Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:15:
> Zo ook in het geval van
bitloos rijden. De manier waarop deze
> hoofdstellen gemaakt zijn, leggen de inwerkende druk voor het
> paard dus niet meer op de lagen in de mond, maar achter de oren
Kun je mij uitleggen hoe je dit gedacht had? Ik weet zeker dat bij mijn touwhalster het gedeelte dat achter de oren loopt uitsluitend is bedoeld om te voorkomen dat het ding niet van het paard zijn neus afglijdt als ik met een losse teugel rij. Als ik druk uitoefen dan is dat uitsluitend op de neus (de "bakstukken" bollen daarbij iets op, een teken dat ik het touw dat achter de oren loopt zelfs oplicht).
> Gaan we er vanuit dat een recreatieve ruiter slechts bij
> uitzondering (??) de rem van het bitloze hoofdstel ( dus, druk
> op de hals achter de oren) zal gebruiken, dan zal de 'schade'
Nee, remmen is geen druk achter de oren.
> Een andere kanttekening die ik zou willen maken is dat ik niet goed kan interpreteren hoe het paard dan nog 'verzet' kan leveren en daardoor de ruiter duidelijk kan maken dat hij/zij iets verkeerd doet. Als ik te hard met mijn bit zou inwerken, dan heeft het paard altijd nog de kans om de mond open te doen om onder de inwerking van het bit uit te komen.
Hoezo, kun je dan niet meer aan het bit trekken als hij zijn mond open heeft of doet het dan geen pijn meer?
Volgens mij heft het "mond open doen" niets op, is het slechts een teken van verzet. Ik heb zelfs paarden die
bitloos gereden zien worden de mond zien opendoen als er aan de teugels getrokken wordt. Misschien aangeleerd, misschien domweg een uiting van ongenoegen.
> Als ik te hard met een
bitloos hoofdstel zou inwerken en het hoofd naar beneden dwing, wat kan het paard dan, behalve door zich met veel grote spierkracht tegen die druk verzetten?
Hetzelfde misschien als wanneer ik hard met een bit zou inwerken op een paard dat zijn mond al open heeft. Wat kan ie DAN nog doen?
Groeten,
Frans