komt.
> Maar dat gebeurt ook maar enkel in de zeer ernstig pijnlijke gevallen.
Hoi Christel,
Da's een mooi overzichtje geworden.
Nog wat aanvullingen van mijn kant:
-het zooltje wat Cindy aangeeft, gebruik ik ook weleens, maar in eerste instantie gewoon kunstof gips met watten of Animalintex. Als je daarna nog niet goed lopen gebruik ik weleens een zooltje dat normaliter tussen een ijzer en de hoef wordt gelegd.
-Wat Cindy aangeeft over de kanteling tgv te sterke daling van de hielen. hoor ik wel vaker, ik ken er echter geen gevallen van. Het klinkt op zich wel logisch.
-Zoals al gezegd in eerste instantie zorgen voor pijnverlichting en mobiel houden.
-Wat geschreven wordt over altijd de hielen laag, is naar mijn inziens niet altijd juist in een acute fase.
-Verder geef ik altijd wilgentakken, (liefts overjarig) hooi, water en een liksteen. Dit is vaak het lastigste, want ik betrap mensen er vaak op dat ze vanuit een soort medeleven toch nogal eens een appeltje of peen geven.
-pony in een paddock plaatjes van zand, die regelmatig nat gehouden wordt ivm het koelend effect. Dit omdat verkoeling pijnstillend werkt en het zand minder plaatselijke druk geeft op de gevoelige plekken (drukverdeling).
@Fred: ik zag dat je nog steeds aanwezig bent, dus graag jouw visie op de vraag van Christel.
groet,
Simon