InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 1½ van 5
Je leest nu alle berichten van "Lettfeti"
Volg datum > Datum: donderdag 2 juli 2009, 23:372-7-09 23:37 Nr:168959
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168958
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Julia el Mecky schreef op donderdag 2 juli 2009, 23:10:

> O sorry had je laatste bericht niet gezien.
> Ik denk dat wat je met Parelli gaat doen totaal nieuw is,
> tenminste je paard kent het al (omdat het in zijn natuurlijke

> je bent dus heel erg bezig met 1 ding tegelijk. En als je ermee
> bezig bent krijg je vast 1000-en andere vragen dan dat je nu
> hebt en kijk je waarschijnlijk heel anders tegen de situatie
> aan dan nu. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

Alvast hartelijk dank voor je reactie. Heb ondertussen reeds wat opzoekwerk gedaan. Het spreekt me alvast aan. Ik ga eerst alle mogelijkheden bekijken en dan nagaan welke manier het beste bij mij en mijn paard past. De parelli methode is me nog wat onduidelijk maar op het net is er wel allerhande info te vinden. Ben ondertussen de Belgische Parelli site aan het ontdekken.

Zijn er nog andere mensen die deze problemen op een andere manier hebben aangepakt?Kwestie van verschillende invalshoeken te hebben
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 8:243-7-09 08:24 Nr:168970
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168960
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
van lennep schreef op vrijdag 3 juli 2009, 0:14:

> Lettfeti schreef op donderdag 2 juli 2009, 23:37:
>
>> Julia el Mecky schreef op donderdag 2 juli 2009, 23:10:

> gaan met je paard.
> Succes !
>
> Gr Esther

Het principe van beloning is een hele leuke uitvalsbasis. Ik geef hem zijn beloning door een flink zo of streel op zijn neus. Ik heb reeds geprobeerd om met voerbeloning te werken, maar euh de eerste keer gaat dat prima. De tweede keer heb ik een paard dat enkel nog maar denkt aan het snoepje dat ik bij me heb en dan eigenlijk opdringerig gaat worden wat ook eigenlijk niet de bedoeling is. De concentratie voor de oefeningen is dan ook totaal verloren, precies of er dan alleen snoepjes door zijn hoofd dansen.

Het is momenteel echt niet eenvoudig om mijn paard op een heel andere manier te leren kennen maar wel ontzettend mooi. De klik is gisteren gekomen door gewoon met hem in de piste te rijden die hij volledig kent en waar hij alle geluiden gewoon is. Door de explosie eerder in de week liet hij me nu echt merken van dit is me allemaal teveel. Hij had angst voor de geluiden, mensen die voorbij kwamen, kortom voor alle dingen die hij kent.

De bedoeling is natuurlijk om hem terug vertrouwen te geven maar dit is niet iets dat je van de ene dag op de andere kan realiseren. Hier is tijd voor nodig en geduld, wat ik zeker en vast heb. Maar hoe ga ik er op het moment zelf mee om. Ik wist gisteren echt niet van hoe zeg ik nu tegen hem het is Ok jongen, ik begrijp je.

Wat ik op dat moment heb gedaan is : ik ben met alles gestopt heb hem vrijheid in de piste gegeven zonder halster of iets en ben hem dan gewoon de hele tijd heel zacht gaan aanraken waar hij blijkbaar behoefte aan had want zo kwam hij dan tot ontspanning.

Bestaat er een korte manier om duidelijk te maken van Ok ik weet dat je angstig bent, je mag angst hebben maar weet dat je op mij kan tellen. Hoe maken jullie dit duidelijk aan je paard?
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 8:373-7-09 08:37 Nr:168975
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168973
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Spirithorses schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:31:

> Lettfeti schreef :
>
>> Bestaat er een korte manier om duidelijk te maken van Ok ik
>> weet dat je angstig bent, je mag angst hebben maar weet dat je
>> op mij kan tellen. Hoe maken jullie dit duidelijk aan je paard?
>
> Door gewoon te zijn. Hier ben ik, ik ben veilig, jij mag
> schrikken en dan kom je maar bij mij. Als je dat uitstraalt heb
> je al de halve wereld gewonnen ;-)
>
> Groet, Pien

Dank je Pien
Wij gaan samen ( ik en mijn paardje) de halve wereld winnen. Nog even laten weten :ik heb de cursus natuurlijk bekappen bij jullie gevolgt en het gaat echt super!
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 8:593-7-09 08:59 Nr:168979
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168974
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Christel Provaas schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:37:

> Lettfeti schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:24:
>
>> Bestaat er een korte manier om duidelijk te maken van Ok ik
>> weet dat je angstig bent, je mag angst hebben maar weet dat je
>> op mij kan tellen. Hoe maken jullie dit duidelijk aan je paard?
>
> Verander je eigen houding en instelling, je paard wordt onzeker
> wanneer jouw reactie voortborduurt op zijn angst. Jij moet
> initiëren zodra hij bang wordt. Speel de kordate verpleegster,
> hou hem bezig, laat hem wat doen.
> Ga je mee in zijn angst dan legitimeer je deze en boer je
> uiteindelijk alleen maar achteruit.

