InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 12½ van 52
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Volg datum > Datum: donderdag 6 november 2008, 20:016-11-08 20:01 Nr:146920
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:146861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: 3 of meer paarden, hoe krijgen jullie dat voor elkaar? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Bij deze wil ik jullie ontzettend bedanken voor jullie tips, het meedenken en vooral jullie begrip. Het doet me goed om te lezen dat er meer mensen zijn die liever meer willen doen, dat dat ze in feite kunnen. Ik denk dat ik, gezien jullie reacties de lat te hoog heb liggen. Mijn vriend roept dat al een tijdje als niet-paardenmens ;-), maar denk dat het toch wel zo is. Daar ga ik zeker wat aan veranderen. Mijn vriend wil graag (na het lezen van jullie berichten) dat ik vandaag of morgen meteen een kruiwagen met 2 wielen aanschaf. Om het wat praktischer en minder zwaar te maken, want inderdaad, bij mij dondert de kruiwagen ook regelmatig om en dan kan ik weer opnieuw beginnen. Mestboy heb ik al. Het hooi schudt ik uit in 3 hopen in de inloopstal, en als water hebben we een 180 liter vlotterbak die ik eens in de zoveel tijd schoon maak.

Om even terug te komen op jullie vragen/opmerkingen;
Het lijkt me heel handig om een van de 3 als handpaard mee te nemen tijdens bosritten. Maar hoe doen jullie dit? Ik zal dit natuurlijk in de bak moeten oefenen. Waar maken jullie precies het handpaard aan vast? Of gewoon zelf het touw vasthouden? Naast elkaar, of achter elkaar?

Bijrijdstertjes vinden is moeilijk. Het is heel moeilijk om mensen te vinden omdat wij heel slecht bereikbaar zijn (alleen met de auto) en het aanbod verzorgpaarden veel groter is dan het aantal serieuze bijrijdsters. Voor de kleinste pony zou het heel fijn zijn, maar hij is niet braaf bij kinderen, en een volwassenen met meer rijervaring is vaak al gauw te groot/zwaar. Ik denk dat ik wel een adv. ga plaatsen, en wie weet komt daar wel iets moois uit en kan ik dat wellicht op een rustig tempo opbouwen. Heb eens een hele fijne bijrijdster gehad, die helaas naar Amsterdam verhuisde. Er zijn wel fijne mensen, je moet er alleen net tegenaan lopen.

Ik ga in ieder geval eens kijken hoeveel afstand ze eigenlijk afleggen hier in de wei en inloopstal, zoals Arabesk al aangaf. Ik denk dat dat ook best veel is, en dat vind ik wel een geruststellende gedachte als ik ze wat minder beweging geef, dan nu het geval is.

Helaas heb ik geen enkele bekende die me zou willen helpen rondom de paarden. Ik ben de enige uit onze familie die zich met paarden bezig houdt. Mijn vader is dit uiteindelijk ook gaan doen toen hij zag hoeveel plezier ik hiervan had als kind. Erg genoeg is hij veel te vroeg overleden, anders liep hij hier vast wel ergens rond tussen de paarden. Mijn vriend helpt me als het nodig is maar doet dit puur voor mij, en niet omdat hij het zelf leuk vind. Ik zou hem maar al te graag mee willen als gezelschap tijdens mijn bosritten, maar krijg hem er echt niet warm voor.
Eenmaal bij de paarden of achter de kruiwagen heb ik ook zeker wel plezier. Neem de tijd voor ze, en geniet zeker wel van de momenten die ik met ze heb. Alleen zorgt het "moeten" dat ik opsta met een vaste planning i.p.v. eens ter plekke te verzinnen wat ik eens zal doen op een "vrije" dag en kost het me steeds meer moeite om me ertoe te verzetten iets met de paarden te gaan doen, en dat baart me wel zorgen. Eenmaal ermee bezig heb ik zeker wel plezier en vergeet ik meestal de tijd.

