Frans Veldman schreef :
> Sidepulls duwen vooral de boven- en onderkant van de kaken op
> elkaar.
Hoe kom je daar nou bij?
Een sidepull ligt LOS om het paardenhoofd en oefent nul druk uit op de kaken. Het kómt er niet eens....De kinriempjes hangen harstikke los (maar mogen niet zwabberen). Daarom héb ik juist die dingen, ik wil geen druk of knevelgedoe. De enige plek waar de sidepull druk uitoefent is op de neus en dan alleen als je druk geeft.
Ander voordeel van de SP is dat het door zijn simpelheid direct reaktie geeft; wil je naar links strek je je linkerhand uit (net ondersteunende gewichts- en beenhulpen).
> Het beste werkt nog een ordinair touwhalster, maar dat is zo
> eenvoudig en goedkoop dat maar weinigen dat lijken te willen
> aanvaarden. Ook lijkt het voor veel mensen niet intuitief te
> zijn dat je de teugels beter aan de onderkant van het hoofd
> kan vastmaken dan aan de zijkant. Dus blijven de meesten de
> teugels aan de zijkant vastknopen. Zal wel zijn omdat dat bij
> het bit ook zo is.
Aan de zijkant werkt echt directer, Frans. Ik denk dat jullie het onderzoek iets anders hebben uitgevoerd dan de manier waarop je met een sidepull moet rijden. Je mag je hand van de hals halen. Ik denk dat jullie je handen kort bijeen gehouden hebben, op de Engelse manier zeg maar. Ik heb nu zoveel bitloze hoofdstellen op echte paarden uitgetest ipv op een schuimpie en de sidepull komt als de beste uit mijn test: weinig ruis, geen zwabberend ding om het hoofd, geen slingerende teugels onder de kin en directe duidelijkheid in hulpen. Dat kan ik van een touwhalster bij lange na niet zeggen want meestal gaat éérst het halster bewegen en dán komen de hulpen door, ruis dus.
Bovendien gaan 9 van de 10 paarden met het hoofd juist de lucht in met een touwhalster, vanwege die ruis en dat gezwabber onder hun kin, terwijl ik wil dat het paard zich geeft, met het hoofd laag en dat lukt beter met een sidepull. Allemaal zelf uitgeprobeerd in de praktijk.
>> Het gekke is
>> dat veel optomingen uitgaan van druk op de binnenteugel terwijl
>> de meeste mensen hun paard niet zomaar naar binnen trekken maar
>> juist laten wijken voor de buitenteugel. Kan iemand me daar wat
>> meer over vertellen?
Geen idee, leg eens uit met wat voorbeelden als je wilt?
Je kunt je paard inderdaad op de binnenteugel laten wijken, ondersteund met zithulpen.
> Je kan je paard alles leren. Je kunt evengoed leren dat je
> paard naar links moet als je aan de rechterteugel trekt. Het is
> maar net wat de afspraken zijn tussen jou en je paard.
Klopt. Mee eens. Maar wanneer je van een bit met zijdelingse teugels (conventionele manier) overstapt op een
bitloos systeem kun je het beste kiezen voor een zoveel mogelijk gelijkende optoming wat teugels en hulpen betreft, dus aan weerszijden. Het paard kent dit al. De kruislingse systemen knevelen teveel, ehebben een bàr trage release en werken bovendien verwarring in de hand doordat je, als je bijvoorbeeld naar rechts wil, óók druk aan de linkerkant van de neus krijgt. Paarden die dit niet kennen willen nog wel eens tegen die druk in gaan met als resultaat dat ze juist naar links gaan ipv rechts.
Interesting stuff!

Groet, Pien