Achteruitgaan is in mijn ogen niet steeds negatief. Ik heb die keuze nu bewust gemaakt om tot aan de kern van het probleem te komen.

De voorbije maanden hebben we steeds op die manier gewerkt, ook omdat het nie echt duidelijk was hoe onzeker hij is (eigenlijk mijn fout want ik begreep zijn signalen niet). Dus van zodra hij angst had deden we gewoon iets anders.
Met het resultaat dat ik na een paar dagen een compleet op hol geslagen paard heb die al zijn angst heeft opgestapelt, want uiteindelijk door iets volledig anders te gaan doen negeer ik het. En geloof me de mensen die het hebben zien gebeuren hadden dit ook nooit van mijn paard verwacht en ik kreeg spontaan telefoons en berichten om te vragen of ik al bekomen was van de ervaring. En ja dit valt om de zoveel tijd voor als zijn potje letterlijk vol is en overloopt. Dit kan na twee dagen opstapelen zijn of na 3 maand

Mijn paard is 14 jaar, maar hij is een ijslander is dus nog jong voor hem. Door de vorige eigenaren is er steeds met hem op die manier omgegaan maar ik merk nu duidelijk zo krijgen we het eindprobleem, het op hol slagen omdat hij stijf staat van de stress die zich opstapelt niet aangepakt.
Daarom de keuze om een heel aantal stappen terug te zetten en hem nu toe te laten angst te hebben voor kleine dingen zodat hij ook zijn angst kan loslaten en niet gaat opstapelen
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 9:363-7-09 09:36 Nr:168981
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168980
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
belinda defraene schreef op vrijdag 3 juli 2009, 9:05:

> Spirithorses schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:31:
>
>> Lettfeti schreef :

> ik wel geleerd. geen enkele methode werkt als je niet
> zelfverzekerd bent.
> veel succes
> belinda

Iedereen hartelijk bedankt voor de leuke reacties. Was misschien wel iets onduidelijk mijn paardje is volledig BOMproof, vrachtwagen, tractor, trein, alles wat je maar wil. Ik kan rustig met hem staan wachten aan een overweg als er een trein langskomt. Hij heeft dit zo geleerd en heeft zijn angst ook nooit getoont. Zijn angst komt tot uiting door het letterlijk overlopen van de stress, komt ineens uit het niets. Maar door hem nu toe te laten hoe hij zelf de dingen ervaart, komen we bij een heel ander plaatje uit. Veel mensen denken dan leer hem dan de one rein stop. Ok dit is een heel goede manier maar het is en blijft een lapmiddel. Ik ga hem die zeker en vast aanleren, maar dat veranderd niets aan de basis.
Ik vetrouw op mezelf en ben ervan overtuigd dat dit de goede manier is om hem alles op een manier van vertrouwen aan te leren. Waarschijnlijk gaat hij op een moment heel angstig worden, die kans zit er dik ik. Maar ik denk nu stap voor stap jongen. Ik geef hem de tijd net zoals hij mij de tijd geeft om met zijn nieuwe gevoeligheid om te gaan ( die is er altijd geweest, maar hij heeft nooit de kans gehad dit te tonen). Zijn nieuwe gevoeligheid heeft ook natuurlijke positieve kanten. Ik zie mijn paardje nu soms in de meest vrolijke houdingen dat de mensen zeggen van wat een paard zo een uitstraling. Tegenover voor dat we angst toelieten was hij een paard dat in de massa verdween. Samen komen we er wel en dan ga ik een paardje hebben waar je echt wow tegen kan zeggen. Nu ook al hoor :-) Ik ben fier op mijn jongen
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 10:063-7-09 10:06 Nr:168983
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168982
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Piet schreef op vrijdag 3 juli 2009, 9:41:

> Lettfeti schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:24:
>
>> van lennep schreef op vrijdag 3 juli 2009, 0:14:

> ipv een onbenullig antwoord te geven en dezelfde vraag te
> blijven stellen.
> Met de juiste oefeningen voor jezelf heb je mórgen een
> totaal ander paard.