Ik ga eens kijken hoe het gaat als ik ze wat minder beweging geef. Ik weet dat ze dat zelf geen ramp vinden. Ze staan het liefst lekker op de wei en springen, spelen en rennen daar ook even vrolijk rond als ze daar zin in hebben. Ik ga weer eens wat weekendjes echt vrij plannen, zodat ik eens kan bedenken wat ik zal gaan doen in zo'n weekend en hoop dat ik zo mijn hobby weer een positieve draai kan geven. Nogmaals bedankt voor jullie reacties, die me nog eens extra aan het denken hebben gezet om de dingen ook eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Was ff nodig ;-)!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zaterdag 8 november 2008, 11:448-11-08 11:44 Nr:147161
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:147032
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: 3 of meer paarden, hoe krijgen jullie dat voor elkaar? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Bedankt voor de uitleg over het handpaard. Ik weet eerlijk gezegd niet of mijn paarden daar geschikt voor zijn. Mijn paard (leider) en de D-pony zijn twee grote scheurneuzen die allebei moeilijk te houden zijn. Ik weet niet hoe dit aan de hand zal zijn, maar kan het wellicht eens uitproberen in de bak/wei.

Ik had inderdaad ook al bedacht om een schema te maken, gewoon om ervoor te zorgen (zeker in het begin) dat ik niet meer ga doen dan dat. Door de jaren heen ben ik langzaam aan gaan vinden dat de paarden zoveel beweging nodig hebben. Voorheen stond mijn paard op stal (met beperkte weidegang) in een pensionstalling, en wilde ik hem zoveel mogelijk uren daaruit hebben. Hij kreeg stalbenen, die zelfs na een half uurtje op stal te hebben gestaan weer dikker werden. Hij heeft zelfs een keer olifantsbenen gehad waar de veearts aan te pas moest komen bij een stalling waar hij 4 uur per dag op de wei mocht. Toen werd het voor mij belangrijk om hem zoveel mogelijk, en zo lang mogelijk te rijden/longeren/bosritten. En nu ik er 3 aan huis heb, zonder anderen mensen te zien met hun paarden, en eens bij hun manier stil te staan, denk ik dat deze drang alleen maar is gebleven, alleen dan verdrievoudigd. Alhoewel mijn paard sinds dag 1 dat hij thuis is, geen dikke benen meer heeft, nu alweer bijna 2 jaar niet meer. Daar kwam dan weer een hoefbevangen pony voor in de plaats ;-)

Met de bijrijdsters die hier zijn geweest heb ik ook inderdaad de afspraak dat zij meehelpen met het uitmesten van de wei. Alleen blijkt dit in de praktijk niet altijd op te gaan. Of het zijn kinderen die de kruiwagen niet kunnen tillen, en ik dat uiteindelijk toch weer overneem. Of ze komen voor de paarden, en pas als ik initiatief neem om de wei uit te gaan doen, dan wordt er mee-geholpen. Ben ik er niet, of had ik er niet specifiek naar gevraagd (omdat ik er zelf eens geen tijd voor had ofzo) dan werd het niet gedaan. Behalve dus die fijne meid, die verhuist is. God wat mis ik haar!

Ik heb helaas nog geen springbalken, maar ga deze toch ook maar bestellen. Had al een tijd naar tweede handse gezocht maar kan ze niet vinden hier in de buurt. Ze alle 3 los longeren doe ik weleens, alleen zou best wel eens wat vaker kunnen en met balkjes zouden ze super vinden.

