Random schreef op zaterdag 20 december 2008, 16:31:
> Cheers mensen, wat een hoop snelle reacties, dankjewel! Dat een
> bit geen rem is, heeft mijn Nikita me ook heel snel duidelijk
> gemaakt

Dat is ook een reden voor mij om het zonder bit te

> juist laten wijken voor de buitenteugel. Kan iemand me daar wat
> meer over vertellen?
> groetjes en fijne kerstdagen
> Brenda
Ik wil je alleen iets uitgaande van libra vertellen, omdat ik dat ding bedacht heb.
Dit gaat eigenlijk uit van GEEN hoofdstel, want je kunt er niet aan trekken noch is dat de bedoeling. Daarom is alle vergelijk met andere waar je wel aan schijnt te moeten trekken flauwekul.
Wat dan wel? Libra is alleen nuttig voor het overbrengen van reeds goed geleerde cues, bijv. om evenwicht bij te sturen bij gangenpaarden (maar voor dressuurders zijn wellicht andere opties prioriteit). Voor de onderlangs kruisende "teugels" is slechts gekozen omdat dit een flexibele maar constante omsluiting van het hoofd mogelijk maakt (alternatieven zijn: een loshangend halstertype dan fladdert en zodoende een massa signaalruis veroorzaakt of, een strakzittend type waarbij je paard niet eens de kaak voldoende kan openen om even lekker te grazen... ook geen optie nmm).
In jouw geval lijkt me dit ding dus nog niet nuttig in dit stadium (om nauwverwante redenen lijkt me welke "speciale" optoming dan ook geen extra nut toevoegen dus nmm... stalhalster, touwhalster of gewoon niets). En hier wil ik eigenlijk heen:
Als ik jou was zou ik mijn paard eerst
grondig (d.w.z. met succeskans van >95%) cues voor stoppen en aanstappen aanleren. Voor mij is dit altijd het begin van werken, het is erg basic maar kan wel een tijdje duren voor het er echt goed in zit. Bij mijn huidige hengst ben ik er ruim drie maanden mee zoet geweest, maar het betaalt zich 10-voudig terug in alles wat je verder samen doet.
Hoe?
In mijn geval wou ik de verbale cues "ho" en "stappen" aanleren, gebruik makend van de natuurlijke neiging tot simultaan bewegen (zie het boek van Hempfling). Volgorde van handeling is niet moeilijk te vertellen maar zal je in praktijk nog tegenvallen hoe simpel het ook lijkt:
a) verbale cue
b) lichaamstaal
c) c/t bij geringste mate van succes of verbetering van welk gedrag je wilt.
Het lastige zit in a, b en c consequent goed te timen.
Eigenlijk leerde ik dus twee cues in een keer: verbaal én lichaamstaal waarbij verbaal lichaamstaal vooruit gaat en lichaamstaal een beloning bij gewenst gedrag vooruit gaat. Met reden dat het opwekken van deze (nog korte) ketting in verwachtingspatroon dit een latere bereden voortzetting heel veel makkelijker maakt. Dat verliep voor ons dan ook zonder enige moeite

Later kun je kettingen in verwachtingspatroon véél langer maken, bijv. door zorg te dragen dat een "bestemming" waar je je paard heen stuurt altijd, voor de beleving van je paard dan wel, een zinnige is. Oneindig veel mogelijkheden. Leer klikkeren van iemand die het echt kan, bijv. Piet of Conrad.