van lennep schreef op dinsdag 12 mei 2009, 8:24:
> Piet schreef op dinsdag 12 mei 2009, 8:18:
>
>> van lennep schreef op dinsdag 12 mei 2009, 8:11:
> Dan plaatst hij zijn rechterachterbeen meer onder de massa ,
> toch?
>
> Gr Esther
Dat zou zomaar kunnen
Maar er zijn veel punten waar je naar kunt kijken. Welke kant gaat lastiger? Je zag dat perfect aan Solo he? Korte draai in galop de ene kant op perfect, mooi rond in balans, prachtig doorgaloperend en de andere kant moeilijk, moeilijk , moeilijk, hoofd omhoog, stijve hals en heel hard werken voor hem. Hoe komt dat? Omdat zijn zwakste spieren die gevraagde functie nog niet goed aankunnen.
Het is een studie op zich en ik ben er nog niet helemaal uit.
Wat gebeurt er met de spieren bij bepaalde oefeningen.
De Bodt zegt: "je moet de overontwikkelde kant rekken" Een ander zegt : "nee onzin je kunt een spier niet blijvend langer maken dan hij is, je moet de onderontwikkelde kant belasten".
Maar weet je, ik heb gezien dat het bij allebei werkt .
Op dit moment ben ik het meest aanhanger van de theorie dat je bij een paard niet één kant apart kunt trainen. Dan zou z'n andere kant namelijk niet mee doen. Hetzelfde als dat een paard aan één kant "korter" zou lopen. Dat kán niet. Het arme beest zou alleen maar rondjes lopen.
Ik denk dat de spieren van het paard allen beantwoorden aan de functie die ervan gevraagd wordt. Als dat bij een paard is wat vanuit zijn hersens linkshandig is, dus wat net als wij geneigd is om alles eerst met links te doen, dan zijn zijn spieren in die functie ontwikkeld en zijn er geen problemen.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen problemen kunnen ontstaan door overbelasting van die ontwikkelde kant als we er ook nog eens op gaan zitten.
We zulen moeten zorgen dat ook de zwakkere minder ontwikkelde bespiering gaat voldoen aan de veranderde eisen die we eraan stellen. Allebei de kanten moeten de functie dat ze jou moeten kunnen dragen aankunnen en door training van het hele lijf moet voorkomen worden dat niet je zadel door de sterkste kant, heel vaak de bult net onder de schoft, naar achter geduwd wordt en aan de andere kant door de 'put' op de zelfde plaats naar voren valt, waardoor je dus automatisch scheef belast. Het is niet voor niets dat het probleembeen altijd aan de 'lange' kant zit.
Dus eerst aanleren dat het paard zich (tegennatuurlijk eigenlijk) rechtstelt en zodra je ziet dat dat gebeurd de juiste gymnastiek doen en dat is nmm o.a. schouder voor en schouderbinnenwaarts op allebei de handen.
Maar ik hoop dat deze of gene het niet met me eens is, dan is er weer stof tot nadenken