Nu moet ik zeggen dat ik me het houden van de paarden op de PN manier heel goed bevalt, en me al een heleboel werk scheelt. Zo gebruik ik geen dekens meer, wat een hoop gesjouw scheelt. Ik hoef geen muesli meer aan te sjouwen, gebruik alleen hooi van ons eigen landje. Poetsen deed ik ook al niet meer, aangezien ze altijd buiten staan en ze hun talg laagje wel kunnen gebruiken met dit hollandse weer. Daarentegen doen we (mijn vriend momenteel) wel zelf de hoeven, maar hebben we een pad van 25 meter (van de wei naar de inloopstal) beklinkerd waardoor we(op de kleinste pony na, die wordt elke week gedaan) de andere twee eens in de maand een beetje bij hoeven te vijlen. Hun hoeven zijn van alle 3 nog nooit zo goed geweest en dat willen we graag zo houden :-). Was voorheen met de komst van de hoefsmid ook ongeveer zoveel tijd kwijt met vasthouden van de paarden, alleen moest die altijd nog ff een bakkie koffie drinken na afloop, dat scheelt me nu dus ook weer ;-)

Bedankt voor het meedenken!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 10 november 2008, 20:4010-11-08 20:40 Nr:147435
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:147426
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: schuivend zadel Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Ik heb hier ook een pony die heel rond gebouwd is, en amper schoft heeft. Heb dan ook heel veel zadels geprobeerd. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op het Wintec veelzijdigheidszadel. Mijn zadelmaker vertelde dat bij Wintec zadels veel makkelijker gesleuteld kon worden aan de breedte van het zadel, dan bij leren zadels. Omdat onze pony heel gedrongen is, en brede schouders heeft is het zadel breder gemaakt zodat het wat beter rond de schoft valt. Er is ook aan de voorkant een singelstoot bijgemaakt, omdat de normale singelstoten in zijn geval te ver naar achteren zaten. Als het ware wordt nu door het aansingelen het zadel meer opgesloten achter de schouders. Hierdoor schuift het niet meer naar voren. Wij hadden hetzelfde probleem, dat als de pony bokte (en dat doet hij nogal veel) dan zat je met zadel en al in zijn nek. Nu gebeurt dat niet meer gelukkig. Wel is het zo, dat het zadel, doordat het nu meer vanuit de voorkant wordt aangesingeld, het zadel aan de achterkant wat omhoog komt. Dit zakt uiteraard wel weer als je in het zadel gaat zitten. Daarnaast schoven alle geprobeerde zadels ook nog eens van links naar rechts en dat doet dit zadel ook bijna niet meer. Het is niet helemaal ideaal, maar heb nu een zadel waar de pony het goed mee doet, en wat niet meer zo erg schuift. Als de pony wat makkelijker te rijden was geweest, zou zonder zadel rijden ook een optie zijn geweest, maar in dit geval is dat niet zo handig. Wellicht heb je iets aan dit verhaal, tijdens je zoektoch. Veel succes, want het is niet zo makkelijk, zeker niet bij een jong paard.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 10 november 2008, 21:4410-11-08 21:44 Nr:147448
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:147439
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: schuivend zadel Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
>
> Een stoffen zadel geeft wel erg veel warmte af aan de
> paardenhuid door de wrijving en is niet echt fijn voor de
> paardenhuid.

Ik moet zeggen dat ik daar tot nu toe weinig van merk. Er ligt natuurlijk wel altijd een dekje tussen het kunstof zadel en zijn rug, maar onder het dekje is zijn vacht altijd droog en ligt deze mooi aangesloten onder het zadel.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 12 november 2008, 10:4612-11-08 10:46 Nr:147755
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:147749
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paardenmest op de wei Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Pascal de Boer schreef op woensdag 12 november 2008, 10:26:

> Nu het gras op ons landje nog wel groeid laat ik de paarden er
> in het weekeind nog wel eens lopen (tot maart lopen ze bij de
> buurman). Nu is de vraag wanneer is de beste periode om de
> compost over het land te verspreiden om in het voorjaar een
> mooie grasmat te verkrijgen. Ons landje is jaren lang niet
> bemest dus kan wel een boost gebruiken.
>
> Pascal

