Penny schreef op zaterdag, 13 november 2004, 13:40:
> Zelf heb ik altijd een intuïtieve aversie gehad tegen het voeren
> van ruime
> hoeveelheden (winter)wortelen aan paarden (evenals fruit f.t.m.)

>
> Ik heb al wat geGoogled, maar kwam daar niet verder mee;
> integendeel:
> wortelen zijn gezond is de boodschap.
.. niet compleet, wel een beetje..
Ik heb in mijn voedingsverhaal inderdaad geschreven dat de wortelen die men aan paarden voert, af te raden zijn. O.a. door het suikergehalte - gerelateerd aan de rest van het verhaal en dat ging over o.a. SeMe. Maar..... ik heb ook begrepen dat de meeste wortels die je in die grote zakken als paardenvoer kunt kopen, niet de wortels zijn die jij en ik bij de supermarkt halen. De 'voerwortels' worden niet op 'natuurlijke'wijze afgerijpt, maar met een bepaalde stof ( of stoffen) behandeld waardoor ze toch dat mooie, oranje kleurtje krijgen. Je hebt vast wel eens in zo'n net wortels zo'n vreemde, bleke wortel gezien, bijna wit van kleur. Ja, en nu gaat het dus om dat middeltje waar die bleke wortels mee opgepept worden. Daar ben ik (nog) niet achter, maar mezelf kennende zal dat niet lang duren!
NB: het gaat dus niet om het natuurlijke afrijpen wat bv groene tomaten wél doen - laat je die een tijdje liggen, dan worden ze wel vanzelf mooi rood. Maar die 'witte' wortel, die blijft wit..
Gr. Marianne