Frans Veldman schreef op woensdag 13 mei 2009, 22:04:
> marianne laenen schreef op woensdag 13 mei 2009, 20:25:
>
>> Weet je wat ik denk?

> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail."
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/landbouw/downloads/dier/7.pdf Paarden zijn één-magige dieren die voornamelijk planten en afgeleide producten van planten eten. Er zijn veel overeenkomsten met herkauwers zoals runderen,
schapen, geiten,... omwille van de voedselkeuze en de vertering ervan.
Het spijsverteringskanaal van het paard is wel anders samengesteld dan dat van de herkauwers die beschikken over extra voormagen: pens, netmaag en boekmaag. In het maag-darm kanaal van het paard heeft er een intensieve fermentatie en behandeling van het opgenomen voeder plaats. Paarden verteren het opgenomen voedsel in eerste instantie in de maag en daarna in de dunne en de dikke darm. De afbraak van het opgenomen voeder verloopt in het begin vooral enzymatisch dus chemisch; hierbij wordt vooral de inhoud van de plantencel afgebroken: de
koolhydraten , de vetten en de eiwitten.
-
Koolhydraten : Deze benaming omvat een grote waaier aan producten zoals
suikers,
zetmeel ,
cellulose , hemicellulose, lignine, pectine, pentosanen .... Het gaat hier vooral over plantaardige celwanden onder de benaming ruwe celstof en de celinhoud wordt meestal omschreven als overige koolhydraten.
De afbreekbaarheid of verteerbaarheid is omwille van de specifieke vorm van de
koolhydraten sterk verschillend.
In het slokdarmgedeelte is er een gedeeltelijke bacteriële synthese uit de afbraak van
zetmeel ; bij deze afbraak worden gassen gevormd.
In het bodemgedeelte van de maag worden normaal deze bacteriën gedood door het aanwezige zoutzuur HCl.