Unartica schreef op donderdag 2 juli 2009, 19:35:
> Ik heb (toen onze pony voor het eerst
hoefbevangen raakte) als
> advies gekregen om bloedverdunners (Ascal) of asperine te geven
> zodat de doorbloeding tijdelijk wordt verbeterd.
Het kan inderdaad helpen, maar alleen wanneer het binnen een kwartier na het ontstaan van
hoefbevangenheid wordt gegeven. Probleem is dat er in dit stadium nog geen symptomen zijn, dus met andere woorden: behalve in labaratoriumomstandigheden waarin je weet dat je het paard
hoefbevangen gaat maken heb je er verder niets aan.
Zodra de
hoefbevangenheid eenmaal begint treedt er een sneeuwbaleffect op: de cellen van de laminae zwellen op wanneer ze ziek worden, de zwelling kan geen kant op omdat aan de ene kant het hoefbeen zit en aan de andere kant de hoefwand, en hiermee wordt de doorbloeding voor de rest van de witte lijn (laminae) afgekneld. Die sterft dus, en de afgestorven cellen zorgen ook weer voor een zwelling. Geen enkele bloedverdunner kan dit sneeuwbaleffect dan nog stoppen.
Bloedverdunners hebben zelf ook nadelen: ze vergroten de kans op bloedingen (onder andere in het spijsverteringsgestel, veroorzaken maagzweren) en maken het stollen moeilijker.
Gerrit Smit heeft gelijk, maar ook
insulineresistentie is een gevolg van een verkeerde voeding. Het is een welvaartsziekte, vergelijkbaar met diabetes type II (Voorheen ouderdomsziekte genoemd, maar omdat het nu zelfs ook al voorkomt bij pubers noemen ze het nu type II). Jarenlang een overschot aan koolhydraten, overgewicht en te weinig beweging, zijn de boosdoeners.
De voedingsindustrie, zowel bij paarden als bij mensen, heeft er baat bij de misleiding in stand te houden. Voor paarden zijn brokjes zogenaamd onmisbaar, en bij mensen wordt vet onterecht als dikmaker aangewezen en worden koolhydraten aangeprezen.
> Hij raadde me aan
> om onze pony nooit geen bemest hooi te geven (dat is het enige
> wat hij krijgt naast wat gras).
De enige link die ik zie tussen
hoefbevangenheid met het al dan niet bemesten van gras, is dat
hoefbevangenheid juist eerder optreedt bij onderbemest gras/hooi!
Onderbemesting van gras werkt tekorten in de hand. Wat er niet in de bodem zit kan het gras
ook niet in zich hebben. Het fructaangehalte van onderbemest gras en hooi is dan ook veel hoger, omdat het gras wel suikers kan maken, maar voedingsstoffen mist om te groeien. Voor het maken van suiker is slechts water, kooldioxide en licht nodig, en die hoeven (met uitzondering van water) dus niet in de bodem te zitten. Suiker maken kan altijd, ook bij zware onderbemesting. De suiker weer gebruiken van de groei kan daarentegen alleen als alle andere benodigde stoffen aanwezig zijn, en is dus afhankelijk van de bemesting.
Voor wie het naadje van de kous wil weten: De formule van glucose (de elementaire suiker) is C6-H12-O6. Dus 6 koolstofatomen, 12 waterstofatomen, en 6 zuurstofatomen.
Waar komen deze stoffen vandaan?
1) Je neemt 6 CO2-moleculen (CO2 is kooldioxide, en zit in de lucht). Dit levert je 6 C-tjes op, en 12 O-tjes.
2) Daarbij voeg je 6 watermoleculen (H2O). Dit levert je 12 H-tjes op, en 6 O-tjes.
3) Tel de hele boel op, en dan heb je genoeg om C6-H12-O6 te maken.
4) Goed geteld? Eh... er zijn behalve de suiker nog 12 O-tjes over. Die O-tjes groeperen zich als 6 paartjes, en dan heb je dus 6 O2's. O2 is... zuurstof! En die zuurstof wordt als afval afgegeven aan de lucht. Zo, nu weet je gelijk waarom planten zuurstof maken. Het is een afvalproduct bij de productie van suiker!

Reden waarom ik dit schrijf is om te benadrukken dat je voor het maken van suikers niets, maar dan ook niets, anders nodig hebt dan kooldioxide en water, en zonlicht om de omzetting in gang te zetten. DE SUIKERPRODUCTIE IS DUS ONAFHANKELIJK VAN DE BEMESTING!
Bemesting zorgt ervoor dat de plant die suiker kan gebruiken om te groeien, en dus omgezet wordt in celwanden en dergelijke, en dus het suikergehalte daalt.
Van suiker raakt een paard
hoefbevangen, van celwanden niet...
Verder gaat het er bij het ontstaan van
insulineresistentie altijd om het trio "te weinig beweging, te veel koolhydraten, overgewicht". Het paard betrekt bij gras en hooi zijn energie voornamelijk uit de houtachtige celwanden, als het gras minder bemest was blijven de stengels korter, en moet je er meer van voeren, en uiteindelijk krijgt je paard dus net zoveel binnen.
> Nu gaan we zelf onze anderhalve hectare niet meer bemesten (we
> wisten voorheen niet beter dan dat we minimaal moesten bemesten
> om het gras toch wat te laten groeien, en om hoge
> fructaangehaltes vanwege te weinig voedingsstoffen te
> voorkomen).
Aha, je wist het dus al! Als de raphazen dus een bodemonderzoek laten uitvoeren, en aanvullen wat de grasplant nodig heeft om te kunnen groeien!
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."