Voor mij is dit ook allemaal nog vrij nieuw. Wij sparen ook een mesthoop op, laten compostwormen komen via de post :-D, en de mesthoop wordt vervolgens in het voorjaar over de wei verspreid. (Wegens verbouwing wordt de mesthoop nogal eens verplaatst en kunnen we hem nog niet optimaal "verzorgen" totdat hij op zijn uiteindelijke plek terrecht komt)
We hebben bij het bedrijf Eijkpunt (is volgens mij ook via deze site te vinden) een bodemannalyse en bemestingsplan voor 4 jaar laten opmaken. Hierin zit de mesthoop ook in berekend, naast nog andere stoffen. Sinds dit voorjaar zijn we begonnen met de uitvoering daarvan. Ik ben er heel tevreden over. Naast wei voor de paarden, halen we hier ook 2x per jaar hooi vanaf. Het moet daarom wel redelijk bemest worden, maar liever zo schraal mogelijk voor de paarden (buiten fructaan om dan ;-) Ze heeft er uitgebreid de tijd voor genomen, wilde ook weten hoeveel paarden erop staan, welk ras, of ze gras goed verdragen of juist niet, en nog meer dingen. Ik weet wel dat ze haar prijs drastisch omhoog heeft geschroefd, omdat ze er zoveel tijd in stak dat ze er zelf bijna geld bij moest leggen. Ik heb er toen nog € 125,- voor betaald, maar daar was ik de laatste mee. Ik weer niet wat het nu kost. Maar wellicht is dit iets voor je?

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 16 november 2008, 0:1716-11-08 00:17 Nr:148203
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:148201
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe groot is de weide waar jullie paard instaat. Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Goed van je dat je vooraf bij deze dingen stilstaat!

Wij hebben bijna anderhalve hectare voor mijn paard, een D-pony en een B-ponytje. Hiervan hooien wij 2x per jaar (dan krijgen ze een kleiner stukje wei, maar staan ze toch heel veel in de inloopstal vanwege dazen), en als de hooitijd voorbij is, krijgen ze steeds een strook gras erbij totdat ze de hele weide hebben. Op die manier hebben ze de hele winter gras. Daarnaast staan ze ook regelmatig in onze inloopstal (hier staan ze te suffen/schuilen of voor water, en de rijbak zet ik overdag altijd open zodat ze hier lekker kunnen rollen en spelen. Regelmatig laat ik ze los over de hele weide zodat ze lekker kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen. Zo probeer ik van het stuk weiland eruit te halen wat erin zit ;-) Onze weide is gelukkig nooit modderig of nat, dus het probleem van kapotlopen hebben wij nooit.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 19 november 2008, 12:0819-11-08 12:08 Nr:148712
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vreemd beestje in de vacht gevonden. Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Vandaag heb ik per toeval een vreemd beestje in de flank van mijn paard gevonden. Het was moeilijk tussen de vacht uit te vangen, het liep over de huid, tussen de haren door. Het zat dus niet vast zoals een teek. Volgens mij is het ook geen teek. Die hebben meestal 8 pootjes als ze volwassen zijn en de vorm van het lijfje herken ik wel.

Dit beestje heeft 6 pootjes (lijkt wel wat op een spinnetje) die aan het voorste donkerbruine lijfje zitten. Het achterlijfje daar zitten geen pootjes aan. Wel is dit achterlijfje lichter van kleur (beetje grijs/wit) met achterop 3 zwarte dwarsstreepjes. Het beestje is 6 mm lang en 4 mm breed.

Ik heb al gegoogled maar kan geen duidelijke plaatjes vinden van mijten of iets in die richting.
Kan het nog iets anders zijn naast teken, mijten en vlooien waar ik op zou kunnen zoeken?
Ik heb het beestje platgedrukt (viel ook nog niet mee) en zal vandaag eens proberen er een foto van te maken. Moet nu naar de tandarts voor een zenuwkanaalbehandeling...ook fijn :-(.

Groetjes Jolanda
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 12½ van 52
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact