Peter Donck schreef op dinsdag 10 februari 2009, 8:05:
> Marleen den Arend schreef op maandag 9 februari 2009, 21:43:
>
>> Peter Donck schreef op maandag 9 februari 2009, 16:44:
> bijvoeren : zet ze dan konsekwent op de paddok !
>
> omweiding van je paarden (3-4ha is ook wel een maximum, ik heb
> er 5-6/ha, gaat ook mits konsekwent zijn)
Bedoel je 3-4 of 5-6 paarden per hektare (opgesplitst in kleinere stukken)? Lopen je paarden in de weidesezoen dag en nacht op de wei, of staan ze na zonsondergang in de paddock?
: ook hier elke week
> (dit systeem werd vroeger en nu nog een klein beetje toegepast
> voor het oogsten van wilgentenen voor het vlechten van manden,
> daar werd de schietwilg voor gebruikt met pijlrechte rood-gele
> tenen-twijgen, maar als voer kan je om het even welke wilg (of ook populier) gebruiken )
Hey Peter, het is echt genieten om je woorden te lezen. En als Marleen niet, krijg ik misschien wel een plaatje voor mijn knotwilgen dat ik vorig jaar geplant heb in de haag van 1800 struikjes dat ik paar jaar geleden met mijn kleine iele handjes in de grond heb gezet. Ik wist het niet eens dat ik de wei een plezier deed, wilde alleen windbescherming en privacy.
En dan een vraag over de knotwilgen: wanneer kan je de takken oogsten? Moet je de hele top afkappen of alleen de takjes? Als je alleen de takjes afhaalt, mag dat dan ook alleen elke tweede jaar?
En over de wormbesmetting: de eitjes van sommige wormen overleven alle weeromstandigheden. Met verspreiding van de mest hou je je wei besmet. De eitjes van andere wormsoorten overleven hitte en uitdroging niet - als je teminste deze soorten wil bestrijden met het verspreiden van de mest, hoe veel tijd moet tussen slepen en opnieuw beweiden zitten? Ontworm je je paarden regelmatig of alleen als het nodig lijkt te zijn volgens een mestonderzoek?