Excuseer, dit is voor mij een beetje een ongepaste reactie. Ik heb geen enkel vooroordeel laten merken tegenover clickertraining, zeker en vast niet. Ik heb onlangs trouwens nog een prachtige demo gezien van clickertraining en andere methodes. Ik sta voor alles open en kan niet oordelen over methodes die ik zelf niet onder de knie heb. Ik ben reeds verder informatie aan het opzoeken over deze methode net zoals andere methodes. Uit onkunde ja dat mag je gerust zeggen, iedereen moet leren. Ik noem mezelf zeker en vast geen expert, ik ben in mijn leerproces en dit durf ik met gemak toegeven. Iedereen is ooit begonnen en al doende leer je. Ik had het puur over het feit als ik hem wou belonen met een snoepje dat ik niet de reactie kreeg die ik wou. Deze beloning was dan ook niet vanuit het oogpunt van clickertraining . En ja misschien deed ik iets fout ( iedereen maakt fouten, het is de kunst om te leren van je fouten) maar ik heb dan ook geen enkele kennis over clickertraining en mijn reactie was absoluut niet bedoeld op de clickertraining op zich.
Ik wil nog even duidelijk maken dat een onbenullig antwoord niet bestaat. Enkel door vragen te stellen en verschillende antwoorden te zoeken kan je tot een totaal plaatje komen. Mijn doel van mijn vraag was om verschillende invalshoeken te hebben, die ik hier ondertussen heb gevonden en waar ik me verder in ga verdiepen. Alvast bedankt voor me hier meer informatie over te geven.
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 10:483-7-09 10:48 Nr:168987
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168984
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
van lennep schreef op vrijdag 3 juli 2009, 10:20:

> Even kijken of ik het nu begrijp.
> Want je schrijft dat je paard bomvast is , maar ;
> Bestaat er een korte manier om duidelijk te maken van Ok ik

> paard te worden , door hem een poosje paard te laten zijn?!
> Verbeter me maar als ik iets niet begrijp hoor!
>
> Gr Esther

Ik ga mijn uiterste best doen om het uit te leggen. Mijn paardje is steeds BOMproof geweest (maar nu blijkt niet vanuit het juiste oogpunt) voor zo lang ik hem ken natuurlijk en uit de reacties van de mensen die hem kennen van zijn vorige eigenaars.
Ik ben in training gegaan met mijn paardje omdat hij soms ineens op hol slaat en begint te lopen. Ik heb hier zelf niet voldoende kennis over daarmee dat ik iemand met kennis en ervaring heb ingeschakeld. Dit was al een hele weg op zich om erachter te komen dat hij eigenlijk uit angst vertrok, wat dan juist de aanleiding was op dat moment daar zijn we nog niet achter. Allé ik toch nog niet, mijn trainer weet het antwoord vermoedelijk al wel, maar die zie ik vanavond pas.
We zijn eigenlijk gestart met zijn gevoeligheid terug naar boven te halen omdat hij een afgestompt paardje was en het moeilijk was om hem op subtiele signalen te laten reageren. Dus ja, we hebben bewust zijn gevoeligheid naar boven laten komen.
Door dit te doen blijkt nu dat zijn BOMproof zijn eigenlijk niet BOMproof is. Zoals jij zegt heeft hij geleerd om zijn uitingen van angst te onderdrukken. Nu zorgen we er dus voor dat dit niet meer onderdrukt wordt waardoor ik een heel ander paardje heb. Waardoor hij nu laat merken dat heel veel zaken eigenlijk wel angst voor hem geven.
Dit zijn echt ontwikkelingen van de laatste dagen waardoor het voor mij heel erg nieuw is en voor mijn paardje ook natuurlijk.
Daarom was mijn vraag ook hoe ik hierop moet reageren.
Hij krijgt op tijd en stond zijn rust en tijd om paard te zijn. Kan ook zijn dat ik hem een tijdje naar de begrazing laat gaan. Het zijn allemaal vragen waar ik momenteel nog niet uit ben.
Indien het je niet duidelijk is vraag maar gerust hoor, is mijn eerste vraag hier daardoor dat het ook wat moeilijk voor me is om het uit te leggen.
Ik heb hier alvast heel wat leuke reacties gekregen en heel wat stof tot nadenken
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 13:243-7-09 13:24 Nr:168998
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:168996
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Böske schreef op vrijdag 3 juli 2009, 12:24:

> Spirithorses schreef op vrijdag 3 juli 2009, 8:31:
>
>>

> plaats willen staan - mij omduwen dus. Wat doe je dan? Het
> steun zoekende paard uit jouw ruimte jagen of zelf weg stappen?
> Bij de eerste optie schaand je hun vertrouwen, maar weg stappen
> wanneer ze op jou afkomen lijkt me ook niet goed.

