Christel Provaas schreef op zondag 3 augustus 2008, 12:04:
> Ik heb nog steeds geen heel erg helder beeld! Om iets meer
> zicht te krijgen heb ik wat standpunten uit de hoge/lage
> hielendiscussie onder elkaar gezet.

> Later:
> Ik heb het veelvuldig gezien tijdens mijn opleiding. Jammer genoeg

> Hielen ophogen, toon afronden zorgen dat de voet goed afrolt en snel weg is ... beide ontlasten de buigpees. Dat het boefbeen nog sneller zou penetreren dan ... nope ... want je houdt ze evenwijdig met de zool en de druk wordt verdeeld over hielen, straal (afhankelijk van welk en volume materiaal gaande van blokjes, gipsjes tot bv vreselijke schneider ijzers en heartbarshoes natuurlijk) en wand dus niet zoals Piet bv aangeeft dat de druk juist nog harder op de punt komt.
> Maar dat gebeurt ook maar enkel in de zeer ernstig pijnlijke gevallen.
Ik heb nog wel teen en tander meer geschreven. Voorafgaande aan de opmerking van Koen dat een pees vastzit aan een spier vroeg ik, daarop doelende, hoelang een pees zichzelf in een onderbelaste spanning kan houden.
Laten we er nu ook meteen nog even duidelijk krijgen dat de zool niet het paard draagt en dat een hoef met een hoge hiel nooit van ze leven een hoefbeen laat zien wat evenwijdig,of bijna dan toch, met de grond staat. Als je een doorsnede van een paardenvoet bekijkt kun je met een beetje fantasie een voet met een hoge hiel vergelijken met een speer.
Hoe hoger de hiel, hoe verticaler en scherper die speer vorm krijgt. Hoe lager de hiel hoe 'botter' die speerkop wordt.
Ik heb het zelf net nog even gedaan, (m'n vrouw denkt dat ik nu echt niegoed ben) Ga op je blote voetjes eens lichtjes op je tenen staan, net je hielen ontlastend (doe 't eens mee?) Dan voel je een druk op je voorvoet. Ga nu eens hoger op je tenen staan? Hoe hoger je staat hoe meer druk op je voorvoet.
Denk nu je hielbot eens weg? Dan voel en zie je volgens mij aardig wat een paard voelt en dan moet je je erbij voorstelllen dat je niet op de grond staat, maar dat je met je wreef vastgeplakt zit zoals een hoefbeen aan een hoefwand en dat die bevestiging aan het losraken is.
Bovendien heeft een paard geen hiel van bot zoals wij, die ons gewicht draagt. De plaats die in eerste instantie zijn gewicht opvangt is het dubbelzijdig plakband rondom het hoefbeen
Piet
Krom past niet op recht