Eva Saegerman schreef op zondag 2 augustus 2009, 21:05:
> Marije Huijsmans schreef op zondag 2 augustus 2009, 13:36:
>
>> Piet schreef op zondag 2 augustus 2009, 8:12:

>
> Piet is veel theoretischer-technischer (en dus "onderbouwd", zoals hij me soms plaagt

dan ik; ik pas mijn training soms aan omdat ik voél dat het zus of zo moet, zonder concreet te kunnen uitleggen waarom.
>
> Maar lichaamstaal dat is bij iedere trainer aanwezig en het zou idd jammer zijn die niet te gebruiken.
Hi Eva,
Ik snap jou uitleg en ik denk ook dat het kruisen van het paard in het filmpje idd aangeleerd gedrag is, niet het spiegelen van gedrag dat de mens naast het paard doet.
Natuurlijk is het zo dat mens en paard elkaar soms niet direct begrijpen, omdat we de taal van het paard niet 100% kennen, maar van de andere kant kunnen we dit wel leren door te observeren en ons gedrag daarop aan passen. En idd, dit duurt langer, je hebt er wel geduld voor nodig, maar wat je krijgt is een enorm wederzijds respect en vertrouwen. Waarbij ik niet wil zeggen dat dit niet het geval is als je het middels clickeren krijgt.
Maar wat ik wel altijd zie is dat bij clickeren de aandacht volledig op het paard ligt (correct me if I am wrong, heb niet veel ervaring met clickeren). Als ik met mijn paarden bezig ben, dan voel ik mijn paard wel, maar ik heb ook oog voor de buitenwereld. Dit om mijn paard te laten merken dat ik in de gaten houdt of er 'gevaar' is of niet. Door dit te doen, neem ik spanning bij mijn paard weg en gaat mijn paard mij meer en meer beschouwen als de natuurlijke leider tussen ons 2. Dat resulteert dat weer in het feit dat mijn paard mij vertrouwt, in wat voor een situatie dan ook. Ook al kan ze dan nog wel schrikken, ze houdt contact met mij en zal dan zien dat ik rustig blijft zodat zij rustig wordt.
Tis een beetje moeilijk om dit uit te leggen via mail, dus als er iets niet duidelijk is, laat het me maar weten. Ik ben niet perfect en leer elke dag weer. Maar dat vind ik het mooie van dit leer process en het observeren van het gedrag van het paard en hoe ik daar van kan leren en het toepassen.
Groetjes,
Marije