edward larkens schreef op woensdag, 20 oktober 2004, 8:55:
> josien schreef op woensdag, 20 oktober 2004, 8:29:
>
>> Inge Teblick schreef op woensdag, 20 oktober 2004, 8:21:

> (Inge, ik zal binnenkort even verder op je site kijken. ziet er
> leuk uit)
>
> Edward
Parelli werkt inderdaad veel met druk. Natuurlijk kun je een hengst zolang met druk werken totdat hij inderdaad wat gaat reageren.
Niet werken met druk of dwang betekent nog niet dat je alles toestaat en het paard zelf laat beslissen wat er gaat gebeuren. Wat je eigenlijk doet is gewoon het onverstoorbaar door vragen. Elke weer opnieuw.
Even over die trailer. Je wil het paard in de
trailer laden wat het paard niet wil. Je loopt een rondje en zet het paard zo dicht mogelijk bij de klep. Hierop beloon je hem en vraag of hij een stapje vooruit wil zetten. Niet dan wachten we en pas op het moment dat het paard beslist echt niet de trailer in te gaan kun je het principe van benen in beweging houden totdat het paard zijn voeten neer zet waar jij graag wil. Elk stapje word dan uitgebreid beloont en vaak door dit consequente belonen komt het paard al verder de trailer in.
Wil het paard echt niet, dan stel je je zelf een doel voor die dag. En dat kan zijn met twee voorbenen op de klep staan. Of je hier nu 1 uur over doet of de hele dag. Dat maakt niet uit, maar je wil dat doel bereiken. Natuurlijk moet die wel haalbaar zijn. Je gebruik geen druk enkel misschien een ondersteuning van achteren om duidelijk te maken dat de weg naar achteren geblokkeert is, maar verder niet. Geen dwang en laat het paard zelf beslissen.
Op deze manier krijg je ook een mee werkend paard dat niet mort omdat het nu niet mag rennen als hij dat graag wilt enz.