Frans Veldman schreef op dinsdag 27 januari 2009, 16:15:
> e m kraak schreef op dinsdag 27 januari 2009, 15:59:
>
>>> Hoe dan ook: Wat je ook goochelt met zure regen, je kan het

> vossen en dat komt doordat er meer mollen zijn". Ik ben niet zo
> goedgelovig en wil graag weten wat het verband tussen oorzaak
> en gevolg is alvorens ik het als waarheid aanneem. Ik neem aan
> dat jij je dat kunt voorstellen.
Dat kan ik me prima voorstellen. Vraag het eens aan Wageningen...
Overigens is de veranderlijkheid van minerale gehalten in de bodem niet nieuw of exclusief verbonden aan zure-regen-hypes. Al zolang ik voor plattelander speel wordt er magnesium (magnesamon) gekunstmest door veeboeren, omdat het gehalte daarvan anders ongewenst terugloopt. Die instructie hebben ze niet zelf bedacht. Vraag mij niet waarom want dat heb ik niet onderzocht; ik weet alleen dat het zo is.
Ik heb me er nooit zo in verdiept omdat het naar mijn idee mijn prioriteit nooit zo geweest is, omdat ik het liefst natuurhooi inkoop (daarom was ik ook zo fel tegen de JKK invasie. Zonder JKK moet je ook wel goed uitkijken wat je hooit of laat hooien maar mét hoef je aan het hooien niet eens te beginnen!).
>
> Ja, maar niet van de ene op de andere dag. Het is een
> geleidelijk proces. Begint feitelijk al op de dag van oogsten.
> Die "3 maanden" lijkt me nogal arbitrair gekozen.
Volgens Bouwman zijn de enige vitaminen die in hooi enige tijd stabiel blijven D en caroteen. De rest uit de opgave van gemiddeld weidegras (C, B1/2/3/5/11, E, K) zijn al snel foetsie. Zelfde voor voordroogkuil.
Echter (allemaal volgens Bouwman ISBN 90 6255 358 3 dus), hele rits vit. blijft in luzernehooi wel aanwezig... vraag mij niet waarom en hoezo

Er schiet me ineens iets te binnen. Mijn bevinding uit het verleden dat er blijkbaar iets in verse opname van vegetatie zit, dat in hooi ontbreekt maar wat paarden op den duur als het te lang geheel ontbreekt een verminderde conditie geeft heeft beslist NIET met die vitaminen te maken. Dat weet ik heel zeker.