Met die vraag zit ik ook een beetje ikzelf ga de verschillende mogelijkheden uitproberen en kijken welke reactie het beste overkomt bij mijn paardje. Vermoedelijk kan Pien ons hier een duidelijke reactie op geven
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juli 2009, 15:233-7-09 15:23 Nr:169017
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:169005
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Julia el Mecky schreef op vrijdag 3 juli 2009, 13:46:

> O ja, mocht je liberty&horse behavior kopen, dan kan je
> misschien even goed letten op de fragmenten met
> introverte/catatonische paarden. Kan goed zijn dat je daar jouw

> bijvoorbeeld mijn paard vroeger, ging achteruit lopen naar een
> voorwerp toe en daar dan met zijn achterbenen langsstrijken).
> In ieder geval geven ze ook erg goede aanwijzingen hoe je
> daarmee om kunt gaan.

Dat was het, mijn dierenarts is een echte Parelli fan en zij heeft me ook al een paar inzichten gegeven ze sprak dat mijn paard introvert .... was. Laat dat nu net de omschrijving zijn die jij geeft. Ben ondertussen het internet aan het afschuimen op zoek naar een tweedehands pakket.
Volg datum > Datum: zaterdag 4 juli 2009, 22:404-7-09 22:40 Nr:169126
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen Re:169086
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Terug naar de natuur van je paard Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Ilona Kooistra schreef op zaterdag 4 juli 2009, 11:19:

> Helms Cindy schreef op zaterdag 4 juli 2009, 9:34:
>
>> Als ik dit lees, zie ik Enno in het begin weer helemaal voor me

> niet, naar mijn mening.
>
> Mijn advies zou ook zijn om het meer in de lichamelijke hoek te
> zoeken.

Momenteel zijn we twee dagen verder en zijn we aan de eerste basis aan het werken. Namelijk focus van mijn kant. De laatste keer dat we gereden hadden bleek lettfeti heel angstig te zijn in een omgeving die hij perfect kent. De reden lag echter niet bij hem maar grotendeels bij mij. Er was veel afleiding, verschillende mensen die een praatje kwamen maken, tractoren die voorbijreden. Daardoor werd mijn aandacht verschoven naar die zaken ipv naar mijn paardje. Van zodra ik mijn focus verlies komt zijn angst naar boven omdat ik op dat moment niet met hem bezig ben.
Vandaag had ik de mogelijk om in dezelfde omgeving juist dezelfde oefeningen met hem te doen zonder enige afleiding waardoor mijn aandacht dan ook volledig bij hem was. Het verschil was echt opmerkelijk. Mijn eerste doel bestaat er nu uit om steeds mijn aandacht bij hem te houden en me op hem te concentreren ook als er afleiding.
Kwa lichamelijke problemen heb ik nog niet duidelijk iets opgemerkt. Hij is een beetje stijf maar op dit vlak maakt hij vorderingen. De dierenarts is donderdag nog langsgeweest voor een algemene gezondheidstest en die was prima. Het kan wel zijn dat er door de loop van de training misschien nog iets naar boven komt. Hij krijgt alvast regelmatig een reiki behandeling waar hij ontzettend van geniet.
Alsook ben ik er nu op aan het letten om meer aandacht te hebben voor zijn lichaamstaal waardoor ik nu dingen vroeger opmerk en erop kan reageren ook, doordat mijn aandacht niet steeds bij hem was, gingen die signalen verloren. Ik hou jullie op de hoogte over het verdere verloop
Volg datum > Datum: donderdag 13 augustus 2009, 17:1613-8-09 17:16 Nr:171538
Volg auteur > Van: Lettfeti Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hals strekken Structuur
Lettfeti
België


63 berichten
sinds 2-7-2009
Mijn pony vraagt steeds om de hals volledig te mogen strekken tijdens het rijden. Hiermee bedoel ik met de neus een 10tal cm boven de grond. Ik heb steeds gehoord dat dit goed is maar heel zeker ben ik daar niet over.
Laten jullie je paardje steeds de hals strekken als hij dit vraagt of laten jullie dit enkel toe op bewuste momenten?

Wanneer hij met de hals lang loopt is het wel moeilijker om er een goed tempo in te houden, hoe doen jullie dit?

In draf gaat hij eerst met het hoofd hoog lopen maar na een tijdje als hij zijn tempo gevonden heeft gaat hij ook automatisch vragen om de hals te mogen strekken.

Een oplossing is natuurlijk dat ik me gewoon langere teugels aanschaf zodat ik toch nog een beetje teugel in mijn handen heb als hij de vloer aan het stofzuigen is.

Kan iemand me vertellen wat de invloed is van het strekken van de hals
Je leest nu alle berichten van "Lettfeti"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 1½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact