Moniek schreef op woensdag 10 juni 2009, 13:50:
> e m kraak schreef op woensdag 10 juni 2009, 3:03:
>
>> Moniek schreef op woensdag 10 juni 2009, 1:12:
> heen.?
> Ik hoop toch echt dat het jonkheid of zoiets is en dat hij een
> keer wijzer wordt. Met maar vier of vijf paarden vind ik het
> toch heel belangrijk dat ze samen kunnen lopen, zoals voorheen.
Degeen die dat bij mij presteerde was 18 jaar, had hier 16 jaar probleemloos gewoond. Achteraf wrsch omdat hij zich al die jaren helemaal optrok aan mijn
#1 Draupnir.
Na overlijden van Draupnir zat hij alles na. 1 van de liefste merries sprong van narigheid >2 meter over hek én heg. Ik heb nooit een andere pony/paard zo hoog zien springen...
Op dat moment besloot is dat hij eruit ging. Klaar.
Je kunt dus geen optie nemen op toekomstig gedrag. Daarom ook zijn vooringenomenheden wat dit betreft zo dom.
Misschien komt dat erg tegenstrijdig over van degeen die ook beweert dat gedrag letterlijk berekenbaar, inkaderbaar en oproepbaar is maar zo is het niet bedoeld. Het is berekenbaar dat bepaald gedrag een hogere mate van bepaalde (gewenste) respons veroorzaakt dan ander gedrag.
Het zal wel weer drammerigheid zijn volgens Piet, maar ik raad toch aan in de Oostvaardersplassen de koniks onderling te gaan bekijken. Een deel van het terrein is vrij toegankelijk, voor de echt grote kudde heb je een telescoop nodig. Ook daar zul je zien dat een kleine minderheid van de hengsten echte bullies zijn. Dat zijn ook degenen die drijven, die vechten, etc. Het zijn echter NIET de "leiders" noch degenen die voor de feitelijke voortplanting zorgen (dat is genetisch onderzocht en bewezen!!). Als je langer kijkt en beter oplet zul je zien dat er vrij onopvallende hengsten (en merries!) zijn, ook niet de "uitkijkers", die op een haast onmerkbare wenk nagevolgd worden zodat het lijkt alsof zij leiden. Maar leiden ze... of worden ze gewoon goed in 't snotje gehouden door velen omdat...?
Ik vraag me af of er onder paarden wel leiders zijn, zoals mensen het woord leider opvatten. Mensen willen altijd van alles van elkaar en van alles, voor zichzelf; paarden zijn zichzelf veel meer genoeg.
Wél zijn er familie- e.a. sociale verbanden, maar dat is niet perse hiërarchisch. Ook sociale functies hoeven niet aan het menselijk hiërarchisch denken te voldoen.