Frans Veldman schreef op maandag 18 mei 2009, 16:37:
> Esther schreef op maandag 18 mei 2009, 15:02:
>
>> Frans heb je inmiddels de link gegeven die over dat zetmeel in

> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail."
Dat is verrekte jammer dat de presentatie niet werkt bij je, ik gebruik firefox misschien is dat het probleem. Het is een presentatie in een filmpje gegoten.
De uitleg gaat over verschillende meetmethoden en de verschillende definities, biologen noemen dingen weer net iets anders als nutritionisten.
De uitleg gaat even in het kort samenvattend over non structural carbohydrate. NSC soms wordt het ook ESC genoemd.
De celinhoud van een plant bestaat o.a uit zetmeel en fructanen. De celwand o.a. uit cellulose. Voor mij was dat ook een beetje verrassend omdat ik er met name van uit ben gegaan dat zetmeel in de zaden van gras zit. Dat is dus niet zo het zit ook in het blad en er kan best veel in zitten, meer als 6 % dus.
Het zetmeel werd dus wel als een belangrijke factor genoemd in gras en hooi en kan dus net zoals fructaan een probleem zijn ivm laminitis. Het kan dus ook weer per gras verschillen . Het zetmeel gehalte is dus veel hoger dan we dachten. Laboratoria meten ook verschillend, daar is geen standaard nog voor en daar pleit Kathryn Watts ook voor in die presentatie omdat dit dus veel; verwarring kan geven.
De vertering van dat zetmeel en fructaan kun je denk ik even heel kort door de bocht best vergelijken met granen. Door oogsttijdstippen kun je dit wel redelijk sturen om het laag te houden. Daar wordt vaak nog geen rekening mee gehouden. Kortom even kort samengevat voor je dit artikel.